Δάσος του Αμαζονίου, βορά σε εξορυκτικά συμφέροντα«Ξύλο, Πρωινό Φαγητό, Ξύλο, Μεσημεριανό, Ξύλο, Βραδινό, Ξύλο και Ύπνος» – Η Δίκη των Χουντικών

Προστατευόμενο δάσος στον Αμαζόνιο κινδυνεύει να ισοπεδωθεί στη Βραζιλία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να δώσει τις εκτάσεις αυτές σε εξορυκτικές εταιρείες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η περιοχή που καταλαμβάνει συνολικά 46.000 τετρ. χλμ. στις πολιτείες Αμάπα και Παρά -είναι μεγαλύτερη απο τη Δανία-, είναι πολύ πλούσια σε χρυσό και άλλα μέταλλα.

Αν και η κυβέρνηση του Μισέλ Τέμερ υποστηρίζει ότι μόνο το 30% της έκτασης θα δοθεί προς εκμετάλλευση και ότι εννέα περιοχές που απολαμβάνουν καθεστώς ειδικής προστασίας ή είναι ο τόπο κατοικίας αυτοχθόνων ιθαγενών θα συνεχίζουν να προστατεύονται από τον νόμο, οι ανησυχίες των ακτιβιστών για την προστασία του περιβάλλοντος είναι εύλογα μεγάλες.

Όπως λένε, τίποτα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα τεθούν σε κίνδυνο οι υπόλοιπες εκτάσεις του παρθένου δάσους και τα ενδιαιτήματα των ιθαγενών.

Το υπουργείο Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου της Βραζιλίας εμφανίζεται καθησυχαστικό.

«Αντικειμενικός στόχος του μέτρου είναι να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις, να δημιουργήσουμε πλούτο στη χώρα, θέσεις εργασίας και εισόδημα για την κοινωνία, αλλά τηρώντας τους κανόνες της αειφόρου ανάπτυξης», λέει σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο, ο γερουσιαστής της αντιπολίτευσης Ραντόλφε Ροντρίγκες χαρακτήρισε το διάταγμα της κυβέρνησής της Βραζιλίας «τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον του Αμαζονίου τα τελευταία 50 χρόνια».

Ενώ ο επικεφαλής του WWF στη Βραζιλία, Μαουρίτσιο Βοϊβόντιτς, προειδοποίησε ότι η βιομηχανία εξόρυξης μετάλλων στην περιοχή θα προκαλέσει «δημογραφική έκρηξη, αποψίλωση των δασών, καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, καταστροφή της βιοποικιλότητας και συγκρούσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Σύμφωνα με το WWF, η περιοχή για την οποία έχει εκδηλωθεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εξόρυξη χαλκου και χρυσού είναι κομμάτι του μιας από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές, του Βιότοπου του Μαϊκουρού.

Επίσης, χρυσός εκτιμάται ότι υπάρχει στον εθνικό δρυμό του Παρά.

Επιπλέον, το WWF εξηγεί ότι οι περιοχές αυτές είναι τα ενδιαιτήματα διάφορων φύλων αυτοχθόνων ιθαγενών, οι οποίοι ζουν εκεί σε σχετική απομόνωση με από τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας.

Συνεπώς, «ο πυρετός του χρυσού που θα δημιουργηθεί στην περιοχή θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στη ζωή και την κουλτούρα τους».

Και προειδοποιεί ότι αν η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν ακούσει τις ανησυχίες αυτές και ανεξέλεγκτα επιτρέψει τις εξορύξεις, τότε «θα βρεθεί αντιμέτωπη με διεθνή κατακραυγή».

efsyn.gr