50 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη

Πριν από 50 χρόνια, στις 2 Σεπτεμβρίου 1967, την ώρα που η χουντική κυβέρνηση εγκαινίαζε τη ΔΕΘ, ομάδα του ΠΑΜ (Πανελλήνιο Αντιδικτατορικό Μέτωπο) προσπάθησε να ανατινάξει κολόνα της ΔΕΗ. Ο σκοπός επετεύχθη μερικώς, καθώς από την υπερβολική φροντίδα να αποφευχθούν πάση θυσία ανθρώπινα θύματα, πυροδοτήθηκαν οι μισοί δυναμίτες.

Η κολόνα δεν έπεσε, ωστόσο τα φώτα της Διεθνούς Εκθεσης έσβησαν για λίγα λεπτά. Αυτά ήταν αρκετά ώστε η είδηση να κάνει τον γύρο του κόσμου. Τρεις μέρες αργότερα, ξημερώματα 4ης προς 5η Σεπτεμβρίου 1967, ασφαλίτες ανακάλυψαν τρία μέλη της ομάδας στο κρυφό στέκι του ΠΑΜ (Φιλελλήνων 65): εκεί ο αιμόφυρτος Γιάννης Χαλκίδης εκτελείται εν ψυχρώ από τον Αντώνη Λεπενιώτη, ενώ ο Γρηγόρης Παντής τραυματίζεται από σφαίρα στο πόδι.

Οι δύο βασανισθέντες

Ο τρίτος της ομάδας, Νάντης Χατζηγιάννης, συλλαμβάνεται και βασανίζεται άγρια μαζί με τον αείμνηστο σύντροφό του, Γρηγόρη Παντή.

Ο Νάντης Χατζηγιάννης περιγράφει (από το βιβλίο «Οι Μεγάλες Πολιτικές Δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα», Σπύρος Κουζινόπουλος, εκδόσεις Ιανός): «Ηρθαν σαν στυγνοί δολοφόνοι και κάνανε κόσκινο το διαμέρισμα από τις σφαίρες, που έριχναν στα τυφλά. Ηρθαν να δολοφονήσουν τους πάντες, γιατί χαλάσαμε για 5 λεπτά τη φιέστα τους με την έκρηξη στην κολόνα…

Ο ασφαλίτης Αντώνης Λεπενιώτης με προτεταμένο το περίστροφό του πυροβολεί τον Γιάννη πισώπλατα. Την τελευταία σφαίρα την έριξε σχεδόν εξ επαφής. Μπορούσε ο στυγερός δολοφόνος να τον συλλάβει, χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα.

Ο βαριά τραυματισμένος Χαλκίδης άφησε την τελευταία του πνοή, με τα όργανα της δικτατορίας να τον κλοτσούν με απερίγραπτη μανία και να τον χλευάζουν, αφήνοντάς τον να ξεψυχήσει στο πεζοδρόμιο αβοήθητος».

Αθώοι με παράσημα

Οι δολοφόνοι του Γ. Χαλκίδη παρασημοφορήθηκαν επί χούντας. Μάιο του 1980, το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης αθωώνει τους δολοφόνους του (πλην του αρχιβασανιστή μοίραρχου Τετραδάκου).

Στις 11 Φεβρουαρίου 2008, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ομόφωνα αποκατέστησε την ιστορική αλήθεια, απορρίπτοντας τη μήνυση του βασανιστή Αντώνη Λεπενιώτη κατά του Νάντη Χατζηγιάννη για «συκοφαντική δυσφήμηση». Ο Λεπενιώτης, τότε, αναγκάστηκε να ομολογήσει, 41 χρόνια μετά, ότι ο Γιάννης Χαλκίδης «δολοφονήθηκε από την ομάδα των ασφαλιτών στην οποία συμμετείχε».

Εκδηλώσεις μνήμης

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974 (ΣΦΕΑ) τιμά τη μνήμη του Γιάννη Χαλκίδη με δύο εκδηλώσεις:

■ Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017, στις 11.00, στην πλατεία Αμπελοκήπων (Αγαλμα Μάνας του Λαού) του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης (Θεσσαλονίκη), ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Κώστας Μανταίος, και μέλη της Διοίκησης θα καταθέσουν στεφάνι.

■ Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017, στις 19.00, στον τόπο της θυσίας του (Κωνσταντινουπόλεως 164Α – πρώην Θ. Νάτσινα που μετονομάστηκε σε οδό «Γιάννη Χαλκίδη») μέλη του ΣΦΕΑ θα καταθέσουν ως ελάχιστο χρέος τιμής ένα γαρίφαλο.

Νόρα Ράλλη-efsyn.gr