Ένα τραγούδι για τον Παύλο Φύσσα

Σε λίγο καιρό, συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Ήταν 18 Σεπτεμβρίου του 2013, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν ο Παύλος Φύσσας και η παρέα του δέχτηκαν επίθεση σε δρόμο του Κερατσινίου από οπαδούς της Χρυσής Αυγής, όπου τους είχαν στήσει ενέδρα. Παρά την αντίσταση που κατέβαλε, τον ξυλοκόπησαν και, στο τέλος, τον μαχαίρωσαν θανάσιμα.

Ήταν στοχοποιημένος για τις πολιτικές του θέσεις.
Το 1977, ο Steve Biko, Νοτιοαφρικανός αγωνιστής κατά του απαρτχάιντ, συλλαμβάνεται από το καθεστώς της χώρας του, βασανίζεται και στις 12 Σεπτεμβρίου πεθαίνει στο κελί του. Τρία χρόνια αργότερα, ο Peter Gabriel θα γράψει ένα τραγούδι αφιερωμένο στη μνήμη και τους αγώνες του, με τίτλο “Biko». To 1987, θα προβληθεί στους κινηματογράφους η ταινία “Cry Freedom«, βασισμένη στη ζωή του Steven Biko, τον οποίο θα ενσαρκώσει ο Denzel Washington.
Ο Steve Biko κι ο Παύλος Φύσσας ανήκουν στη μακριά αλυσίδα των ανθρώπων που στάθηκαν απέναντι στο ρατσισμό, τις διακρίσεις και κάθε μορφή καταπίεσης και το πλήρωσαν με τη ζωή τους. Το παρόν τραγούδι, με τίτλο “Freedom», είναι μια σύγχρονη εκδοχή του “Biko», εμπνευσμένο από τη ζωή του Παύλου Φύσσα.
Τέσσερα χρόνια μετά, ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα παραμένει ατιμώρητος, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο κοινοβούλιο και η δίκη της, ως εγκληματική οργάνωση, ακόμα συνεχίζεται…

dromografos.news