5 Σεπτεμβρίου 1977 : η απαγωγή Schleyer

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1977 απαγάγεται στην Κολωνία ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων Hanns Martin Schleyer, έργο της Rote Armee Fraktion (RAF), ανάμεσα στις μαχητικές ομάδες της άκρας αριστεράς με την μεγαλύτερη επιρροή και από τις πιο δραστήριες στον δυτικό κόσμο.

Στη διάρκεια της επίθεσης σκοτώνονται οι τρεις αστυνομικοί της φρουράς του και ο οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο  επέβαινε ο Schleyer.
Πρώην ναζιστής και στέλεχος των SS, ο Schleyer υπήρξε διαχειριστής των βιομηχανιών στο προτεκτοράτο της Boemia και Moravia στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και μέλος της χριστιανο-δημοκρατικής ένωσης της Γερμανίας (CDU).

Στις 13 oκτωβρίου, στην Palma di Maiorca, μια ομάδα τεσσάρων μαχητών της Raf πραγματοποιεί αεροπειρατεία σε αεροσκάφος Boeing 737 της Lufthansa, κρατώντας ομήρους 91 άτομα. Η Raf απαιτεί την απελευθέρωση των στελεχών της σε αντάλλαγμα της ζωής των ομήρων του αεροσκάφους και του Γερμανού βιομηχάνου.

Η γερμανική κυβέρνηση αρνείται τον προτεινόμενο εκβιασμό και, στις 17 0κτωβρίου, με μια δυναμική επιχείρηση από πλευράς της ομάδας αντιτρομοκρατίας GSG-9, επιτίθεται στο αεροπλάνο σκοτώνοντας τρεις μαχητές και τραυματίζοντας μια τέταρτη, ελευθερώνοντας τους ομήρους στην πίστα του αεροδρομίου του Mogadiscio.

Το ίδιο βράδυ οι Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Jan-Carl Raspe και Irmgard Möller, και οι τέσσερις μαχητές της RAF, αυτοκτονούν – κατά την επίσημη εκδοχή – στην φυλακή του Stammheim. Οι Bader και Ensslin ειδικότερα θα πεθάνουν στα κελιά τους, ο Raspe αφού είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ η Möller θα επιβιώσει βγαίνοντας οριστικά από την φυλακή το 1994. Η ίδια η Möller, τραυματισμένη από διάφορες μαχαιριές στο στήθος, θα αρνηθεί σε ένα βιβλίο την κρατική εκδοχή της »συλλογικής αυτοκτονίας».

Στις 19 οκτωβρίου, με γράμμα που στάλθηκε στην γαλλική εφημερίδα Libération, η RAF ανακοινώνει πως έδωσε τέλος, μετά από 43 ημέρες, στην ‘άθλια και διεφθαρμένη ύπαρξη’ του Hanns Martin Schleyer.
Η απαγωγή και η εκτέλεση του γερμανού βιομηχάνου ήταν το αποκορύφωμα μιας από τις βαρύτερες κρίσεις στην ιστορία της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας.

Pubblicato in STORIA di CLASSE, δημοσιεύτηκε στην Ταξική Ιστορία
Etichettato sotto raf ssschleyer rapimento

aenaikinisi.wordpress.com