Η γενοκτονία των Rohingya: Πετρέλαιο, αποτυχημένη δημοκρατία και ψευδοπροφήτες

Ως ένα βαθμό η Aung San Suu Kyi είναι μια ψευδοπροφήτης. Η δύση την εκθείαζε για χρόνια, μετατράπηκε σε «δημοκρατικό ίνδαλμα» γιατί εναντιώθηκε στις ίδιες δυνάμεις στην χώρα της, την Βιρμανία, την ίδια περίοδο που η δυτική συμμαχία υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες απομόνωναν την Ρανγκούν για την συμμαχία της με τη Κίνα.

Η Aung San Suu Kyi έπαιξε το ρόλο της όπως αναμενόταν, κερδίζοντας την αποδοχή της Δεξιάς και το θαυμασμό της Αριστεράς. Και για αυτό κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1991, εντάχθηκε στον «θεοποιημένο» οργανισμό The Elders2 και διαφημίστηκε από πολλά μέσα και κυβερνήσεις σαν μια ηρωική φιγούρα προς μίμηση.

Η Hillary Clinton την περιέγραψε κάποτε ως «αυτή η ξεχωριστή γυναίκα». Το ταξίδι της «Κυρίας» της Μπούρμα από πολιτικός παρίας στην ίδια της τη χώρα, όπου ήταν σε κατ’ οίκο περιορισμό για δεκαπέντε χρόνια, τελικά κατέληξε σε θρίαμβο όταν έγινε η ηγέτης της Μπούρμα μετά από πολυκομματικές εκλογές το 2015. Από τότε περιόδευσε σε πολλές χώρες, γευμάτισε με βασίλισσες και προέδρους, έδωσε αξιομνημόνευτες διαλέξεις, δέχτηκε βραβεία, καθώς εν γνώσει της ξέπλενε το ίδιο βάρβαρο στρατιωτικό κατεστημένο στο οποίο αντιστεκόταν όλα αυτά τα χρόνια. (Ακόμα και σήμερα, ο Βιρμανικός στρατός έχει εξουσίες που αγγίζουν το βέτο σε όλες τις πτυχές της κυβέρνησης.)

Αλλά η μεγάλη «ανθρωπίστρια» μοιάζει να έχει χάσει την αξιοπιστία της καθώς η κυβέρνησή της, ο στρατός και η αστυνομία ξεκίνησαν εκτεταμένες επιχειρήσεις εθνικής κάθαρσης που στοχεύουν τους «πιο καταπιεσμένους ανθρώπους στη γη», τους Rohingya. Αυτοί οι ανυπεράσπιστοι άνθρωποι είναι θύματα μιας βάρβαρης και συστηματικής γενοκτονίας, που πραγματοποιείται με συνδυασμένη προσπάθεια του Βιρμανικού στρατού, αστυνομίας και Βουδιστών εθνικιστών της πλειοψηφίας.

Οι λεγόμενες «Επιχειρήσεις Κάθαρσης» έχουν σκοτώσει εκατοντάδες Rohingya τους τελευταίους μήνες, σπρώχνοντας περισσότερους από 250000 φοβισμένους, κλαμένους και νηστικούς ανθρώπους να φεύγουν για να σώσουν τις ζωές τους με κάθε τρόπο. Εκατοντάδες άλλοι έχουν χαθεί στη θάλασσα ή κυνηγήθηκαν και δολοφονήθηκαν στις ζούγκλες.

Ιστορίες φόνου και καταστροφής θυμίζουν την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων κατά τη Nakba του 1948. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει πως το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων των Βιρμανικών ενόπλων δυνάμεων. Παρά το εκτεταμένο εμπάργκο όπλων προς τη Μπούρμα από πολλές χώρες, ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας Avidgor Lieberman, επιμένει πως η χώρα του δεν έχει καμιά πρόθεση να σταματήσει τις αποστολές όπλων στο άθλιο καθεστώς της Ρανγκούν, που χρησιμοποιεί συνεχώς τα όπλα αυτά εναντίον των ίδιων των μειονοτήτων της, όχι μόνο Μουσουλμάνους στη δυτικά της πολιτείας της Ρακίν αλλά και εναντίον Χριστιανών στο βορρά.

Ένα από τα ισραηλινά φορτία ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2016 από την ισραηλινή εταιρία TAR Ideal Concepts. Η εταιρία με περηφάνια διαφήμιζε πως τα τουφέκια γωνίας (Corner Shot2) είναι ήδη σε «επιχειρησιακή χρήση» από τις ένοπλες δυνάμεις της Βιρμανίας.

Η ιστορία του Ισραήλ είναι γεμάτη από παραδείγματα υποστήριξης3 βάρβαρων δικτατοριών και αυταρχικών καθεστώτων, αλλά γιατί αυτοί που έχουν θέσει τους εαυτούς τους ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας στέκονται σιωπηλοί για το αιματοκύλισμα στη Μπούρμα;

Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού των Rohingya έχει εκδιωχθεί από τα σπίτια του από το περασμένο Οκτώβριο. Οι υπόλοιποι μπορεί να ακολουθήσουν στο προσεχές μέλλον, κάνοντας έτσι το συλλογικό έγκλημα εναντίον τους μη αντιστρεπτό.

Η Aung San Suu Kyi δεν έχει καν το ηθικό σθένος να πει δυο λόγια συμπάθειας στα θύματα. Αντίθετα, το μόνο που λέει είναι το μη δεσμευτικό: «πρέπει να φροντίσουμε για όλους στη χώρα μας4». Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος τύπου της και άλλα φερέφωνα ξεκίνησαν μια εκστρατεία δαιμονοποίησης των Rohingya, κατηγορώντας τους πως καίνε οι ίδιοι τα χωριά τους, κατασκευάζουν τις δικές τους ιστορίες για βιασμούς, ενώ αναφέρονται στους Rohingyaπου τολμούν να αντισταθούν ως «τζιχαντιστές5», με την ελπίδα να συνδέσουν την συνεχιζόμενη γενοκτονία με την δυτικοτραφή εκστρατεία που στόχο έχει την δαιμονοποίηση των Μουσουλμάνων παντού.

Καλά τεκμηριωμένες αναφορές όμως μας δίνουν περισσότερο από μια ματιά της οδυνηρής πραγματικότητας που βιώνουν οι Rohingya. Μια πρόσφατη αναφορά του ΟΗΕ6 περιγράφει τη μαρτυρία μιας γυναίκας, της οποίας ο άνδρας δολοφονήθηκε από στρατιώτες σε αυτό που ο ΟΗΕ περιέγραψε ως «εκτεταμένες και συστηματικές» επιθέσεις που «πολύ πιθανόν συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας7»

«Πέντε από αυτούς μου έβγαλαν τα ρούχα και με βίασαν» είπε η γυναίκα θρηνώντας. «Ο οκτώ μηνών γιός μου έκλαιγε από τη πείνα όταν ήρθαν στο σπίτι μου γιατί ήθελε να θηλάσει, έτσι για να τον σωπάσουν τον σκότωσαν με ένα μαχαίρι».

Πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στο Μπαγκλαντές μετά από ένα εφιαλτικό ταξίδι μίλησαν για το φόνο παιδιών8, το βιασμό γυναικών και το κάψιμο χωριών. Κάποιες από αυτές τις μαρτυρίες επιβεβαιώθηκαν από δορυφορικές εικόνες9 που διέθεσε το Παρατηρητήριο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που έδειχνα τα κατεστραμμένα χωριά στην πολιτεία.

Σίγουρα η τρομερή μοίρα των Rohingya δεν είναι εντελώς καινούρια. Αυτό που τη κάνει ιδιαίτερα πιεστική είναι πως η δύση είναι τώρα πλήρως ταγμένη στο πλευρό της ίδιας της κυβέρνησης  που πραγματοποιεί αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις.

Και υπάρχει λόγος για αυτό: Πετρέλαιο

Με ανταπόκριση από το νησί Ramree, o Herewerd Holland έγραψε για το «κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού της Μυανμάρ10».

Τεράστια αποθέματα πετρελαίου, που δεν είχαν αγγιχτεί λόγω των δεκαετιών δυτικού εμπάργκο της χουντικής κυβέρνησης, είναι τώρα διαθέσιμα για τον πλειοδότη, και είναι όλοι προσκεκλημένοι. Η Shell, η ENI, η Total, η Chevron και πολλοί άλλοι επενδύουν τεράστια ποσά για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας, ενώ οι Κινέζοι – που κυριαρχούσαν στην οικονομία της χώρας για πολλά χρόνια – σιγά σιγά εκτοπίζονται.

Πράγματι η αντιπαλότητα για τον αναξιοποίητο φυσικό πλούτο της Μπούρμα είναι στο αποκορύφωμα του για δεκαετίες. Ο πλούτος αυτός είναι – μαζί με την ανάγκη να υποσκαφτεί η θέση υπερδύναμης της Κίνας στην Ασία –  που έχει φέρει τη δύση πίσω, εγκατέστησε την Aung San Suu Kyi ως ηγέτιδα σε μια χώρα που δεν άλλαξε ποτέ ουσιαστικά, αλλά απλά άλλαξε το όνομα της για να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των «Μεγάλων του Πετρελαίου».

Οι Rohingya, όμως πληρώνουν το τίμημα.

Μην επιτρέψετε στην επίσημη Βιρμανική προπαγάνδα να σας παρασύρει. Οι Rohingya δεν είναι ξένοι, εισβολείς ή μετανάστες στη Μπούρμα.

Το βασίλειο τους του Arakan χρονολογείται από τον 8ο αιώνα. Στους αιώνες που ακολούθησαν, οι κάτοικοι του βασιλείου αυτού έμαθαν για το Ισλάμ από Άραβες εμπόρους και με το καιρό έγινε μια κατά κύριο λόγο μουσουλμανική περιοχή. Το Αρακάν είναι η σύγχρονη πολιτεία της Ρακίν στη Μπούρμα, όπου οι περισσότεροι από τους 1,2 εκατομμύρια Rohingya ζουν ακόμη.

Η ψευδής αντίληψη πως οι Rohingya είναι ξένοι άρχισε το 1784, όταν ο βασιλιάς της Βιρμανίας κατέκτησε το Αρακάν και ανάγκασε χιλιάδες να φύγουν. Πολλοί από αυτούς που εκδιώχτηκαν από τα σπίτια τους προς τη Βεγγάλη τελικά επέστρεψαν.

Οι επιθέσεις εναντίον των Rohingya και συνεχείς απόπειρες να τους εκδιώξουν από το Ρακιν, έχουν ανανεωθεί σε πολλές περιόδους της ιστορίας, για παράδειγμα: μετά την ήττα των Βρετανικών δυνάμεων στη χώρα από τους Ιάπωνες το 1942, το 1948, μετά την κατάληψη της χώρας από το στρατό το 1962, ως αποτέλεσμα της ονομαζόμενης «Επιχείρηση Βασιλιάς Δράκος» το 1977, όταν η στρατιωτική χούντα έδιωξε με τη βία πάνω από 200000 Rohingya  από τα σπίτια τους προς το Μπαγκλαντές και ούτω καθ’ εξής.

Το 1982, η στρατιωτική κυβέρνηση πέρασε τον Νόμο Υπηκοότητας11 που αφαίρεσε την ιθαγένεια από τους περισσότερους Rohingya, ανακηρύσσοντάς τους παράνομους στην ίδια τους τη χώρα.

Ο πόλεμος εναντίον τους άρχισε ξανά το 2012. Κάθε επεισόδιο από τότε, ακολουθείται από το στερεοτυπικό αφήγημα: «κοινοτικές συγκρούσεις» μεταξύ Βουδιστών και Rohingya, συχνά οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες από τους δεύτερους κυνηγημένους στο Κόλπο της Βεγγάλης, στις ζούγκλες και όσους επιβιώνουν σε στρατόπεδα προσφύγων12.

Μέσα στην διεθνή σιωπή, μόνο μερικές φιγούρες που έχουν το σεβασμό του κόσμου, όπως ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησαν υπέρ των Rohingya σε μια βαθιά συγκινητική προσευχή το περασμένο Φεβρουάριο13,

Οι Rohingya είναι «καλοί άνθρωποι» είπε ο Πάπας. «Είναι ειρηνικοί άνθρωποι, και είναι οι αδερφοί και οι αδερφές μας». Η έκκλησή του για δικαιοσύνη δεν εισακούστηκε ποτέ.

Αραβικές και μουσουλμανικές χώρες παρέμεναν σε γενικές γραμμές σιωπηλές, παρά την δημόσια κατακραυγή να κάνουν κάτι να σταματήσει η γενοκτονία.

Κάνοντας ανταπόκριση από το Σίτβε, τη πρωτεύουσα της Ρακίν, ο βετεράνος Βρεττανός δημοσιογράφος σε άρθρο του στη Daily Mail στις 4 Σεπτεμβρίου περιέγραψε14 αυτό που είδε:

«Μόλις πέντε χρόνια πριν, από τους 180000 κατοίκους της πόλης, οι περίπου 50000 ήταν από την τοπική εθνική μειονότητα των μουσουλμάνων Rohingya. Σήμερα, έχουν απομείνει λιγότεροι από 3000. Και δεν είναι ελεύθεροι να κυκλοφορούν στο δρόμο. Είναι συνωστισμένοι σε ένα γκέτο περικυκλωμένο με αγκαθωτό συρματόπλεγμα. Ένοπλοι φρουροί εμποδίζουν τους επισκέπτες να μπουν – και δεν επιτρέπουν στου μουσουλμάνους Rohingya να φύγουν».

Με πρόσβαση σε αυτή τη πραγματικότητα μέσω των πολλών απεσταλμένων τους στη περιοχή, οι δυτικές κυβερνήσεις γνώριζαν πολύ καλά τα αδιαμφησβήτητα γεγονότα, αλλά τα αγνόησαν έτσι και αλλιώς.

Όταν Αμερικάνικες, Ευρωπαϊκές και Ιαπωνικές εταιρείες έκαναν ουρά για να εκμεταλλευτούν τους θυσαυρούς της Μπούρμα, το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα νεύμα αποδοχής15 από την αμερικάνικη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του Barack Obama χαιρέτησε το «άνοιγμα» της Βιρμανίας ακόμη και πριν τις εκλογές του 2015 που έφερε την Aung San Suu Kyi και τον Εθνικό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία στην εξουσία. Μετά την χρονολογία αυτή, η Μπούρμα έγινε ακόμη μια αμερικάνικη «ιστορία επιτυχίας», αγνοώντας φυσικά τα γεγονότα πως μια γενοκτονία λάμβανε χώρα στη χώρα αυτή για χρόνια.

Η βία στη Μπούρμα μάλλον θα κλιμακωθεί και θα αγγίξει και άλλες χώρες του ASEAN, απλά και μόνο γιατί οι δυο βασικές εθνικές και θρησκευτικές ομάδες στις χώρες αυτές κυριαρχούνται και είναι σχεδόν ισόποσα χωρισμένες μεταξύ Βουδιστών και Μουσουλμάνων.

Η θριαμβευτική επιστροφή της αμερικάνικης δύσης για την εκμετάλλευση του πλούτου της Βιρμανίας και οι αντιπαλότητες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μάλλον θα περιπλέξουν την κατάσταση περισσότερο, αν ο ASEAN δεν λήξει την αποκρουστική σιωπή του και δράσει με μια αποφασιστική στρατηγική για να πιέσει την Βιρμανία να σταματήσει την γενοκτονία των Rohingya.

Οι άνθρωποι σε όλο το κόσμο πρέπει να πάρουν θέση. Θρησκευτικές κοινότητες πρέπει να μιλήσουν. Οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων πρέπει να κάνουν περισσότερα για την καταγραφή των εγκλημάτων του της Βιρμανικής κυβέρνησης και να καταστήσουν υπόλογους αυτούς που την προμηθεύουν με όπλα.

Ο σεβάσμιος Νοτιοαφρικανός Επίσκοπος Desmond Tutu επέπληξε έντονα την Aung San Suu Kyi που κάνει τα στραβά μάτια στην συνεχιζόμενη γενοκτονία.

Είναι το λιγότερο που μπορούσαμε να περιμένουμε από τον άνθρωπο που όρθωσε το ανάστημά του στο Apartheid στην δική του χώρα, και έγραψε την διάσημη φράση: «Αν είσαι ουδέτερος σε καταστάσεις αδικίας, έχεις επιλέξει την πλευρά του δυνάστη»

(ΣτΜ: Τα ονόματα Βιρμανία, Μπούρμα και Μυανμάρ αναφέρονται στην ίδια κρατική οντότητα)

 1. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Elders_(organization)
 2. https://en.wikipedia.org/wiki/CornerShot
 3. https://lobelog.com/israels-sordid-history-of-supporting-dictatorships/
 4. http://www.aljazeera.com/news/2017/09/urges-myanmar-give-access-rakhine-crisis-area-170908002538497.html
 5. http://www.just-international.org/mediastatement/rohingyas-jihadists/
 6. http://www.just-international.org/mediastatement/rohingyas-jihadists/
 7. http://www.cnn.com/2017/03/21/asia/myanmar-un-crimes-against-humanity/index.html
 8. http://www.independent.co.uk/news/world/asia/rohingya-burma-myanmar-children-beheaded-burned-alive-refugees-bangladesh-a7926521.html
 9. https://www.hrw.org/news/2017/09/02/burma-satellite-images-show-massive-fire-destruction
 10. http://www.aljazeera.com/indepth/features/2014/10/hunting-myanmar-hidden-treasure-2014101611542965472.html
 11. https://www.hrw.org/reports/2000/burma/burm005-02.htm
 12. http://www.palestinechronicle.com/rohingya-refugees-stuck-in-impossible-situation-photo-gallery-by-zoriah/
 13. http://www.independent.co.uk/news/world/asia/pope-francis-burma-myanmar-rohingya-muslims-genocide-claims-un-report-latest-a7568496.html
 14. http://www.dailymail.co.uk/news/article-4852092/The-leader-s-turning-blind-eye-genocide.html
 15. https://www.washingtonpost.com/news/democracy-post/wp/2017/07/18/its-time-for-the-u-s-to-pressure-burma-on-human-rights-once-again/?utm_term=.5ddc2b6ce085

Αρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Middle EastMonitor. Ο Ramzy Baroud είναι Παλαιστινιακής καταγωγής Αμερικάνος συγγραφέας και αρθρογράφος και ιδρυτής της ιστοσελίδας PalestineChronicle.com.

Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας

geniusloci2017