Κείμενο του Συντονιστικού Αγώνα Κρατουμένων Κορυδαλλού σχετικά με τη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στις φυλακές

17/09/2017

Δέν πέρασαν 10 μέρες από την τελευταία φορά που ώς συντονιστικό αγώνα τών Κρατουμένων του Κορυδαλλού κλιμακώνουμε την κινητοποίηση πού έχει αρχίσει εδώ και 4 μήνες ,αρνούμενοι  το κλείδωμα στο προαύλιο και στά κελιά στις 22.30 και 23.00 το βράδυ αντίστοιχα.Ο λόγος η προκλητικά αδιάφορη στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ώς πρός τόν αγώνα μας και τα αιτήματα μας.Είναι χαραχτηριστικό ότι οι βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ πού σε άλλες εποχές όταν ασκούσαν αντιπολιτευτικό έργο,θά έσπευδαν να αγκαλιάσουν την κινητοποιήση από τις πρώτες  κιόλας μέρες, τώρα δέν έχουν πράξει τα αυτονότητα,να στείλουν δηλαδή μιά επιτροπή στίς φυλακές ωστε να αφουγκραστούν τα δίκαια αιτήματα τών κρατουμένων 

 Αντ’αυτού,διαρροές δημοσιογραφικές και από νομικούς κύκλους κάνουν λόγο για εξαιρέσεις,δικαστικά συμβούλια καθώς και περαιτέρω περιορισμό της ελευθερίας τών αποφυλακισθέντων μέσω της ηλεκτρονικής επιτήρησης .Μιά προσπάθεια πού θα καλοσωρίσουν  μονάχα οι ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης τύπου Group 4 ,οι δικαστικοί κύκλοι πού είδαν τίς εξουσίες τους να συρρικνώνονται έστω για λίγο, καθώς και οι συντηρητικοί κύκλοι της ΝΔ ,αφού με αυτό το τρόπο ικανοποιείται η πάγια αντζέντα τους για περιστολή των δικαιωμάτων των κρατουμένων και αυστηροποίηση τών συνθηκών κράτησης.

  Ο νόμος Παρασκευόπουλου,το μοναδικό που κάνει ειναι να αίρει την απαίτηση γιά ευεργετικά ημερομίσθια προκειμένου να αποφυλακίζει κρατούμενους.Δέν μειώνει όμως τον πραγματικό χρόνο κράτησης πού απαιτείται για να αποφυλακιστεί.Ο  κρατούμενος ακόμα και υπό τις διατάξεις του νόμου οφείλει να εκτίσει ολόκληρη την ποινή του που απαιτείται προκειμένου να αποφυλακιστεί.Ο κρατούμενος,επίσης και υπό τις διατάξεις του νόμου οφείλει να  εκτίσει ολόκληρη την ποινή του για την αναστολή που θά του χορηγηθεί.

Ετσι λειτουργεί ο νόμος 4322/2015 

Παρόλη όμως την έλλειψη κάποια ρηξικέλευθης προοπτικής ο νόμος έδωσε την ευκαιρία στις φυλακές να ανασάνουν ,έστω για λίγο.Ο υπερπληθυσμός είναι άλλωστε ένα ευρέως γνωστό πρόβλημα τών ελληνικών φυλακών πού συνοδεύεται από την έλλειψη φαγητού,φαρμάκων,γιατρών ή θέρμανσης.Τώρα όμως η κυβέρνηση βρίκσει ευκαιρία να επικαλεστεί κατασκευασμένες αντιδράσεις που αναδείξανε  οι δημοσιογραφικοί κύκλοι σκόπιμα για να περιστείλει τις θετικές διατάξεις του νόμου επιδεικνύοντας τόσο πολιτικό αμοραλισμό όσο και ατολμία.

 Τό είπαμε και θά το επαναλάβουμε: Είναι οι δικοί τους φίλοι και συνεργάτες που αποφυλακίζονται ό ένας πίσω από τον άλλον με προκλητικές αποφάσεις καθώς για αυτούς δέν ισχύουν ούτε εξαιρέσεις,ούτε συντρέχουν ειδικοί λόγοι,ούτε εφευρίσκονται γραφειοκρατικά κολλήματα,ούτε αντιμετωπίζονται με νόμους εκτρώματα.Για αυτους αρκεί μια απλή αίτηση αποφυλάκισης για να αναζητήσουν οι ίδιοι οι δικαστές σε συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις,νομικά παραθυράκια και φωτογραφικές τροπολογίες για να αποφυλακιστούν.Εξάλλου δέν έιναι τυχαίο που για τους αποκαλούμενους εγκληματίες του λευκού κολλάρου ουδέποτε έγινε ή θα γίνει ποτέ μνεία για οποιαδήποτε εξαίρεση.Μάλλον γιά τους κυβερνώντες είναι επαχθέστερο να ληστέψει κανείς μιά τράπεζα,παρά την ίδια τη κοινωνία.Δέν μας κάνει εντύπωση φυσικά,καθώς στην πολύ πρόσφατη ιστορία οι ίδιοι άνθρωποι τις τράπεζες επέλεξαν να σώσουν καταδικάζοντας μιά κοινωνία στην φτώχεια,την εξαθλίωση και την υποτέλεια.

Εμείς απο τη μεριά μας θα ειμαστε σαφείς.

Δεν θα ανεχτούμε τον εμπαιγμό ή την αδιαφορία των υπευθύνων. Εαν οι κυβερνώντες επιμένουν να κωφεύουν στα διίκαια αιτήματα μας θα μας βρουν μπροστά τους. Οι κρατούμενοι στεκόμαστε ενωμένοι και δίνουμε ενα σκληρό αγώνα 4 μήνες, έναν αγώνα που μας αφορά όλους, έναν αγωνα επιβίωσης και αξιοπρέπειας. Η ψήφιση του νομοσχεδίου πλησιάζει και η κινητοποίηση μπαίνει στην τελική της ευθεία. Ο υπουργός Σταύρος Κοντονής, που τόσο εύκολα σκαρφίζεται ευφάνταστους όρους και εξαιρέσεις για να προσθέσει στο νόμο, αποσκοπώντας στην επι του πρακτέου αδρανοποίηση του, ας το ακούσει καλά. Ή θα αφουγκραστεί τη φωνηή μας, ή, σε διαφορετική περίπτωση, θα αναλάβει το πλήρες πολιτικό κόστος των επιλογών του.

Από σήμερα 17/9 αποφασίσαμε να παρατείνουμε το βραδινό κλείσιμο των κελιών για μια ακομη ώρα, μεχρι τα μεσανυχτα, και θα κρατήσουμε ανοιχτά τα προαύλια της φυλακής μέχρι τις 23.30. 

Απαιτούμε :

Α) Την μονιμοποίηση των διατάξεων του νόμου 4322/2015 χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις.

Β) Την κατάργηση του εισαγγελικού βέτο στον θεσμό των αδειών.

Γ) Την κατάργηση του νόμου-εκτρώματος που ποινικοποιεί τους αγώνες στις φυλακές και αφορά τις αθροιστικές εκτίσεις ποινών για αδικήματα που διαπράττονται εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, κατά τη διάρκεια της άδειας ή της παραβίασης της.
Νίκη στον αγώνα των κρατουμένων!      

 Συντονιστικό Αγώνα (Κορυδαλλός)

omniatv.com