Κέρδη στο πτώμα της φύσης από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε

Βαρέλι χωρίς πάτο φαίνεται να είναι η εγκληματική αδιαφορία για τους κανονισμούς όσο αφορά το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ, οι περιβαλλοντικές συνέπειες του οποίου φαίνεται πως θα αφήσουν το στίγμα τους για πολλά χρόνια.

Αυτή την φορά, περίπου 45 με 55 κυβικά πετρελαιοειδών μιγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά, έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα, στις δεξαμενές έρματος του πετρελαιοφόρου «ΛΑΣΣΑΙΑ», το οποίο απαντλούσε έως τώρα καύσιμα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο. Το δεύτερο δεξαμενόπλοιο έπλεε νοτιοδυτικά της Αταλάντης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, το οποίο επικαλείται πηγές από το Λιμενικό,η ποσότητα των πετρελαιοειδών που βρίσκονται μέσα στο δεξαμενόπλοιο ακόμη δεν έχει καταμετρηθεί, ενώ ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός που συνελήφθησαν για λαθρεμπόριο καυσίμων οδηγήθηκαν χθές το μεσημέρι, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, στην Εισαγγελία Πειραιά.

Το «ΛΑΣΣΑΙΑ» κατασχέθηκε και βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ασπροπύργου.
Το «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» βέβαια παραμένει στον πάτου του Σαρωνκού, καθώς δεν το έχει προσεγγίσει κανένα άλλο πλοίο, ούτε για να συνεχίσει τη διαδικασία της απάντλησης των καυσίμων που έχει στις δεξαμενές του

«Καμία ευθύνη για εξάπλωση της ρύπανσης

Λίγο μετά τις συλλήψεις στο «Lassea», η πλοικτήτρια εταιρεία του «Αγία Ζώνη ΙΙ» (Fos Petroleum συτμφερόντων Κουντούρη) εξέδωσε ανακοίνωση, όπου ξανά αρνείται κάθε ευθύνη για τυχόν εξάπλωση της ρύπανσης. Στην προηγούμενη της ανακοίνωση, το Σάββατο, η εταιρεία είχε υποστηρίξει ότι ευθύνεται «μόνο για τη ρύπανση στη Σαλαμίνα».

Όπως αναφέρει στη νεότερη ανακοίνωση:

«Δεν φέρουμε καμία άλλη ευθύνη για την τυχόν εξάπλωση της ρύπανσης, για την οποία δεν προκύπτει ακόμη σαφώς και με αποδεικτικά στοιχεία ότι οφείλεται στη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία, μετά τις συλλήψεις στο «Lassea».

Όπως σημειώνει, το δεξαμενόπλοιο «Lassea» που απαντλούσε καύσιμα από το βυθισμένο πλοίο είχε πιστοποιητικό αξιοπλοίας έως τις 19/9/2017 και είχε ζητηθεί να εκφορτώσει το φορτίο πετρελαίου που είχε αντλήσει από το ναυάγιο στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ έως την ανωτέρω ημερομηνία.

«Για λόγους άγνωστους σε εμάς, αυτό δεν έγινε, με συνέπεια το ανωτέρω πλοίο να βρίσκεται από χθες το βράδυ έμφορτο, στα ανοιχτά και ανασφάλιστο, λόγω της αναξιοπλοίας του, με ό,τι κινδύνους μπορεία αυτό να ελλοχεύει» τονίζει η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

«Ειδήμονες που έφτιαξαν σενάρια περί λαθρεμπορίας και τα διοχέτευσαν στον Τύπο τις προηγούμενες ημέρες, αφενός μεν γνώριζαν πολύ καλά τους τρόπους που διεξάγεται το λαθρεμπόριο, διότι ήταν πολύ αναλυτικοί και γλαφυροί στην περιγραφή τους, αφετέρου δε, είναι ολοφάνερο ότι είναι υποκινούμενοι και εκτελούν εντολές που σκοπό έχουν να παρουσιάσουν την εταιρεία μας και τον εκπρόσωπο αυτής, Θεόδωρο Κουντούρη, να παραβαίνει κατ’ εξακολούθηση τις διατάξεις του τελωνειακού κώδικα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

toperiodiko.gr