Κατέρρευσε η σκευωρία σε βάρος των μελών του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

 

Το οργανωμένο σχέδιο δικαστικής και πολιτικής εξόντωση σε βάρος των μελών του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική αποκαλύφθηκε σήμερα στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης όπου δικάζονται 21 κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζοντας κακουργηματικές κατηγορίες.

Το βαρύ κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος τους κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος καθώς αποκαλύφθηκε ότι η δικαστική σκευωρία σε βάρος τους στήθηκε με «τυποποιημένες καταθέσεις» και «έτοιμα χαρτιά» που προσκομίστηκαν στις δικαστικές αρχές έπειτα από… σύσκεψη της παράταξης του πρώην δημάρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα!

Το κατηγορητήριο

Οι 21 κάτοικοι της Χαλκιδικής κάθονται στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες όπως έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλικών από κοινών και ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις. Το κατηγορητήριο αφορά στα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της 30ης Μαρτίου 2012 στο δημαρχείο όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 κάτοικοι από την Ιερισσό, το Γομάτι, τα Νέα Ρόδα, τη Μεγάλη Παναγιά φωνάζοντας συνθήματα κατά της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός και του πρώην δημάρχου Χρ. Πάχτα καθώς και κατά του τότε αντιδημάρχου Β. Μοσχόπουλου. Είχε προηγηθεί στις 20 Μαρτίου ο ξυλοδαρμός στο βουνό Κάκαβος 30 κατοίκων από 300 εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός και το κάψιμο του φυλακίου αγώνα.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι εκτοξεύτηκαν βόμβες μολότοφ, γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε από κανένα στοιχεία της ακροαματικής διαδικασίας, ενώ κανένας από τους μάρτυρες που κατέθεσαν δεν αναγνώρισε κανέναν από τους κατηγορούμενους ως φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς των πράξεων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

Τους τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί!

Όπως κατατέθηκε σήμερα στο δικαστήριο τα ονόματα των κατηγορούμενων δόθηκαν στις δικαστικές αρχές μετά από μια… μάζωξη της δημοτικής παράταξης του Χρ. Πάχτα που έγινε λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια. «Όλοι μαζί συντάξαμε τη μηνυτήρια αναφορά. Εγώ δεν είδα κανέναν από τους κατηγορούμενους στα επεισόδια. Δεν μπορούσα να δω ποιος ήταν έξω» είπε στο δικαστήριο ο τότε αντιδήμαρχος Βασίλης Μοσχόπουλος. Αποακλυπτικός ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος Αστέριος Μπρούζος: «Μαζευτήκαμε σαν παράταξη. Εκεί έλεγαν κάποια ονόματα. Γράφτηκαν σε μια κόλλα χαρτί και εμείς πήραμε φωτοτυπίες» είπε ενώ αναφερόμενος στις καταθέσεις που δόθηκαν στη συνέχεια στον πταισματοδίκη «γράφτηκαν από τους δικηγόρους»!

Η κατάθεση του Χρήστου Πάχτα

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο το 2004 για τη σκανδαλώδη τροπολογία  που έδινε τη δυνατότητα επέκτασης του ξενοδοχείου «Πόρτο Καράς», σε δασική έκταση, ανέφερε στο δικαστήριο ότι τα ονόματα των κατηγορούμενων τα πληροφορήθηκαν από άλλους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι όμως φοβούνται να καταθέσουν.

«Καταθέσαμε ό,τι στοιχεία γνωρίζαμε. Είχαμε πληροφόρηση από φίλους και συγγενείς που μας ζήτησαν να μην δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία τους γιατί κινδυνεύει η ζωή τους» είπε στο δικαστήριο ο Χρήστος Πάχτας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου αν αναγνωρίζει κάποιος από τους κατηγορούμενους ως φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς των επεισοδίων είπε: «Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να το ξέρω». Ωστόσο ο ίδιος με αναφορά του στο παρελθόν είχε εκφράσει την αντίδραση του για το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι δεν προφυλακίστηκαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση μαρτύρων.

dailythess.gr