Διπλωματική νίκη: Οι Παλαιστίνιοι έγιναν μέλος της Interpol παρά την αντίθεση του Ισραήλ

Οι Παλαιστίνιοι κατέγραψαν σήμερα μια νέα διπλωματική νίκη προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, αποκτώντας καθεστώς πλήρους μέλους της Interpol, παρά την αντίθεση του Ισραήλ.

Το κράτος της Παλαιστίνης και τα Νησιά του Σολομώντα είναι στο εξής μέλη», ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός αστυνομικής συνεργασίας στο κοινωνικό δίκτυο τουίτερ. Η Interpol αριθμεί έτσι 192 μέλη.

Η απόφαση ελήφθη από τα κράτη μέλη της Interpol κατά τη γενική συνέλευση του οργανισμού που διεξάγεται στο Πεκίνο.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που αγωνίζεται για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, επιδιώκει αναγνώριση από τους διεθνείς θεσμούς. Το Ισραήλ αντιτίθεται συστηματικά σε αυτές τις προσπάθειες και πραγματοποιεί για τον σκοπό αυτό μια έντονη διπλωματική εκστρατεία.

Οι Παλαιστίνιοι διαθέτουν καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ από το 2012. Έχουν ενταχθεί ήδη σε περισσότερους από 50 οργανισμούς και συμφωνίες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών. Ανάμεσά τους, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την Unesco.

Η Interpol είχε απορρίψει μια πρώτη υποψηφιότητα της Παλαιστίνης στα τέλη του 2016. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν ανακοινώθηκε επίσημα, ωστόσο η υποψηφιότητα μιας χώρας μέλους χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων για να εγκριθεί.

«Περισσότερα από το 75% των μελών της Interpol ψήφισαν υπέρ της ένταξης», έγραψε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης σε έναν από τους επίσημους λογαριασμούς της στο τουίτερ.

«Η ένταξη της Παλαιστίνης στον οργανισμό δείχνει τη βούληση των μελών του να υπερασπιστούν τον λόγο ύπαρξής της και τις θεμελιώδεις αρχές τους. Είναι μια σαφής απόρριψη των προσπαθειών κυνικού χειρισμού και πολιτικού εκφοβισμού», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ-Μάλκι.

Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη αντίδραση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Interpol, που έχει την έδρα της στη Λιόν, επιτρέπει τις ανταλλαγές πληροφοριών ανάμεσα στις αστυνομίες σχεδόν 200 χωρών. Ο οργανισμός εκδίδει επίσης «κόκκινες οδηγίες», με τις οποίες ενημερώνει τα μέλη του για ένα ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί από μία χώρα σε βάρος ενός ατόμου.

«Επιδιώκουμε να είμαστε σε όλους τους διεθνείς θεσμούς, περιλαμβανομένης της Interpol, ως ένα συντεταγμένο κράτος», είχε εξηγήσει το Σάββατο, στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, παλαιστίνιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Σκοπός μας είναι το παλαιστινιακό κράτος να έχει μια θετική συνεισφορά στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας», είπε.

Η αντίθεση του Ισραήλ ερμηνεύεται, όπως λέει, από το γεγονός πως το εβραϊκό κράτος «δεν θέλει καμία πρόοδο προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».

«Το Ισραήλ δεν ήθελε να είμαστε στη FIFA. Γιατί θα μας ήθελε στην Interpol;» είπε.

Ο Άλαν Μπέικερ, ισραηλινός πρώην υψηλόβαθμος διπλωμάτης και ειδικός σε νομικά θέματα, εκτίμησε από την πλευρά του πως η παλαιστινιακή υποψηφιότητα ήταν «αποκλειστικά μια επικοινωνιακή επιχείρηση» εκ μέρους των Παλαιστινίων.

«Δεν τους ενδιαφέρει να διαπραγματευθούν (με το Ισραήλ). Θέλουν να επιτύχουν τον τελικό σκοπό τους, που είναι ένα κράτος, μέσω των διεθνών οργανισμών», δήλωσε στο AFP σήμερα πριν από την ψηφοφορία.

Εκτίμησε επίσης πως «η προσπάθεια των Παλαιστινίων να πολιτικοποιήσουν αυτόν τον εξαιρετικά επαγγελματικό οργανισμό είναι πολύ επιζήμια για την Interpol».

Όπως είπε, οι Παλαιστίνιοι δεν θα μπορούν, ωστόσο, εντασσόμενοι στην Interpol, να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης σε βάρος ισραηλινών πολιτών.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν καταδίκασε την Τετάρτη την απόφαση της Interpol να παραχωρήσει καθεστώς κράτους-μέλους στους Παλαιστίνιους, κρίνοντας ότι θα πλήξει την ικανότητα του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού να εκπληρώνει την αποστολή του.

«Αυτή η απόφαση θα βλάψει την ικανότητα της Ιντερπόλ να αντιμετωπίζει τη διεθνή τρομοκρατία», υποστήριξε ο πρόεδρος του Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής διάσκεψης με ηγετικά στελέχη οργανώσεων της ισραηλιτικής κοινότητας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Δεν πρόκειται για μια απόφαση που βασιζόταν σε μια επαγγελματική ανάγκη. Είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση», πρόσθεσε ο Ρίβλιν.

«Είναι πολύ λυπηρό ότι οι Παλαιστίνιοι κατάφεραν να πολιτικοποιήσουν έναν τέτοιο θεσμό, στο πλαίσιο της εκστρατείας τους με σκοπό να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να απονομιμοποιήσουν το Ισραήλ», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ισραήλ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, ο στόχος της οποίας είναι η δημιουργία κράτους, προσπαθεί να εξασφαλίσει αναγνώριση από διεθνείς οργανισμούς. Το Ισραήλ εναντιώνεται σε αυτή την προσπάθεια και διεξάγει για τον σκοπό αυτό μια εντατική διπλωματική εκστρατεία.

Όμως οι Παλαιστίνιοι κατάφεραν την Τετάρτη μια νέα διπλωματική νίκη προς την αναγνώριση του κράτους τους, αποσπώντας καθεστώς κράτους-μέλους στην Ιντερπόλ κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του οργανισμού, η οποία διεξάγεται στο Πεκίνο.

Οι Παλαιστίνιοι εξασφάλισαν ήδη καθεστώς κράτους-παρατηρητή στον ΟΗΕ από το 2012, ενώ έχουν επίσης ενταχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και στην Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).

Η Ιντερπόλ, η οποία εδρεύει στη Λιόν, διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις αστυνομίες σχεδόν 200 χωρών. Ο οργανισμός εκδίδει επίσης «κόκκινα σήματα», με τα οποία ενημερώνει τα μέλη του για εντάλματα σύλληψης που εκδίδει μια χώρα σε βάρος κάποιου προσώπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ