Καταλονία: Με στρατό προσπαθούν να εμποδίσουν το δημοψήφισμα

– Χάος και αγωνία στην διχασμένη Ισπανία – Αστυνομικοί αλλά και διαδηλωτές στους δρόμους 

– Ο Ραχόι σφραγίζει τα «εκλογικά κέντρα» 
– Οι καταληψίες επιμένουν

Η ισπανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι διέλυσε την οργάνωση που ευθύνεται για το δημοψήφισμα της Καταλονίας. Η κυβέρνηση έκλεισε το εκλογικό κέντρο πληροφορικής και περισσότερα από τα μισά εκλογικά τμήματα.

 Ωστόσο, δεκάδες από αυτά έχουν καταληφθεί από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας. 
Έκρυθμη είναι η κατάσταση την Καταλονία λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα. 

Οι υποστηρικτές του δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν ότι μπορούν για να διεξαχθεί ενώ την ίδια ώρα η αστυνομία έχει αποκλείσει 1.300 σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα και πραγματοποίησε επιδρομή κατά του κέντρου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της τοπικής κυβέρνησης.

Επίσης απειλούν με πρόστιμο 40.000 έως 300.000 ευρώ όσους παρουσιαστούν ως δικαστικοί εκλογικοί αντιπρόσωποι.

Η ισπανική Εθνοφρουρά τα χαράματα εισέβαλε στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και «ζήτησε» να τεθούν εκτός λειτουργίας 29 συστήματα που ενημερώνουν τους ψηφοφόρους για το εκλογικό τους κέντρο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

«Votarem» (θα ψηφίσουμε στα καταλανικά), φώναξαν περίπου 10.000 άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Κάρλες Πουτζεμόντ, του προέδρου της επαρχίας της βορειοανατολικής Ισπανίας και ηγέτη των αυτονομιστών.

Μάλιστα πολλοί υποστηρικτές του δημοψηφίσματος κατασκήνωσαν έξω από σχολεία στη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να εμποδίσουν την τοπική αστυνομία να προχωρήσει στην εκκένωση και το κλείσιμο των σχολείων που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα.

«Έκοψαν» τηλέφωνα και ίντερνετ

Ταυτόχρονα η Πολιτοφυλακή επενέβη στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της περιφερειακής κυβέρνησης.
Και έκοψε τις συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα συστήματα καταμέτρησης ψήφων και ένα λογισμικό που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή «online ψηφοφορίας σε μια ιστοσελίδα».

Διαδηλώνουν και οι Βάσκοι
Περίπου 40.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στους δρόμους του Μπιλμπάο, στην ισπανική Χώρα των Βάσκων. Οι διαδηλωτές υποστήριξαν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Αυτό τουλάχιστον ανέφερε η ένωση πολιτών Gure Esku Dago. Η Ένωση που οργάνωσε τη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν τα κύρια βασκικά κόμματα και συνδικάτα.