ΚΑΤΑΛΩΝΙΑ: Ανοικτή επιστολή από τον διεθνή γραμματέα της CNT

Η θέση μας για την Καταλωνία Αγαπητοί σύντροφοι.

Πρώτα απ ‘όλα, ευχαριστώ για την υποστήριξη που έδωσαν πολλοί από εσάς με μεταφράσεις, δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα, σχεδιαζόμενες δράσεις, κ.λπ. 
Η CNT στο σύνολό της και οι σύντροφοι στην Καταλονία ειδικότερα, είναι ιδιαίτερα ευγνώμονες για την υποστήριξή σας. 
Όπως γνωρίζετε, οι ημέρες είναι σημαντικές στην Καταλωνία και, σε μικρότερο βαθμό, στην υπόλοιπη Ισπανία. Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, η αστυνομία κατά των ταραχών (riot police κάτι σαν τα ΜΑΤ) και η περίφημη στρατιωτική αστυνομία Guardia Civil επιτίθενται σε μάζες ανθρώπων στους δρόμους πολλών πόλεων της Καταλωνίας. 
Η CNT, μαζί με άλλα συνδικάτα, καλεί σε γενική απεργία στις 3 Οκτωβρίου ενάντια σε αυτό το κατασταλτικό κύμα 

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι η ενότητα της Ισπανίας ήταν πάντα μια σημαία συσπείρωσης για την άκρα δεξιά εδώ. Επομένως, κάθε πρόσκληση για αυτοδιάθεση από οποιοδήποτε μέρος της Ισπανίας, όπως συμβαίνει τώρα στην Καταλονία, προκαλεί μια κακή απάντηση. Βλέπουμε ήδη μια αύξηση της παρουσίας φασιστικών ομάδων σε πολλές πόλεις της Ισπανίας και η συντηρητική κυβέρνηση υιοθετεί μια ολοένα και πιο αυταρχική στάση, καταπατώντας πολλές θεμελιώδεις ελευθερίες. Αυτά είναι δυσοίωνες ενδείξεις για το τι μπορεί να βρούμε μπροστά μας. Η καταστολή μόνο να επιδεινωθεί είναι πιθανό σε πολλά μέτωπα, ίσως ακόμη και με τη συμμετοχή στρατού. Σε ορισμένα διεθνή φόρουμ, η CNT κατηγορείται ότι υποτίθεται ότι παίζουμε το παιχνίδι των εθνικιστών με την έκκλησή μας για γενική απεργία. Αυτό είναι κατανοητό. Όπως είπαμε κάπου αλλού, είναι μια λεπτή γραμμή που προσπαθούμε να την περπατήσουμε εδώ και είναι φυσιολογικό να χάνονται οι αποχρώσεις της στην απόσταση (ή στη μετάφραση)

 Είναι επίσης δύσκολο για εμάς και υπάρχουν πολλές εσωτερικές συζητήσεις/αντιπαραθέσεις σχετικά με τη στρατηγική μας, όπως θα περιμένατε σε μια ανοιχτή και πολυφωνική οργάνωση όπως η CNT. Μην κάνετε κανένα λάθος, ενώ αντιτασσόμαστε σταθερά στην καταστολή από ένα όλο και πιο αυταρχικό κράτος και τους φασιστές συμμάχους του, δεν υποστηρίζουμε καθόλου την εθνικιστική ατζέντα. Όλη αυτή την εβδομάδα υπήρξαν αμέτρητες διαδηλώσεις στην Καταλωνία για την υπεράσπιση του σημερινού δημοψηφίσματος, της ανεξαρτησίας, της αυτοδιάθεσης … πείτε το όπως θέλετε. Η CNT δεν κάλεσε, ούτε υποστήριξε καμιά από αυτές. Στην πραγματικότητα, όπου οι σύντροφοι έχουν τοπική παρουσία, είναι απασχολημένοι με το να δυσκολεύουν τους εθνικιστές, φέρνοντας στο προσκήνιο τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους ότι η κυβέρνηση της Καταλωνίας ήταν πολύ πρόθυμη να εισαγάγει κοινωνικές περικοπές πριν από λίγα χρόνια, κλπ. Αυτό, στην πραγματικότητα, αναφέρεται στην έκκλησή μας για γενική απεργία, σε μια πολύ παρόμοια διατύπωση.

Σε τέτοιο βαθμό που η έκκληση για απεργία δεν απευθύνεται μόνο στην Καταλωνία, το μόνο μέρος όπου, για προφανείς λόγους, η απεργία θα πραγματοποιηθεί στην πραγματικότητα. Όχι, το κείμενο καθιστά απολύτως σαφές ότι απευθύνεται σε ολόκληρο το ισπανικό κράτος. Εννοείται ότι, σε αυτή την περίπτωση, για να επιτύχουμε τους στόχους μας ως τάξη, πρέπει να διαδώσουμε την αντίσταση παντού. Αυτή δεν πρέπει να είναι μια μάχη μεταξύ εθνών, αλλά μεταξύ των τάξεων. Μεταξύ ενός καταπιεστικού καθεστώτος και των φασιστών συμμάχων του (οι οποίοι είναι εξίσου μέρος του «λαού» όσο οποιοσδήποτε άλλος) και εκείνων από εμάς που αντιστέκονται υπέρ της ελευθερίας και της εξεγερμένης αξιοπρέπειας. Αναμένουμε ότι η καταστολή θα αυξηθεί κατά τις επόμενες εβδομάδες και ημέρες και θα χρησιμοποιήσουμε το δικό μας όπλο, τη γενική απεργία, για να δυσκολέψουμε την αστυνομία να κινηθεί, να ανεφοδιάζεται και να κάνει τη δουλειά της γενικά. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από σήμερα και μετά, αλλά μια ήδη δύσκολη κατάσταση μπορεί πραγματικά να αποδειχθεί άσχημη, όσον αφορά την καταστολή. Ως επαναστάτες, δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε απλά να παραμείνουμε αδρανείς, ενώ η αστυνομία επιτίθεται στον κόσμο στους δρόμους και οι φασιστικές συμμορίες περιφέρονται ελεύθερα στις πόλεις μας.

Και πάλι, σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας. Θα σας κρατήσουμε ενημερωμένους. Miguel Pérez, διεθνής γραμματέας, CNT

diktiospartakos