Μαθήματα από τα γεγονότα στην Καταλονία

Να λοιπόν που όταν είναι να αλλάξει κάτι η ψήφος, η ίδια η δημοκρατία κηρύσσεται παράνομη από τους αυτόκλητους εκπροσώπους της, στην ουσία όμως αδίστακτους δικτάτορες. 

Τι άλλαξε στην Καταλονία; Αποδοκιμάστηκε η φασιστική πολιτική της ΕΕ, η πολιτική όχι μόνο της λιτότητας και της λεηλασίας αλλά και της περιστολής των δικαιωμάτων και κάθε Ελευθερίας.

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να προσέξουμε.

1Η απίστευτη υποκρισία της δήθεν «δημοκρατικής» Ευρώπης και των ΗΠΑ. Όχι μόνο δεν καταδίκασαν τη βία αλλά την υιοθέτησαν, την επέβαλαν. Αν παρόμοια επεισόδια γίνονταν σε χώρα, που η κυβέρνησή της δεν άρεσε στους Νατοϊκούς θα είχαμε ήδη κυρώσεις, καταδικαστικά ψηφίσματα στον ΟΗΕ και επέμβαση! Αλλά η Γερμανική αποικία της Ισπανίας πρέπει να μείνει ακεραία, για να την πλιατσικολογήσουν ευκολότερα.

2Το αποκρουστικό πρόσωπο της αστικής δημοπρασίας. Ο ναζί Ισπανός πρωθυπουργός είναι θεωρητικά κεντροδεξιός. Δεν είναι «άκρο». Έχει την ίδια ακριβώς ιδεολογία με τον Κούλη και τη ΝΔ: Νεοφιλελεύθερος Κανιβαλισμός. Επίσης όλοι αυτοί θεωρούν τον κόσμο «ανώριμο» να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη του. Κάθε φορά που κινδυνεύει η καρέκλα τους γίνονται ανθρωποφάγα θηρία. Γιατί θα ήταν αδύνατο να εκλεγεί ξανά το μπάσταρδο του Φράγκο, αν η Καταλονία έφευγε από την παγίδα της ΕΕ.

3Τελικά η συμπεριφορά των ανεπίσημων ναζί θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένουν. Όπως ακριβώς στην Ουκρανία, η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων οδηγεί στην διάλυση του κράτους και την Ανεξαρτησία περιοχών. Αντί η Μαδρίτη να πείσει τους αδιάφορους ως τώρα κατοίκους της Καταλονίας, για τα «πλεονεκτήματα» μιας ενωμένης Ισπανίας, τους έπεισε ακριβώς για το αντίθετο. Ότι πρέπει να φύγουν μακριά όσο το δυνατό πιο γρήγορα και να παλέψουν γι αυτό.
Πριν εκλεγεί ο φασίστας – μαριονέτα της Μέρκελ κανείς σχεδόν δεν μιλούσε για Ανεξάρτητο κράτος. Σε λίγα χρόνια εξ αιτίας της άθλιας, άδικης και καταπιεστικής πολιτικής, όχι μόνο έγιναν δυο δημοψηφίσματα, αλλά στο δεύτερο, το χθεσινό, υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και πιο συντριπτικό αποτέλεσμα: Πάνω από το 90% όσων συμμετείχαν και συμμετείχαν πάρα πολλοί ψήφισαν ναι σε μια Ελεύθερη Καταλονία.

4. Φάνηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ο ρόλος των μπάτσων. Σκοπός δεν είναι η προστασία των πολιτών, όπως νομίζουν κάποιοι άσχετοι, αλλά η άγρια καταστολή. Είπαμε ο λυσσασμένος μπάτσος, δεν θέλει αφορμή για να δείρει. Θέλει μονάχα εντολή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι μπάτσοι της Βαρκελώνης – όχι όλοι είναι αλήθεια- έδερναν μαζί με τους Ισπανούς, παιδιά ηλικιωμένους, χωρίς κανένα δισταγμό και χωρίς καν να προκληθούν. Κάποιοι μαζί με τους πυροσβέστες και πολλούς πολίτες πράγματι προσπάθησαν να περιφρουρήσουν τον κόσμο. Ήταν όμως ελάχιστοι. Αν οι μπάτσοι της Βαρκελώνης αντιπαρατάσσονταν στους λυκανθρώπους συναδέλφους τους, η διαδικασία θα γίνονταν ομαλά και με ασφάλεια για τον απλό κόσμο.

5. Ένα δημοψήφισμα που γίνεται με τέτοιο τρόπο και συμμετέχουν τόσοι πολλοί, είναι ευκαιρία για κάτι καλύτερο, κάτι διαφορετικό. Φυσικά οι εθνικιστές παντού προσπαθούν να καπελώσουν αγώνες. Ειδικά όμως η Βαρκελώνη είναι κάστρο των Αναρχικών και των Αριστερών. Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία πως δεν θα μείνουν στο να φτιάξουν μόνο ένα ξεχωριστό κράτος, αλλά ίσως ζητήσουν μια ουσιαστικότερη αλλαγή. Είναι στο χέρι των Κομμουνιστών, των Αναρχικών να απαιτήσουν κάτι πολύ καλύτερο. Οποιαδήποτε λοιπόν γκρίνια, απλά δείχνει ανικανότητα. Υπάρχει πλέον η ευκαιρία, το αν θα χαθεί η όχι εξαρτάται από μας. 

mitsos175.-tsak-giorgis