Απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμοί, ψυχωτικά επεισόδια αλλά και αστυνομική βία σε βάρος των προσφύγων

Απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμοί, ψυχωτικά επεισόδια αλλά και αστυνομική βία σε βάρος των προσφύγων συνθέτουν την εικόνα της αποκαλυπτικής έκθεσης που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στέλνοντας παράλληλα επιστολή στον Πρωθυπουργό και ζητώντας την άμεση παρέμβαση του.


Η έκθεση επιβεβαιώνει πλήρως το όργιο αστυνομικής βίας που ακολούθησε τη διαμαρτυρία των προσφύγων στις 18 Ιουλίου 2017. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν 14 ανθρώπους με τραύματα από μώλωπες μέχρι κατάγματα και εσωτερικές βλάβες οργάνων. Στις 21 Ιουλίου 2017 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισκέφθηκαν 14 από αυτούς Και οι 14 άνθρωποι που περιέθαλψαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν υποστεί βία, ωστόσο σε κανέναν δεν είχε παρασχεθεί ιατρική φροντίδα πριν από την άφιξή της ιατρικής ομάδας. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν και στο παρελθόν ασθενείς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ κάποιοι ήταν θύματα βασανιστηρίων και είχαν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Τα σοβαρά τραύματά τους κυμαίνονταν από μώλωπες μέχρι κατάγματα, ενώ ένα θύμα βασανιστηρίων είχε υποστεί εσωτερική βλάβη οργάνων».
Στην έκθεση παρουσιάζεται και η μαρτυρία ενός 37χρονου πρόσφυγα ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά «Την προηγούμενη Δευτέρα υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί [στη Μόρια]. Περπατούσα όταν ένας αστυνομικός με κράνος και σκούρα μπλε στολή με χτύπησε στο κεφάλι με το γκλομπ του. Άρχισε να μου περνάει χειροπέδες, όταν ήρθαν άλλοι τέσσερις αστυνομικοί. Ένας από αυτούς με κλώτσησε στην κοιλιά. Λιποθύμησα. Από τότε δυσκολεύομαι να ουρήσω και δεν μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα. […] Νιώθω ότι κινδυνεύει η ζωή μου μέσα στη Μόρια». Σημειωτέον, ότι ο συγκεκριμένος πρόσφυγας είχε υποστεί βασανιστήρια στη χώρα από την οποία προέρχεται.
Σε άλλο σημείο οι ΓΧΣ στην έκθεση τους σε σχέση με την αστυνομική αυθαιρεσία και ασυδοσία στο στρατόπεδο της Μόριας επισημαίνουν «Στις 9 Σεπτεμβρίου 2017, ένας άλλος Σύρος ασθενής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο τέθηκε υπό κράτηση μετά από μια αστυνομική επιχείρηση στη Μόρια. Παρόλο που ο ασθενής αυτός περίμενε την τελική απόφαση σχετικά με την αίτηση ασύλου του και παρ’ όλες τις ενέργειές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (έκδοση πιστοποιητικού σχετικά με την πολύ σοβαρή κατάσταση υγείας του, που είναι ασύμβατη με την κράτηση, επικοινωνία με τις αρχές στη Λέσβο και την Αθήνα, ενημέρωση άλλων βασικών φορέων), ο ασθενής αυτός παραμένει υπό κράτηση μέχρι σήμερα». 

Η έκθεση χαρακτηρίζει ως πρωτοφανή την κλίμακα των αναγκών στον τομέα της ψυχικής υγείας των ανθρώπων στη Λέσβο. 110 ασθενείς παραπέμφθηκαν στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από άλλους φορείς από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τις 21 Αυγούστου 2017, αύξηση 50% συγκριτικά με την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2017. Επιπλέον, από τον Ιούλιο κάθε εβδομάδα παρουσιάζονται στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατά μέσο όρο 6-7 άνθρωποι οι οποίοι χρειάζονται επείγουσα φροντίδα για απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμούς, ψυχωτικά επεισόδια και άλλα επείγοντα περιστατικά. Η κατάσταση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων επιδεινώνεται: το ποσοστό των ασθενών στη Λέσβο με προβλήματα ψυχικής υγείας που πρέπει να παραπεμφθούν σε ψυχίατρο αυξήθηκε από το ένα τρίτο των νέων ασθενών στα τέλη του 2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017 (35 από 99 ασθενείς, σε διάστημα 9 μηνών) στα τρία τέταρτα σχεδόν των νέων ασθενών ψυχικής υγείας τον Αύγουστο του 2017 (22 από 30 ασθενείς, σε διάστημα ενός μήνα).

Κι ενώ επικρατεί αυτή η ζοφερή κατάσταση σε βάρος των προσφύγων στο στρατόπεδο της Μόριας ο κ.Μουζάλας είναι άφαντος. Αλλά και ο κ.Τόσκας ,αν και έχουν περάσει 3 μήνες από την ωμή αστυνομική βία και τους βασανισμούς προσφύγων ακόμα δεν έχει βγει να κάνει κάποια δήλωση αν οι αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου ενήργησαν από μόνοι τους ή τους είχαν δοθεί εντολές; Ελπίζω πως μ αυτή την έκθεση του διεθνούς οργανισμού να δοθούν οι απαντήσεις που πρέπει και κυρίως να βελτιωθούν οι συνθήκες επιβίωσης των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων στο στρατόπεδο της Μόριας.#moria #lesvos

από το f/b του Θράσου Αβραάμ