Η Ισπανία αναστέλλει το δικαίωμα αυτονομίας της Καταλονίας

Η ισπανική κυβέρνηση πρόκειται να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας και να επιβάλει την άμεση κυριαρχία της, αφού ο πρόεδρος της περιοχής αρνήθηκε να εγκαταλείψει την προώθηση της ανεξαρτησίας που οδήγησε στην μεγαλύτερη πολιτική κρίση της Ισπανίας για 40 χρόνια.

Η ανακοίνωση του πρωτοφανούς – για την σύγχρονη Ισπανική ιστορία – μέτρου ήρθε μετά από όταν ο πρόεδρος της Καταλονίας, Carles Puigdemont, απείλησε με μια μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας, αν η ισπανική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει να συνομιλήσει για το θέμα.

Σε δήλωση σήμερα το πρωί, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ο Puigdemont δεν επιβεβαίωσε πάλι αν είχε δηλωθεί ανεξαρτησία, προσθέτοντας: «Σε επείγουσα σύσκεψη το Σάββατο, το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει μέτρα που θα τεθούν ενώπιον της Γερουσίας για την προστασία του γενικού συμφέροντος των Ισπανών , συμπεριλαμβανομένων των πολιτών τηςΚαταλονίας, και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην αυτόνομη κοινότητα ».

Σύμφωνα με το άρθρο 155, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, η ισπανική κυβέρνηση θα χρειαστεί να καταθέσει επίσημη καταγγελία στον Puigdemont, στη συνέχεια θα υποβάλει τις προτάσεις της στη Γερουσία για συζήτηση και έγκριση.Ως αποτέλεσμα, θα είναι τουλάχιστον μερικές ημέρες πριν από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Καταλονία: η φυλάκιση ηγετών του κινήματος ανεξαρτησίας, προκαλεί μεγάλες διαμαρτυρίες

Ο Jordi Sánchez, ο πρόεδρος της εθνικής συνέλευσης της Καταλονίας (ANC) και ο Jordi Cuixart, πρόεδρος της καταλανικής ένωσης Òmnium Cultural, κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν τεράστιες διαδηλώσεις για να αποτρέψουν τους ισπανούς αστυνομικούς να ακολουθήσουν τις εντολές ενός δικαστή να σταματήσουν το δημοψήφισμα.

Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων βγήκαν στους δρόμους της Καταλονίας για να διαμαρτυρηθούν γιατην απόφαση της φυλάκισης και του μη ανασταλτικού της χαρακτήρα, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης συνεχίζουν να αυξάνονται.

Χιλιάδες άνθρωποι συσσωρεύτηκαν στην πλατεία Plaça Sant Jaume στην καταλανική πρωτεύουσα το μεσημέρι της Τρίτη για να αποδείξουν την αλληλεγγύη τους στους δύο πολιτικούς κρατούμενους.Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Tarragona, τη Lleida και τη Girona.

Περίπου 500 φοιτητές εγκατέλειψαν τις τάξεις τους σε ένα από τα κυριότερα πανεπιστήμια της Βαρκελώνης για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.

Τη Δευτέρα το βράδυ η αστυνομία είπε ότι περίπου 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη για αγρυπνία υπό το φως των κεριών, γεμίζοντας τον διαδρόμο Diagonal, ο οποίος διασχίζει την πόλη.

athens.indymedia.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

athens.indymedia.org