Οργή στην Αργεντινή: Χιλιάδες στους δρόμους μετά τον θάνατο του ακτιβιστή Σαντιάγο Μαλδονάδο

Χιλιάδες άνθρωποι, μέλη πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της αριστεράς, διαδήλωσαν το Σάββατο στο Μπουένος Άιρες κι απαίτησαν εξηγήσεις από τις αρχές για τον θάνατο ενός ακτιβιστή το πτώμα του οποίου βρέθηκε την Τρίτη στην Παταγονία, στο νότιο τμήμα της Αργεντινής.

Χιλιάδες άνθρωποι, μέλη πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της αριστεράς, διαδήλωσαν το Σάββατο στο Μπουένος Άιρες κι απαίτησαν εξηγήσεις από τις αρχές για τον θάνατο του ακτιβιστή Σαντιάγο Μαλδονάδο, το πτώμα του οποίου βρέθηκε την Τρίτη στην Παταγονία, στο νότιο τμήμα της Αργεντινής.

Η εξαφάνιση του Σαντιάγο Μαλδονάδο την 1η Αυγούστου, έπειτα από μια διαδήλωση αυτοχθόνων, προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα. Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας—σήμερα Κυριακή διεξάγονται βουλευτικές εκλογές— η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη χωροφυλακή ότι ευθύνεται για τον θάνατο του ακτιβιστή και την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συγκαλύψει το έγκλημα.

KrEWt2xo

Ο Σαντιάγο δολοφονήθηκε από τη χωροφυλακή», φώναζαν διαδηλωτές, που αξίωσαν επίσης να παραιτηθεί η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Πατρίτσια Μπούλριτς.

Με βάση έναν υπολογισμό μέσων ενημέρωσης της Αργεντινής, στην κινητοποίηση στην Πλατεία του Μαΐου πήραν μέρος 8.000 ως 10.000 πολίτες.

Ο Σαντιάγο Μαλδονάδο, 28 ετών, εξαφανίστηκε ενώ συμμετείχε στο χωριό Κουσαμέν σε μια διαδήλωση μελών της φυλής Μαπούτσε, που διεκδικούν εδώ και χρόνια να τους επιστραφούν πατρογονικά τους εδάφη που αγοράστηκαν από τον ιταλό επιχειρηματία Λουτσιάνο Μπενετόν, ιδιοκτήτη μιας έκτασης 9.000.000 στρεμμάτων στην Παταγονία. Την κινητοποίηση των ιθαγενών κατέστειλαν δυνάμεις της χωροφυλακής.

Η υπόθεση προκάλεσε έντονα συναισθήματα στη χώρα, όπου ακόμη δεν έχουν επουλωθεί τα βαθιά σημάδια που άφησε η καταστολή της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983), επί των ημερών της οποίας οι «εξαφανισμένοι» ξεπέρασαν τους 30.000.

Η κυβέρνηση αρχικά απέρριψε την κατηγορία ότι ευθύνεται η χωροφυλακή, κατόπιν παραδέχθηκε ότι μπορεί να ενέχεται στην υπόθεση ένας αστυνομικός κάνοντας όμως λόγο για προσωπική διαφορά και μεμονωμένο περιστατικό. «Όποιος κι αν είναι ο υπεύθυνος, θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες για τις πράξεις του, είτε πρόκειται για έναν χωροφύλακα, ή για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης της Αργεντινής Χερμάν Γκαραβάνο.

Η νεκροψία δεν επέτρεψε να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του Μαλδονάδο.

Μετά την ανακάλυψη του πτώματος την Τρίτη, οι υποψήφιοι της συμπολίτευσης όπως και αυτοί της αντιπολίτευσης ανέστειλαν τις εκστρατείες τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ