Ο Ραχόϊ ανακαλεί την Καταλανική αυτονομία, ενώ 600.000 Καταλανοί διαδηλώνουν για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Περισσότεροι από 600.000 Καταλανοί έχουν κατακλείσει τους δρόμους της Βαρκελώνης(450.000 κατά την αστυνομία) από τις 6ωρα σήμερα το απόγευμα, απαιτώντας την απελευθέρωση δύο εκ των ηγετών του κινήματος ανεξαρτησίας. Η διαδήλωση είναι πέρα από μια έκφραση αλληλεγγύης, μία σαφή απάντηση στην ανακοίνωση της Ισπανικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση του άρθρου 155 και την ουσιαστική ανάκληση της Καταλονικής αυτονομίας. Επίσης μία σημαντική εξέλιξη αποτελεί η επίδειξη ισχύος της κεντρικής κυβέρνησης με την αποστολή από σήμερα το πρωί πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Καταλονίας.

Η κεντρική κυβέρνηση αυξάνει την αυταρχική και καταπιεστική επίθεσή της κατά της επιθυμίας για ελευθερία του καταλανικού λαού.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, ανακοίνωσε, σε εμφάνισή του μετά το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών σήμερα το πρωί, ότι θα αφαιρέσει από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης και το Κοινοβούλιο της Καταλονίας τη δύναμη να καλέσουν σε εκλογές.«Η δυνατότητα να διαλύσει το κοινοβούλιο πέρασε πλέον τον ισπανικό πρωθυπουργό ώστε να καλέσει εκλογές εντός της μέγιστης προθεσμίας έξι μηνών, αλλά η θέληση είναι νατο κάνουμε το συντομότερο για ναανακάμψει θεσμική ομαλότητα», είπε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι σκοπεύει νααπομακρύνει τον πρόεδρο της Generalitat, τον αντιπρόεδρο και ολόκληρο το εκτελεστικό συμβούλιο.Οι αρμοδιότητες θα αναληφθούν απότις αρχές που ορίζονται από την ισπανική κυβέρνηση, μέσω της ίδρυσης ενός συγκεκριμένου φορέα ή των υπουργείων.Ο Ραχόι δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Rajoy, η Generalitat δεν θα παύσει να είναι το όργανο της εκτελεστικής εξουσίας στην Καταλονία, αλλά υπό την άμεση κηδεμονία της Μαδρίτης.»Δεν πρόκειται για αναστολή αυτονομίας ή αυτοδιοίκησης, απομακρίνονται εκείνοι που που έχουν τοποθετήσει τη Generalitat εκτός του νόμου«, δήλωσε.

Ο Ραχόι ανακοίνωσε επίσης ότι το κοινοβούλιο θα συνεχίσει να λειτουργεί.Ωστόσο, πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου δεν μπορεί να προτείνει υποψήφιο για την προεδρία της Generalitat και δεν μπορεί να κάνει συζήτηση για την ανάδειξη προέδρου.Η Γερουσία ορίζει τον φορέα ελέγχου.Ούτε θα είναι σε θέση να ασκήσει τον έλεγχο των προσωρινών οργάνων διοίκησης και η κυβέρνηση θα έχει βέτο στις πρωτοβουλίες της για 30 ημέρες.

Επιπλέον, έχει δηλώσει ότι όταν η Γερουσία θα έχει εγκρίνει την εφαρμογή του άρθρου 155, δεν θα υπάρξει επιστροφή και ό, τι ο Puigdemont από εκείνη τη στιγμή θα είναι αδιάφορος για την Moncloa.Ο κ. Rajoy είπε επίσης ότι όλα τα μέτρα, τα οποία ο αντιπρόεδρος θα περιγράψει λεπτομερώς πίσω από τις κλειστές πόρτες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ελήφθησαν με την πλήρηυποστήριξη του PSOE και των Ciutadans.«Δεν είναι μόνο ένα σημάδι υποστήριξης για την κυβέρνηση, είναι επίσης ένα σημάδι υποστήριξης για την Ισπανία και το νόμο«, είπε.

Σε μια ερώτηση από τον ανταποκριτή της TV3 στη Μαδρίτη, Josep Capilla, ο Rajoy επιβεβαίωσε ότιτα δημόσια μέσα ενημέρωσηςθα ελέγχονται από την ισπανική κυβέρνηση.

Οι στόχοι της εφαρμογής του 155, σύμφωνα μετον Rajoy, είναι «η επιστροφή στην νομιμότητα», «η αποκατάσταση της ομαλότητας και της συνύπαρξης, η οποία έχει επιδεινωθεί πολύ, » «η συνέχιση της ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία σήμερα βρίσκεται σε προφανή κίνδυνο» και «να κάνουμε εκλογές σε κανονικό περιβάλλον. «

Συνοπτικά τα κύρια μέτρα που θα εφαρμοστούν με την ενεργοποίηση του αρθρου 155:

– Παύση του Προέδρου Carles Puigdemont και ολόκληρης της κυβέρνησης της Generalitat.Η κεντρική ισπανική κυβέρνηση θα διορίσει το όργανο ή τους υπεύθυνους για την κυβέρνηση της Καταλονίας.

– Ανάλυψη του έλεγχου για την διάλυση του Κοινοβούλιο και προκήρυξη εκλογών εντός μέγιστης περιόδου έξι μηνών.Ο Ισπανός πρόεδρος έχει διαβεβαιώσει ότι η ιδέα του είναι οι εκλογές να προκληθούν «όταν η κανονικότητα ανακάμψει».Το PSOE πρότεινε τον ερχόμενο Ιανουάριο.

-Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Carme Forcadell, δεν θα είναι σε θέση να προτείνει υποψήφιο για την προεδρία της Καταλονίας ούτε να επικυρώσει καμία ανάληψη.Ούτε μπορεί να προτείνει μέτρα αντίθετα προς το Σύνταγμα.Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, η εκτελεστική εξουσία του Rajoy θα έχει 30 ημέρες για να ασκήσει βέτο.

«Το Κοινοβούλιο δεν θα διαλυθεί, αλλά θα έχει μόνο αντιπροσωπευτικές λειτουργίες.

-Την διεύθυνση των Mossos d’Esquadra (τοπική αστυνομία) αναλαμβάνει η κεντρική κυβέρνηση.

– Ανάληψη του έλεγχο των τηλεοράσεων Tv3 και Catalunya Ràdio, οι οποίες θα ελέγχονται από τους διαχειριστές που θα οριστούν από την ισπανική κυβέρνηση.

-Η επιστροφή της Καταλονίας στη νομιμότητα της εφαρμογής του Συντάγματος και του Καθεστώτος Αυτονομίας.Η Generalitat, δήλωσε ο Rajoy, θα ενεργήσει σύμφωνα με τις οδηγίες των οργάνων που ορίζονται από τα υπουργεία της ισπανικής κυβέρνησης.

http://kaosenlared.net/rajoy-anuncia-golpe-estado-las-instituciones-catalanas-155/

Διαφορετικές θέσεις των αναρχικών στην Καταλονία

Χθες το βράδυ βρισκόμασταν σε μια συνέλευση στη συνοικία Poble Sec της Βαρκελώνης.Κάποιοι αναρχικοί συμμετείχαν επίσης στη συνέλευση.Ήταν μια συνέλευση της επονομαζόμενης επιτροπής άμυνας της γειτονιάς και μας υπενθύμισε τις συνελεύσεις του κινήματος 15Μπου επισκεφθήκαμε πριν από μερικά χρόνια σε διάφορες πόλεις της ισπανικής επικράτειας.Δημοσιεύσαμε πολλέςαναφορές, δοκίμια, επιστολές και δηλώσειςαπό αναρχικούς σχετικά με την κατάσταση στην Καταλονία, πολλές από αυτές, συμπεριλαμβανομένης καιτης δήλωσής μας, που αντιτίθεται στην ιδέα ενός άλλου κράτους.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που μιλούσαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων νυκτερινών συναντήσεων ήταν γυναίκες και ήταν μια συζήτηση απαλλαγμένη από ιεραρχίες.Οι άνθρωποι μίλησαν για το τι προσδοκούν να συμβεί τις επόμενες μέρες και πώς να προωθήσουν τη διαδικασία ανεξαρτησίας.Για εμάς δεν ήταν εύκολη συζήτηση.Το να επισκεφτούμε μια συνέλευση ενός κινήματος ανεξαρτησίας, ενώ θεωρούμε τα κράτη ως μέρος του προβλήματος, δεν είναι εύκολο να το κάνουμε.Θέλουμε όμως να ακολουθήσουμε και να τεκμηριώσουμε τη διαδικασία ανεξαρτησίας.

Οι περισσότεροι αναρχικοί σύντροφοι που γνωρίζουμε προσωπικά στην Καταλονία αντιτίθενται στην ιδέα ενός καταλανικού κράτους.Αλλά μας είπαν επίσης ότι υπάρχουν και αναρχικοί που υποστηρίζουν τη διαδικασία ανεξαρτησίας.Μετά τη συνέλευση είχαμε μια συζήτηση με μία αναρχική συντρόφισα που συμμετείχε στη συνέλευση.Μας είπε ότι αυτοαποκαλούνται «Independentistas» και γι ‘αυτήν η διαδικασία είναι να αποσπαστεί από την Ισπανία.Είπε ότι δεν αγωνίζεται για άλλο κράτος, αλλά για να αποδυναμώσει το κεντρικό ισπανικό κράτος.Η ιδέα είναι ότι μόλις απομακρυνθεί η Καταλονία, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα η χώρα των Βάσκων.Τελικά ένα από τα μεγαλύτερα κράτη μέλη της ΕΕ θα διαλυόταν.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παρατάξεις και η σύντροφος με την οποία μιλήσαμε είπε ότι δεν υποστηρίζει τον Puigdemont και την καταλανική κυβέρνησή .Είπε επίσης ότι η διαδικασία απέχει πολύ από το τέλος όταν η Καταλονία θα γίνει ανεξάρτητο κράτος.Στις συνελεύσεις οι άνθρωποι συχνά μιλάνε για το πώς να οικοδομήσουν την Καταλονία από τα κάτω.Χθες οι άνθρωποι συζήτησαν ένα μανιφέστο πάνω στο οποίο δουλεύουν.Για πολλούς ανθρώπους η διαδικασία αυτή δεν αφορά ένα νέο εθνοτικό κράτος, η συντρόφισσα με την οποία μιλήσαμε δεν γεννήθηκε καν στην Καταλονία ή στην Ισπανία.

Οι άνθρωποι δεν είναι αφελείς, γνωρίζουν το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στην Καταλονία που υποστηρίζουν το κίνημα ανεξαρτησίας έχουν διαφορετικούς στόχους.Πολλοί άνθρωποι θέλουν απλώς ένα καταλανικό καπιταλιστικό κράτος, όχι μόνο η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ ενός νέου καταλανικού κράτους (μόνο το CUP είναι ένα αριστερό αντικαπιταλιστικό κόμμα), αλλά και μέρη του κινήματος.η συντρόφισσαείπε ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η αυτο-οργάνωση στις γειτονιές έχει απόλυτη προτεραιότητα.Η οργάνωση από τα κάτω, όπου ο κοινωνικός αγώνας είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα.Για εκείνη δεν είναι στόχος να δημιουργήσει ένα νέο κράτος, αλλά η κατάργηση του κεντρικού ισπανικού κράτους είναι μέρος ενός μεγαλύτερου στόχου και μόνο ένα σημείο σε ένα μακρύ δρόμο προς την πλήρη απελευθέρωση.

Όπως γράψαμε πριν.δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι γι ‘αυτό και είμαστε φοβισμένοι ότι η καταλανική αστική τάξη θα στραφεί εναντίον τους όταν δεν θα τους χρειάζονται πια.Αλλά σεβόμαστε τις προθέσεις συντρόφων που υποστηρίζουν τη διαδικασία ανεξαρτησίας από αυτό το είδος αναρχικών κινήτρων.Ακόμα και όταν θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας και δεν θα στηρίξουμε τη δημιουργία νέων κρατών, ελπίζουμε ότι οι συντρόφισσες που υποστηρίζουν την καταλανική διαδικασία να μας αποδείξουν ότι κάναμε λάθος.Ο χρόνος θα δείξει πώς θα αναπτυχθεί η κατάσταση στην Καταλονία

athens.indymedia.org