Ο αγώνας ενός ιταλικού χωριού εναντίον της BP

Στην Ιταλία έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις για το σταμάτημα της κατασκευής του ευρωπαϊκού αντίστοιχου του Keystone XL – έναν αγωγό με κύριο μέτοχο την BP, που θα εγκλωβίσει την Ευρώπη στη χρήση ορυκτών καυσίμων για δεκαετίες.

Για μέρες τα Ιταλικά έντυπα μέσα1 έχουν πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ που δείχνουν χιλιάδες να διαδηλώνουν. Στη διαδρομή του αγωγού στο Μελεντούνγκο, εκατοντάδες κάτοικοι μπλοκάραν οχήματα. Ένοπλοι αστυνομικοί προστάτεψαν την απομάκρυνση αρχαίων ελαιόδεντρων2, καλυμμένα σαν πτώματα με ανατριχιαστικές, λευκά πανιά και τραυμάτισαν διαδηλωτές, ανάμεσα τους μια ηλικιωμένη γυναίκα. Και όμως όλο αυτό είναι μόνο ένα μικροσκοπικό κομμάτι του τι χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η μελλοντική χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η διαδρομή που έχει προταθεί από την κοινοπραξία Euro-Caspian Mega Pipeleni (ECMP), στην οποία ηγείται η BP, και που θα εκτείνεται από το Αζερμπαϊτζάν ως την Ιταλία, συναντά αντίσταση σχεδόν παντού. Στο Αζερμπαϊτζάν, το διεφθαρμένο και αυταρχικό καθεστώς του Ilham Aliyev, κυβερνά εδώ και 23 χρόνια, στηριγμένο στο εισόδημα από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Δημοσιογράφοι, συγγραφείς και ακτιβιστές που τολμούν να αμφισβητήσουν την εξουσία του Aliyev φυλακίζονται. Η κατάσταση είναι τόσο επιτακτική, που το Αζερμπαϊτζάν έχει αποβληθεί3 από την πρωτοβουλία της ίδιας της βιομηχανίας πετρελαίου που δημιουργήθηκε για την προώθηση της διαφάνειας και την χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης.

Στην Τουρκία, ο αγωγός διασχίζει κουρδικές περιοχές που έχουν πληγεί από την κλιμάκωση της βίας  που ακολούθησε την κατάρρευση των ειρηνευτικών ομιλιών τον Ιούλιο του 2015. Στην Αλβανία και στην Ελλάδα4, αγρότες των οποίων η γη απαλλοτριώνεται δεν έχουν ενημερωθεί ή αποζημιωθεί επαρκώς. Την ίδια στιγμή, το έργο έχει τελματώσει εξαιτίας σκανδάλων διαφθοράς5, που ήδη έχουν πάρει την νομική οδό στην Ιταλία. Μπορείτε να δείτε το διαδικτυακό ντοκιμαντέρ του Platform για τον αγωγό εδώ6.

Με μια πρώτη ματιά, ο ECMP δεν έχει κανένα νόημα. Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήδη μειώνεται και οι κλιματικοί στόχοι σημαίνουν πως αυτή η τάση πρέπει να συνεχιστεί με γρήγορους ρυθμούς. Ο αγωγός υπολογίζεται πως θα κοστίσει 45 δισεκατομμύρια δολάρια και χρειάζεται σημαντικά δάνεια από δημόσιες τράπεζες και υποστήριξη από τις κυβερνήσεις για την αστυνόμευση και φύλαξη της κατασκευής και συνεχούς λειτουργίας του. Ο CEO της BP Bob Dudley, έχει χαρακτηρίσει το έργο ως «ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα… που έχει επιχειρήσει η παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία».

Παρά το γεγονός αυτό, ο αγωγός ήδη έχει προσελκύσει σημαντική υποστήριξη. Η BP έχει ήδη ρίξει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρχική διαμόρφωση του Οικοπέδου Shah Deniz7 όπου θα αντλείται το αέριο. Έχει λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα8 και την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης9.

Η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει τον αγωγό σαν ένα από τα «έργα κοινού συμφέροντος» της, παρόλο που η ίδια η έκθεση10 της Ένωσης για την ενέργεια είναι αρνητική για την κατασκευή του, προειδοποιώντας πως μπορεί να οδηγήσει σε «εγκαταλειμμένες επενδύσεις» και σε «εγκλωβισμό στη χρήση άνθρακα». Παρά την τρομερή τοπική αντίσταση, οι κυβερνήσεις στη διαδρομή του αγωγού την υποστηρίζουν, μερικές φορές δίχως την επιβολή όρων που θα εξασφάλιζαν το άμεσο οικονομικό τους συμφέρον. Σε όλο το μήκος του αγωγού, είτε είναι αυταρχικά καθεστώτα σαν του Αζερμπαϊτζάν ή φιλελεύθερες δημοκρατίες όπως η Ιταλία, τα εθνικά συμφέροντα μοιάζουν να έχουν να υποταχθεί σε εκείνα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, δημιουργώντας μια ζώνη έξω από νομικούς και πολιτικούς κανόνες.

Ο ECMP είναι στρατηγικής σημασίας για την βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, ιδιαίτερα της για την BP. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταργούν σταδιακά τον άνθρακα. Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων όμως θέλει να παραμείνει σε θέση ελέγχου χρησιμοποιώντας το μύθο πως το φυσικό αέριο είναι καθαρό, μεταβατικό καύσιμο. Στην πραγματικότητα, το φυσικό αέριο μάλλον δεν είναι καλύτερο από τα άλλα ορυκτά καύσιμα, λόγω της μεγάλης υποτίμησης11 των εκπομπών μεθανίου που προκαλεί η χρήση του.

Η βιομηχανία, όμως χρησιμοποιεί αυτό το μύθο για να αποκτήσει υποστήριξη για νέους αγωγούς φυσικού αερίου, το σχιστολιθικό αέριο και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στο ΗΒ. Ο σκοπός της είναι η εξασφάλιση του ίδιου του «εγκλωβισμού» που οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευθεί να αποφύγουν, αφού εκεί είναι διασφαλισμένα κέρδη και εμποδίζουν την μετάβαση σε ένα πραγματικά καθαρό ενεργειακό σύστημα.

Αυτή την εβδομάδα, ενώ κοινότητες στην Ιταλία σταμάτησαν μπουλντόζες σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την κατασκευή του ECMP, ακτιβιστές στο ΗΒ ανέλαβαν καθημερινή δράση εναντίον της βιομηχανίας σχιστολιθικού αερίου σαν τμήμα του #breakthechain – στο πλαίσιο δύο εβδομάδων δράσης που κάλεσε η οργάνωση Reclaim the Power12.

Πρόσφατα ο CEO της Shell, Ben van Beurden είπε:

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή ως εταιρεία… Το γεγονός πως η κοινωνική αποδοχή του υπάρχοντος ενεργειακού συστήματος εξαφανίζεται».

Η δύναμη των απλών ανθρώπων αμφισβήτησε με επιτυχία την ισχύ των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, αλλά τίποτα δεν τελείωσε ακόμα. Το φυσικό αέριο γίνεται με ταχείς ρυθμούς το νέο πεδίο μάχης για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης.

Sarah Shoraka

 

 1. http://bari.repubblica.it/cronaca/2017/03/30/news/gasdotto_tap_i_manifestanti_alzano_le_barricate_e_bloccano_le_strade_sospeso_l_espianto_degli_ulivi-161770821/?ref=RHRS-BH-I0-C6-P3-S1.6-T1
 2. http://www.telegraph.co.uk/news/2017/03/29/olive-groves-italy-become-battleground-controversial-gas-pipeline/
 3. https://www.ft.com/content/dee61e6c-9b5e-11e6-8f9b-70e3cabccfae
 4. https://www.youtube.com/watch?v=KiaA-SkzTQw
 5. https://www.theguardian.com/world/2016/dec/31/bribery-claims-azerbaijan-pipeline
 6. https://www.opendemocracy.net/emma-hughes/walking-line
 7. http://platformlondon.org/wp-content/uploads/2015/06/All-That-Glitters-Pdf.pdf
 8. https://www.dailysabah.com/energy/2016/12/21/world-bank-approves-800m-loan-for-tanap-project
 9. http://gbtimes.com/business/china-led-aiib-invests-gas-pipeline-linking-azerbaijan-turkey-europe
 10. https://www.e3g.org/library/what-did-we-learn-from-the-state-of-the-energy-union-report
 11. https://phys.org/news/2015-02-methane-emissions-natural-gas-industry.html
 12. https://www.facebook.com/ReclaimThePower/?pnref=story

Η Sarah Shoraka είναι ακτιβίστρια στην οργάνωση Platform.

Δημήτρης Πλαστήρας.

geniusloci2017