Κατάθεση «προστατευόμενων» μαρτύρων: Εμμέσως πλην σαφώς συνεχίζονται οι απειλές από τη ΧΑ

Σήμερα 1 Νοέμβρη  θα ξεκινήσει να καταθέτει στη δίκη των νεοναζί της ΧΑ ο Α’ «προστατευόμενος» μάρτυρας. Δε γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η κατάθεσή του και πότε θα ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των υπόλοιπων τεσσάρων «προστατευόμενων» μαρτύρων. Της κατάθεσης του Α΄ θα προηγηθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τους όρους που πρέπει να πληρούνται κατά την εξέταση των «προστατευόμενων» μαρτύρων.

 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης  των νεοναζιστών της ΧΑ ζήτησαν να υπάρχουν διάφορες «εγγυήσεις», όπως να παρίσταται δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός στο δωμάτιο που θα βρίσκονται οι μάρτυρες, να μην υπάρχει άλλο πρόσωπο στην αίθουσα και λειτουργεί ως υποβολέας, να υπάρχει μόνιτορ και πολλά άλλα. Οι συνήγοροι υπεράσπισης επανέλαβαν ότι οι μάρτυρες αυτοί δεν απειλήθηκαν ποτέ από τη ΧΑ και έθεσαν ευθέως το ζήτημα -όχι σαν αίτημα- να ανακαλέσει το δικαστήριο την απόφαση που πήρε στις 24 Οκτώβρη για την εξέταση αυτών των μαρτύρων όχι στην αίθουσα του δικαστηρίου αλλά από άλλη αίθουσα.

Η εισαγγελέας της έδρας Αδ. Οικονόμου πρότεινε να παραστεί στο χώρο που θα βρίσκονται οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες δικαστικός λειτουργός από τη σύνθεση του δικαστηρίου. Μετά δε από ερωτήσεις της προέδρου για το αν θα υπάρχει εικόνα από το δωμάτιο που θα βρίσκονται οι μάρτυρες, στην αρχή η εισαγγελέας απάντησε καταφατικά (ναι, να υπάρχει εικόνα), όταν όμως η πρόεδρος της επισήμανε ότι αν υπάρχει εικόνα θα αναγνωρίσουμε τους μάρτυρες, έσπευσε να διορθώσει, προτείνοντας να απορριφθεί αυτό το αίτημα. Αυτή η γρήγορη αλλαγή της πρότασης της εισαγγελέα για την εικόνα προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, θυμηδία. Είναι σίγουρο ότι αν δεν τη ρωτούσε η πρόεδρος, η εισαγγελέας θα έμενε στην αρχική πρότασή της για λήψη εικόνας. Κατά τα άλλα, η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη όλων των άλλων αιτημάτων των υπερασπιστών της ΧΑ.

Το πιο πιθανό είναι το δικαστήριο να δεχτεί μόνο την παρουσία δικαστικού λειτουργού, είτε από τη σύνθεσή του είτε εκτός σύνθεσης, στο χώρο από τον οποίο θα καταθέτουν οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες.

Ολοι ανεξαίρετα οι συνήγοροι υπεράσπισης που έλαβαν τον λόγο ισχυρίστηκαν αυθαίρετα ότι δεν απειλήθηκαν οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες. Ομως δύο απ’ αυτούς, ο συνήγορος υπεράσπισης του φίρερ της ΧΑ Μιχαλολιάκου, Π. Μιχαλόλιας, και ο συνήγορος υπεράσπισης του στελέχους της ΧΑ, Α. Πανταζή (μεταξύ των άλλων κατηγορείται και για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των αιγύπτιων ψαράδων), Ε. Καρυδομάτης,  ανακοίνωσαν ότι γνωρίζουν και τους πέντε «προστατευόμενους» μάρτυρες.

Με τη δήλωσή τους ότι γνωρίζουν τα ονόματά τους, εμμέσως πλην σαφώς θέλησαν να στείλουν απειλητικό μήνυμα, με στόχο αυτοί οι μάρτυρες να στρογγυλέψουν και να αφυδατώσουν τις καταθέσεις που έδωσαν στο στάδιο της προδικασίας. Καταθέσεις που επιβεβαιώνονται από τις καταθέσεις άλλων μαρτύρων κατηγορίας και από άπειρα αναγνωστέα έγγραφα και που σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 9 του τρομονόμου 2928/2001μπορούν και πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους δικαστές στον σχηματισμό της δικανικής τους πεποίθησης.

Γι’ αυτό οι συνήγοροι υπεράσπισης των νεοναζιστών, όπως επισημάναμε στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας (δείτε εδώ), βρίσκονται σε πανικό και κάνουν το παν για να στείλουν τρομοκρατικό μήνυμα στους μάρτυρες. Αναφέροντας ότι γνωρίζουν τα ονόματά τους, είναι σαν να τους λένε ότι αν δεν τα μαζέψουν, θα έχουν συνέπειες. Θυμίζουμε ότι από τις καταθέσεις των μαρτύρων στην προδικασία και στην ακροαματική διαδικασία μετρούν περισσότερο οι δεύτερες. Γι’ αυτό και οι συνήγοροι υπεράσπισης στοχεύουν στην έμμεση απειλή, παρά τα λεγόμενά τους ότι δεν απειλήθηκαν και δε θα απειληθούν οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες.

Δύο φορές ο συνήγορος υπεράσπισης του αρχηγού Μιχαλολιάκου, Π. Μιχαλόλιας, ανέφερε ότι γνωρίζουν τα ονόματα τους. Στην πρώτη του παρέμβαση ανέφερε ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε φόβος για τους εξεταζόμενους  μάρτυρες, τα ονόματα των οποίων θα θέσουν στη διάθεση του δικαστηρίου. Ενώ μίλησε πρώτος, ξαναπήρε το λόγο στο μέσον της διαδικασίας και μίλησε μόνο για τα ονόματα των πέντε μαρτύρων: Εμείς, η υπεράσπιση, θέτουμε στη διάθεση του δικαστηρίου, εφόσον το ζητήσετε, τα ονόματα των πέντε μαρτύρων. Η διαφοροποίηση του Π. Μιχαλόλια (εφόσον το δικαστήριο ζητήσει τα ονόματα) είναι άνευ ουσιαστικής σημασίας.

Ο Ε. Καρυδομάτης πήρε το λόγο αμέσως μετά τη δεύτερη τοποθέτηση του Π. Μιχαλόλια και είπε ότι αυτά που είπε ο κ. Μιχαλόλιας, ότι γνωρίζουμε τους μάρτυρες, ότι δεν έχει πειραχθεί τρίχα του κεφαλιού τους, ότι δεν φυλάσσονται, ότι δεν υπάρχουν μέτρα αστυνομικής παρουσίας, αποδεικνύουν ότι δεν απειλούνται. Αν αληθεύουν τα λεγόμενά του, ότι οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες δεν φυλάσσονται, δεν υπάρχουν μέσα αστυνομικής προστασίας τους, τότε ο Ε. Καρυδομάτης παραδέχεται ότι η ΧΑ έχει υπό στενή παρακολούθηση τους πέντε αυτούς μάρτυρες, γεγονός που αποτελεί τουλάχιστον έμμεση απειλή προς αυτούς. Μένει να δούμε, αν οι μάρτυρες αυτοί έχουν τρομοκρατηθεί ώστε να στρογγυλέψουν τις καταθέσεις τους.

Κόντρα