Χωρίς πρόσωπο και με αλλοιωμένη φωνή απέναντι στη Χρυσή Αυγή

Με αλλοιωμένη φωνή και μέσω συστήματος ηχητικής τηλεδιάσκεψης καταθέτει σήμερα στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης ο προστατευόμενος Μάρτυρας Α, πρώην χρυσαυγίτης.

Οι συνολικά πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες είναι οι τελευταίοι από τον κύκλο των 131 μαρτύρων που στηρίζουν το κατηγορητήριο περί εγκληματικής οργάνωσης.

Το μέτρο του προστατευόμενου μάρτυρα και η ανώνυμη κατάθεσή του θεσπίστηκε πρώτη φορά το 2001 και έκτοτε έχει εφαρμοστεί σε σημαντικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων οι δίκες της 17 Νοέμβρη και του Noor One.

Θυμίζουμε ότι η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για υποχρεωτική αποκάλυψη των στοιχείων των συγκεκριμένων μαρτύρων κρίνοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η προστασία τους από εκφοβισμό ή εκδίκηση.

Με το αίτημα της υπεράσπισης είχε ταχθεί η εισαγγελέας έδρας Αδαμαντία Οικονόμου υποστηρίζοντας ότι δεν απειλούνται από τη φυσική παρουσία τους στο δικαστήριο. «Και άλλοι μάρτυρες έχουν καταθέσει για την υπόθεση αλλά δεν έχουν απειληθεί από τρίτα πρόσωπα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας το σκεπτικό της η εισαγγελέας είχε αναφερθεί και στην κατάθεση του Ηλία Σταύρου (υποψήφιου βουλευτή της Χ.Α. και επιστημονικού συνεργάτη της στη Βουλή ώς τα τέλη του 2013) υποστηρίζοντας: «Μας είπε ότι ουδείς τον ενόχλησε από την αποχώρησή του, ούτε την οικογένειά του, επομένως πρέπει να γίνει γνωστό το αίτημα της υπεράσπισης να προσέλθουν αυτοπροσώπως στο ακροατήριο».

Ωστόσο, ο Ηλ. Σταύρου είχε αναφερθεί εκτενώς στις απειλές, άμεσες ή έμμεσες, που είχε δεχτεί όταν ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αποχωρήσει από την οργάνωση («Πρόσεχε τις επιλογές σου. Άνθρωποι είμαστε, ατυχήματα παθαίνουμε»,  «Όποιος φεύγει από τη Χρυσή Αυγή τον τρώει η μαρμάγκα» «Είσαι τελειωμένος», «Οι προδότες πεθαίνουν»).

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν θα εξεταστούν από την Πολιτική Αγωγή λόγω αντίθεσής της από θέση αρχής στο συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο.

► Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης.

Γιώτα Τέσσηefsyn.gr