Η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων «αδειάζει» την κυβέρνηση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

[Mε το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο, καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αποσαφηνίζει ότι όχι μόνο δεν απαγόρευσε τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων μέσω διαδικτύου, αλλά αντιθέτως την επέτρεψε ρητώς!]

Τονίζει μάλιστα ότι η υποβολή της σχετικής αίτησης μέσω διαδικτύου δεν προσκρούει στις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Όπως αναφέρει αναλυτικά, «κατόπιν συστηματικής συνεργασίας με εκπροσώπους του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε. (ΟΑΣΑ), όπως άλλωστε προκύπτει από τις Γνωμοδοτήσεις υπ’ αρ. 1/2017 και 4/2017, γνωμοδότησε θετικά επί της τελικώς υποβληθείσας γνωστοποίησης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου).

Ειδικότερα, όσον αφορά στη δυνατότητα ηλεκτρονικής -μέσω διαδικτύου- υποβολής αίτησης για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπως αυτή περιγράφεται στην ως άνω γνωστοποίηση του ΟΑΣΑ, η Αρχή έκρινε, σύμφωνα με τη Σκέψη 4, σελ. 14 της Γνωμοδότησης 4/2017, ότι αυτή ‘δεν προσκρούει στις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας προσωπικών δεδομένων’. Συνεπώς, η Αρχή όχι μόνο δεν την απαγόρευσε, αλλά αντιθέτως την επέτρεψε ρητώς.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι η Αρχή είναι αρμόδια να γνωμοδοτεί για κάθε ρύθμιση που αφορά στην επεξεργασία και προστασία προσωπικών δεδομένων (άρθρο 19, παρ. 1, στοιχ. θ’ του ν. 2472/1997). Σε αυτό το πλαίσιο, η Αρχή δεν δύναται να παρεμβαίνει στην υλοποίηση συστημάτων και στις επιχειρησιακές επιλογές, τα οποία εκφεύγουν του πεδίου αρμοδιοτήτων της».

Μιλώντας το πρωί στον Σκάι, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Νίκος Μαυραγάνης απέδωσε την ταλαιπωρία στις ουρές σε παρανόηση του κόσμου, ενώ επέρριψε ευθύνες και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων λέγοντας ότι η όλη διαδικασία θα γινόταν διαδικτυακά, ωστόσο το απαγόρευσε η Αρχή.

Το ίδιο είχε υποστηρίξει και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης. «Όλο αυτό έγινε γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να εφαρμοστεί το μέτρο, τα κυκλώματα πλαστών εισιτηρίων κυρίως. Ένα άλλο εμπόδιο ήταν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Υπήρχε μια καθυστέρηση για να είναι απόρρητο».

liberal.gr