Κατατέθηκε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της διάτρητης άδειας του γηπέδου Μελισσανίδη και αίτηση αναστολής μέχρι την εκδίκασή της: Να σταματήσει άμεσα το περιβαλλοντικό έγκλημα

Η αντίστροφη μέτρηση για την ακύρωση της άδειας του γηπέδου Μελισσανίδη άρχισε. Πενήντα έξι πολίτες κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της οικοδομικής άδειας, επικαλούμενοι μια πληθώρα λόγων (από τις παρανομίες που περιλαμβάνει αυτή καθαυτή η διάτρητη άδεια, που την καθιστούν άκυρη, μέχρι τις συνέπειες που θα έχει για την Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα και ευρύτερα για την Αθήνα το επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα).

Επειδή τα έργα στο οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί στην ΑΕΚ έχουν ήδη ξεκινήσει και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ (έχει οριστεί για τις 7 Φλεβάρη του 2018) και την έκδοση απόφασης, ενδέχεται να διαμορφωθεί μια μη αντιστρεπτή κατάσταση (αυτό, άλλωστε, επιδιώκει και η πλευρά Μελισσανίδη), οι 56 πολίτες κατέθεσαν και αίτηση αναστολής και έκδοσης προσωρινής διαταγής. Ζητούν, δηλαδή, να ανασταλεί άμεσα η διάτρητη οικοδομική άδεια και να σταματήσουν τα έργα, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής, για να μην «κληρονομήσει» η περιοχή ένα τσιμεντένιο κουφάρι (όπως το μισοχτισμένο Mall του Βωβού στον Ελαιώνα), που θα επιβαρύνει το περιβάλλον για πολλά χρόνια, καθώς κανένας δε θα αναλαμβάνει να το κατεδαφίσει και να απομακρύνει τον τεράστιο όγκο των υλικών κατεδάφισης.

Η θαρραλέα πρωτοβουλία των 56 πολιτών δημιουργεί νέα δεδομένα στον αγώνα ενάντια στο επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα. Γι’ αυτό και πρέπει να αγκαλιαστεί όχι μόνο από τον κόσμο της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και των γύρω περιοχών, που βλέπουν τη ζωή τους να γίνεται παρανάλωμα στο βωμό αδηφάγων κερδοσκοπικών συμφερόντων, αλλά από όλο τον κόσμο που δε θέλει να χάσει τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου, που δε θέλει να γονατίσει μπροστά στους πλιατσικολόγους καπιταλιστές και στις μαφιόζικες μεθόδους που χρησιμοποιούν για να τρομοκρατήσουν και να πνίξουν κάθε φωνή αντίστασης.

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια το πρώτο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η πρωτοβουλία των 56 πολιτών:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
1-11-2017

Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ και αίτηση αναστολής της οικοδομικής άδειας για το γήπεδο Μελισσανίδη

Πενήντα έξι πολίτες υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της οικοδομικής άδειας (έγκριση δόμησης και άδεια δόμησης) του γηπέδου Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια, συνεχίζοντας και στο νομικό επίπεδο τον αγώνα για την αποτροπή ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος, με τεράστιες, διαρκείς και ανεπίστρεπτες κοινωνικές επιπτώσεις.

Εναν αγώνα που κρατάει χρόνια τώρα (από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν απετράπη το σχέδιο Γρανίτσα) και ο οποίος τα τελευταία χρόνια –εκτός των άλλων- βρέθηκε αντιμέτωπος με τη βία και την τρομοκρατία των «αγανακτισμένων οπαδών» του «ιδιωτικού στρατού του προέδρου», με επιθέσεις σε πολίτες, σε εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε κοινωνικούς χώρους κτλ..

Κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, κάτοικοι γειτονικών περιοχών και πολίτες απ’ όλη την Αττική -ανάμεσά τους επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, πολίτες με μακρά ενασχόληση με την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των κοινωνικών δικαιωμάτων, εκλεγμένοι σε διοικήσεις συνδικαλιστικών οργάνων και επιστημονικών σωματείων (ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΟΤΑ, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων κτλ.), αιρετοί στο χώρο της αυτοδιοίκησης (μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής και δημοτικών συμβουλίων)- υπογράφουν την αίτηση ακύρωσης και την αίτηση αναστολής.

Ως νομικό τους παραστάτη έχουν ορίσει τον κ. Κώστα Παπαδάκη, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκπροσωπήσει -με επιτυχία- την πλευρά των πολιτών που αγωνίζονταν για την ακύρωση του «σχεδίου Βωβού» στον Ελαιώνα.
Η αίτηση ακύρωσης επικαλείται το γεγονός ότι εκδόθηκε οικοδομική άδεια σε ακίνητο εκτός συναλλαγής, με συγκύριο του έργου μια κερδοσκοπική ανώνυμη εταιρία (τη συμφερόντων Μελισσανίδη «Δικέφαλος 1924» – Κατασκευαστική Α.Ε.), γεγονός που συνεπάγεται εκτροπή από τον αρχικό σκοπό της παραχώρησης του οικοπέδου από το Ελληνικό Δημόσιο στην ΑΕΚ και παραβίαση του δημόσιου συμφέροντος, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη νομιμοποίησης στα πρόσωπα εκείνων  που εμφανίζονται ως κύριοι και δικαιούχοι του έργου.

Στους λόγους της αίτησης ακύρωσης περιλαμβάνονται επίσης: η επιδείνωση των οικιστικών όρων διαβίωσης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, η παράκαμψη της διαδικασίας εκπόνησης Στρατηγικής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και η παραβίαση των καταστατικών σκοπών της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, με τη στέρηση των αθλητικών δραστηριοτήτων από όλα τα τμήματά της, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα γήπεδο αποκλειστικά για επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Επικαλούμενοι τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης από την πρόοδο των έργων, οι 56 πολίτες κατέθεσαν στο ΣτΕ και αίτηση αναστολής της οικοδομικής άδειας και όλων των διοικητικών πράξεων που συναρτώνται μ’ αυτή.

Η πρωτοβουλία της κατάθεσης της προσφυγής φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ακόμη ψηφίδα στον πολύμορφο αγώνα των κατοίκων της Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και ολόκληρης της Αττικής, για την οριστική αποτροπή ενός δρομολογημένου περιβαλλοντικού εγκλήματος. Ενός αγώνα που δίνεται στο όνομα της υπεράσπισης της πόλης, του άλσους και της ζωής των πολιτών και δεν πτοείται από την τρομοκρατία μιας δράκας τραμπούκων

Κόντρα