Μετά τις απειλές των χρυσαυγιτών: Αύριο, Κυριακή 12/11, η συγκέντρωση υποδοχής των παιδιών του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας

Αύριο Κυριακή 12 Νοεμβρίου θα ανοίξει τις πύλες του το κυριακάτικο σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα» για 100 παιδιά σχολικής ηλικίας – Συγκέντρωση υποδοχής των παιδιών στο 144ο δημοτικό σχολείο στις 10 π.μ.

Φωτογραφία από παλιότερα μαθήματα και εκπαιδευτικές δράσεις της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα»

********

Ο Δήμος Αθηναίων είχε παραχωρήσει το χώρο του 144ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στα Σεπόλια για τη διεξαγωγή των μαθημάτων της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας.Τα παιδιά θα διδάσκονται ουρντού, αγγλικά και αραβικά, ενώ την ίδια ώρα οι μητέρες των παιδιών θα μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.

Η έναρξη των μαθημάτων είχε προγραμματιστεί αρχικά για την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, αλλά, μετά από απειλές εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, μετατέθηκε σε άλλη ημερομηνία.

Ορισμένοι από τους μαθητές, που δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για την αναβολή των μαθημάτων, προσήλθαν κανονικά στο 144ο Δημοτικό Σχολείο. Εκεί, συγκεντρώθηκαν περίπου 100 άτομα, σχετιζόμενα με τη Χρυσή Αυγή, και προπηλάκισαν αυτούς και τις οικογένειές τους (διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης).

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, «αποφασίσαμε να αναβάλουμε την έναρξη των μαθημάτων για να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Θα αρχίσουμε στις 12 Νοεμβρίου με μία γιορτή, όχι με μίσος ούτε με φωνές. Αυτή την εικόνα θέλουμε να περάσουμε, ενός κόσμου ανθρώπινου, με αγάπη».

Αύριο, Κυριακή 12 Νοεμβρίου και ώρα 10:00, τόσο η Ανοιχτή Πόλη όσο και άλλοι φορείς και συλλογικότητες ,θα βρίσκονται στο 144ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στα Σεπόλια, προκειμένου να δείξουν την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες της Πακιστανικής Κοινότητας, να περιφρουρήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και να καταστήσουν σαφές ότι το μίσος και η ξενοφοβία δεν χωράνε στις γειτονιές μας.

23172529_824185977755648_5375833987889031265_n.jpg

«Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας, θεωρούμε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές, που θρέφουν το ρατσιστικό μίσος και ανοίγουν το δρόμο στο φασισμό, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μας αφήνουν απαθείς. Στηρίζουμε απόλυτα το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή, το χρώμα, τη θρησκεία ή οποιοδήποτε άλλο κριτήριο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να αντιμετωπίζονται ισότιμα και να απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα»: Αυτό τονίζει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλώντας επίσης στην συγκέντρωση.

Ο επικεφαλής της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό (ΚΕΕΡΦΑ) και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, Πέτρος Κωνσταντίνου, καταγγέλλει ότι «η αντίδραση ήταν κατευθυνόμενη από τη Χρυσή Αυγή και τα μέλη της προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από δήθεν αγανακτισμένους γονείς». Ο ίδιος επισημαίνει ότι «στηρίζουμε το δικαίωμα των παιδιών να έχουν διδασκαλία στη μητρική τους γλώσσα και της οικογένειάς τους να μάθει ελληνικά. Αυτό θα έπρεπε να το οργανώνει το ίδιο το δημόσιο σχολείο και είναι κάτι που πρέπει να εξετάσει το κράτος». Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί την Κυριακή στην έναρξη των μαθημάτων σε συγκέντρωση καλωσορίσματος των παιδιών έξω από το σχολείο.

Η Πακιστανική Κοινότητα ξεκίνησε τη λειτουργία σχολείου εκμάθησης της μητρικής γλώσσας των παιδιών πριν από δέκα χρόνια, αρχικά σε κτίριο που παραχώρησε ο δήμος Ρέντη, όπου έκαναν μαθήματα περίπου 30 παιδιά, και μετά στον πολιτιστικό χώρο της Κοινότητας στο Περιστέρι. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Τζαβέντ Ασλάμ, η αύξηση του αριθμού των παιδιών που σήμερα υπολογίζονται σε 100 οδήγησε την Κοινότητα στην απόφαση να αναζητήσει μεγαλύτερο χώρο και να ζητήσει τελικά την παραχώρηση του 144ου Δημοτικού από το δήμο Αθηναίων. Ο κ. Ασλάμ διευκρινίζει επιπλέον ότι όλα τα παιδιά που παρακολουθούν το κυριακάτικο σχολείο είναι κανονικά ενταγμένα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπου διδάσκονται ελληνικά.

«Ο δήμος Αθηναίων παραχωρεί τα σχολεία, για τις ώρες εκτός λειτουργίας τους, σε όποιο σύλλογο το ζητήσει. Το σχολείο είναι για εμάς ένα εργαλείο ώστε να αποτελεί κομμάτι της γειτονιάς και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους», παρατηρεί ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Ο κ. Παπαγιαννάκης εξηγεί, επίσης, ότι η Πακιστανική Κοινότητα, όπως και κάθε φορέας στον οποίο παραχωρείται το σχολείο «υπογράφουν συμφωνητικό, για να αναλάβουν την καθαριότητα και τη φύλαξη του χώρου για όσες ώρες τον χρησιμοποιούν».

Η αντιδήμαρχος για το Παιδί, Μαρία Ηλιοπούλου, τονίζει από την πλευρά της ότι «παραχωρήσαμε το χώρο του σχολείου όχι μόνο γιατί είναι αρμοδιότητά μας, αλλά και γιατί θεωρούμε ότι πρέπει τα παιδιά που βρίσκονται στον τόπο μας και μετέχουν της ελληνικής παιδείας, να μαθαίνουν τη γλώσσα τους και οι μαμάδες την ίδια ώρα να διδάσκονται ελληνικά».

Όπως διευκρινίζει η ίδια, το σχολείο παραχωρήθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή και της σχολικής επιτροπής του 144ου δημοτικού. «Επιπλέον, έγινε συνάντηση με το Σύλλογο Γονέων, όπου παραβρεθήκαμε και οι τρεις αντιδήμαρχοι για να τους ενημερώσουμε και να τους καθησυχάσουμε και τελικά ο Σύλλογος εξέδωσε ψήφισμα θετικό για την παραχώρηση».

Η κ. Ηλιοπούλου προσθέτει ότι «ως δήμος είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε πίσω. Δεν εκχωρούμε σε κανέναν το δημόσιο χώρο και το χώρο του σχολείου».

Και οι δύο αντιδήμαρχοι δηλώνουν ότι θα παραστούν την Κυριακή στη γιορτή έναρξης των μαθημάτων για να στηρίξουν την πρωτοβουλία της Πακιστανικής Κοινότητας.

Συγκέντρωση υποδοχής των παιδιών της Πακιστανικής κοινότητας στο 144ο δημοτικό σχολείο θα γίνει την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 10 π.μ.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Αριστοτέλης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Για εμάς», όλα τα παιδιά έχουν θέση στα σχολεία μας, πολύ δε περισσότερο τα φτωχά παιδιά.
Κάθε πεινασμένο παιδί, είναι κόμπος στο δικό μας στομάχι.
Κάθε αμόρφωτο παιδί, είναι μια χαμένη ελπίδα για όλους μας.
Κάθε φοβισμένο παιδί, είναι ένα μέλλον φόβου και μίσους για όλους μας.
Κάθε παιδί με αναπηρία, κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες που αφήνεται αβοήθητο από ένα ανάλγητο κράτος, είναι μια γροθιά στην εκπαίδευση των όλων και των ίσων.
Δηλώνουμε πως θα πράξουμε ό,τι περνάει από τα χέρια και την ψυχή μας, για να δυναμώσουν οι ιδέες μιας απελευθερωμένης, ανεξάρτητης, αδούλωτης, δημοκρατικής και χειραφετημένης κοινωνίας».

Η ΑΔΕΔΥ τονίζει μεταξύ άλλων: «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν το ρατσιστικό, ξενοφοβικό και φασιστικό παραλήρημα αλλά να υψώσουν αποφασιστικό τείχος απέναντι σε αυτές τις οργανωμένες προσπάθειες. Δεν βρίσκεται απέναντί μας ο μετανάστης, ο πρόσφυγας, ο άνθρωπος της δουλειάς και του μόχθου. Απέναντι μας είναι οι κυβερνήσεις που ψηφίζουν μνημόνια, που εξωθούν στη φτώχεια, στην ανεργία και στην ανέχεια τον λαό μας, οι χορτάτοι αυτού του κόσμου που για να συνεχίζουν να κερδοφορούν λεηλατούν τα εργατικά δικαιώματα, καθώς και οι υπερεθνικοί οργανισμοί τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, οι τράπεζες και το κεφάλαιο. Οι άνθρωποι της δουλειάς και του μόχθου που αγωνίζονται για τη μόρφωση των παιδιών τους, όποιας εθνότητας κι αν είναι, ό,τι χρώματος και θρησκείας, είναι οι δικοί μας άνθρωποι.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία, την Κυριακή 12/11, στις 10.00 π.μ. στο 144ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Χατζηαποστόλου και Μετοχίτη, μετρό Σεπολίων), να καλωσορίσουν τους μικρούς μαθητές και να υψώσουν με αποφασιστικότητα τείχος προστασίας στις ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής».

KEERFA-poster-PAKISTAN-SCHOOL.jpg

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ: «Το σχολείο θα λειτουργήσει από τις 12 Νοέμβρη. Χαιρετίζουμε τους εκπαιδευτικούς και το σύλλογο γονέων του 144ου δημοτικού σχολείου, τους συλλόγους εκπαιδευτικών όπως ο Αριστοτέλης αλλά και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, για την στήριξη τους στη λειτουργία του κυριακάτικου σχολείου της Πακιστανικής κοινότητας.

Την Κυριακή 29 Οκτώβρη νεοναζί της Χρυσής Αυγής με το μανδύα των «αγανακτισμένων γονέων» είχαν στήσει καρτέρι στο Μετρό Σεπολίων στα παιδιά και τις γυναίκες της Πακιστανικής κοινότητας που ετοιμάζονταν να αρχίσουν μαθήματα στο χώρο του 1440υ δημοτικού σχολείου, το οποίο τους παραχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας με απόφαση του στις 19 Οκτώβρη 2017″.

To Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) επισημαίνει πως: «Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το οργανωμένο σχέδιο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής για διάχυση ρατσιστικού δηλητηρίου με αφορμή την παραχώρηση από το Δήμο Αθηναίων σχολικού κτηρίου τις Κυριακές για μαθήματα εκμάθησης της πακιστανικής γλώσσας σε παιδιά της πακιστανικής κοινότητας.

Η δολοφονική οργάνωση της Χρυσής Αυγής θέλει να παρεμποδίσει τη λειτουργία του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας με τον ίδιο τρόπο και για τους ίδιους λόγους που επιτέθηκε στα προσφυγόπουλα στο Ικόνιο και στο Πέραμα, στο 66ο Γυμνάσιο».

left.gr