Τα βρώμικα ανθρακωρυχεία της Γερμανίας έχουν γίνει το επίκεντρο για ένα νέο κύμα άμεσης δράσης

Διαμαρτυρία στο ορυχείο Hambach, η τελευταία από πολλές πρόσφατες ενέργειες στη Γερμανία.

4740-1024x614.jpg

Ένα τεράστιο μαύρο σημάδι για το περιβαλλοντικό ρεκόρ της Γερμανίας είναι σημαδεμένο στη γη μια ώρα από το χώρο των φετινών συνομιλιών για το κλίμα του ΟΗΕ στη Βόννη.

Εκτείνοντας 85 χιλιόμετρα πλάτους και 400 μέτρα βάθος, το ανοικτό ανθρακωρυχείο κοντά στο δάσος Hambach είναι η μεγαλύτερη τρύπα στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες μοναδικές πηγές άνθρακα στην ήπειρο.

Είναι επίσης μια πρώτη γραμμή για μια αυξανόμενη ομάδα περιβαλλοντικών υπερασπιστών που – πιστεύοντας ότι είναι καλύτερο να παραβιάζουν τον νόμο από ό, τι το κλίμα – συμμετέχουν σε εκστρατείες άμεσης δράσης κατά της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Την Κυριακή, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν το ορυχείο RWE και περιόρισαν τους 10 ορόφων ύψους εκσκαφείς πριν εκδιωχθούν από την αστυνομία.Δεκάδες άλλοι έχουν κατασκευάσει στρατόπεδα δεντρόσπιτων στο γειτονικό δάσος σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την επέκταση του ορυχείου λιγνίτη.

Σύμφωνα με τον Περιβαλλοντικό Χάρτη Δικαιοσύνης , αυτή είναι μία από τις 70 εκστρατείες «Blockadia» παγκοσμίως – συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την παύση του αγωγού πρόσβασης της Ντακότα στις ΗΠΑ, την απαγόρευση των μεταφορών άνθρακα από το Ρότερνταμ και την κατάργηση της παραγωγής άνθρακα στην Κένυα – καθώς οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές αποφάσισαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους εξαιτίας της απογοήτευσης με το αργό ρυθμό προόδου από τις κυβερνήσεις.

Εκατόν ενενήντα πέντε έθνη υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού του 2015, η οποία στοχεύει να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε όχι περισσότερο από 2C.Ωστόσο, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις μέχρι στιγμής απέτυχαν πολύ από το να προσεγγίσουν αυτόν τον στόχο , πράγμα που σημαίνει ότι μια πιο επικίνδυνη άνοδος του 3C είναι πλέον πιθανή .

Παρόλο που πολλά κράτη έχουν αυξήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και έχουν προχωρήσει σε σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων , πολλοί εξακολουθούν να αναπτύσσουν νέες πηγές πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου παρά τις προειδοποιήσεις ότι αυτά πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος.

Η Γερμανία, η οποία φιλοξενεί τις φετινές συνομιλίες και συχνά αναφέρεται ως επικεφαλής του κλίματος, είναι επίσης υπεύθυνη .Παρά την ισχυρή ρητορική που έχει φέρει την Angela Merkel να απολαμβάνει την φήμη του Klimakanzlerin (καγκελάριος του κλίματος), οι εκπομπές του δεν έχουν μειωθεί από το 2009, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την Oil Change International.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αυξημένη χρήση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας έχει γεμίσει ως επί το πλείστον το κενό που απομένει από τον παροπλισμό πυρηνικών αντιδραστήρων, ενώ ο λιγνίτης εξορύσσεται τοπικά ως μία από τις κύριες πηγές ενέργειας για τη βιομηχανική καρδιά του Ρήνου.Κάθε χρόνο, το Χάμπαχ και τα γειτονικά ορυχεία εξαντλούν 30 εκατομμύρια τόνους αυτού του καφέ άνθρακα, ο οποίος είναι πιο πενιχρός από τον μαύρο άνθρακα.

Η διαδήλωση της Κυριακής ήταν η πιο πρόσφατη από αρκετές πρόσφατες ενέργειες που ήταν γνωστές στη Γερμανία ως Ende Gelände (εδώ πλέον όχι ).Φωτογραφία: Omer Messinger / EPA

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι στόχοι του Παρισιού θα καταστούν αδύνατοι, εκτός εάν η Γερμανία εγκαταλείψει την εξόρυξη λιγνίτη μέσα σε 10 χρόνια.Αλλά η Γερμανία όχι μόνο δεν μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλα έθνη.σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα επενδύει 50% περισσότερο στην εξερεύνηση ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό παρά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η Γερμανία παρουσιάζεται ως ηγέτης στην παγκόσμια σκηνή, αλλά δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις αλλαγής στις πολιτικές της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», δήλωσε η Hannah McKinnon, μία από τους συντάκτες της έκθεσης.

Τέτοιες αποτυχίες, όπως είπε, δικαιολόγησαν μεγαλύτερη κινητοποίηση από την κοινωνία των πολιτών.»Αυτή είναι η στιγμή για να αποκαλύψουμε τη ζέστη», είπε.»Έχουμε δει ότι αυτός ο τύπος δράσης ήταν πολύ αποτελεσματικός στη δημιουργία συνθηκών που αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να δράσουν.Οι κυβερνήσεις υστερούν.Πρέπει να ακούσουν το μήνυμα που προέρχεται από όλες τις κατευθύνσεις. «

Η διαδήλωση της Κυριακής ήταν η τελευταία από πολλές πρόσφατες ενέργειες που ήταν γνωστές στη Γερμανία ως το Ende Gelände (Εδώ πλέον όχι) που στοχεύουν να παρεμποδίσουν ειρηνικά τις εργασίες εκσκαφών σε μεγάλα ορυχεία.

Η πρώτη έλαβε χώρα το 2015, όταν 1.500 άτομα εισήλθαν στο ορυχείο Garzweiler της RWE.Πέρυσι, περισσότεροι από 3.000 ακτιβιστές – πολλοί που φορούσαν λευκά χάρτινα κοστούμια και κρατώντας τσάντες από άχυρο ως προστασία από τα αστυνομικά ρόπαλα – κατέλαβαν ένα άλλο φράγμα και σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Welzow-Süd.

Εκτός από αυτές τις διαμαρτυρίες, οι οποίες συνήθως διαρκούν λιγότερο από μία ημέρα, ένα σύμπλεγμα αρκετών δωδεκάδων ακτιβιστών του κλίματος ζουν εδώ και αρκετά χρόνια στο κοντινό δάσος Hambach σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την εκκαθάριση των δέντρων που σηματοδοτεί κάθε επέκταση του ορυχείου.

Οι περισσότεροι ζουν σε σπίτια που είναι χτισμένα ψηλά ανάμεσα στα κλαδιά.Έχουν στήσει φράγματα στους δρόμους, έσκαψαν τάφους, αλυσόδεσαν τα χέρια τους στους κορμούς και κρύφτηκαν σε σήραγγες σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν ένα δάσος που φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη αλλά αποψιλώνετε σταθερά, ώστε να μπορεί να διευρυνθεί ο λάκκος εξόρυξης του λιγνίτη.Η υποστήριξη για την ομάδα έχει αυξηθεί σταθερά τα πέντε χρόνια που ζούσαν εκεί.

«Υπήρχαν μόνο μια ντουζίνα από εμάς στην αρχή, έτσι μερικές φορές καθόμουνα μόνος στο στρατόπεδο», θυμάται ένας ακτιβιστής που το όνομα του είναι Κλάμσυ.Τώρα, λέει, υπάρχουν μεταξύ 50 και 80 κάτοικοι στο δάσος από όλο τον κόσμο – την Ισπανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

«Είναι ωραίο να βλέπουμε τους ανθρώπους να γίνονται πιο ευαισθητοποιημένοι και πρόθυμοι να αναλάβουν δράση.Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο λιγνίτης είναι κάτι που πρέπει να σταματήσουμε να σκάβουμε.Η αλλαγή του κλίματος είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά αυτό δεν γίνεται από τους λεγόμενους ηγέτες μας «.

3264-1024x671.jpg

Ο Κλάμσυ (αριστερά), είναι μεταξύ των ακτιβιστών που ζουν στο δάσος Hambach σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την εκκαθάριση δέντρων για το ορυχείο.Φωτογραφία: Jonathan Watts

Η Alice Owen, φοιτήτρια πανεπιστημίου, προσχώρησε στο στρατόπεδο για μια νύχτα με φίλους από τη Δανία και τη Ρουμανία, οι οποίοι επίσης συμμετείχαν στην κατάληψη του ορυχείου την Κυριακή.Είναι επίσης interns στην EnvJustice , η οποία χαρτογραφεί αυτό που είπε ότι ήταν ένας αυξανόμενος αριθμός εκστρατειών Blockadia ανά τον κόσμο.»Είναι όλες κουκκίδες στο χάρτη, αλλά είναι εκεί για να ενωθούν.Αυτός είναι ο στόχος του χάρτη «, είπε.

Οι υπερασπιστές των δασών αντλούν έμπνευση από τη συγγραφή της Naomi Klein και παρόμοιες εκστρατείες σε άλλες χώρες, όπως εκείνες που έκαναν το βρετανικό ακτιβιστή Swampy διάσημο .Κάθε δέντρο έχει ένα όνομα και τα σπίτια συγκεντρώνονται σε κοινότητες με ονόματα όπως Oak Town και Robin Wood.Πολλά πανό διασκορπίζονται ανάμεσα στα δέντρα που φέρουν συνθήματα όπως το «Respect Existence or Expect Resistance».

Στη Βόννη, ακτιβιστές από άλλα έθνη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.Ο Tom Goldtooth, εκτελεστικός διευθυντής του Περιφερειακού Περιβαλλοντικού Δικτύου , δήλωσε ότι τα ορυχεία της RWE είναι σύμβολο ενός παγκόσμιου συστήματος που επιβραβεύει τις επιχειρήσεις που καταστρέφουν το περιβάλλον και τιμωρεί τους κατοίκους και τους αγωνιστές που προσπαθούν να τους αντισταθούν.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο ίδιος και άλλοι ακτιβιστές δημιούργησαν ένα διεθνές δικαστήριο της δικαιοσύνης για να εξετάσει τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία για την κοινωνία των πολιτών να αναγνωρίσει ότι έχουμε τη δύναμη να επιφέρουμε αλλαγές στο σύστημα», δήλωσε ο Goldtooth.»Ο λαός της Γερμανίας πρέπει να κρατήσει ένα τέτοιο δικαστήριο για να φέρει τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να λογοδοτήσουν για τη ζημιά που έχει προκληθεί στον φυσικό κόσμο».

athens.indymedia.org