Οι φυλετικοί νόμοι της Νυρεμβέργης

Στην ετήσια κομματική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το 1935 στη Νυρεμβέργη, οι Ναζί ανακοίνωσαν νέους νόμους με τους οποίους αποκτούσαν θεσμική ισχύ πολλές από τις φυλετικές θεωρίες που κυριαρχούσαν στη ναζιστική ιδεολογία.

Οι νόμοι αυτοί στερούσαν τη γερμανική υπηκοότητα στους Γερμανοεβραίους και τους απαγόρευαν να παντρεύονται ή να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άτομα «γερμανικού ή συγγενικού αίματος». Συμπληρωματικά διατάγματα σε αυτούς τους νόμους στερούσαν στους Εβραίους το δικαίωμα της ψήφου και τα περισσότερα πολιτικά δικαιώματα.www.kar.org.gr_2017-04-03_10-25-09_73901
Οι Νόμοι της Νυρεμβέργης, όπως έμειναν γνωστοί, δεν όριζαν κάποιο άτομο ως «Εβραίο» βάσει συγκεκριμένων θρησκευτικών πεποιθήσεων. Αντίθετα, όποιος είχε τρεις ή τέσσερις παππούδες και γιαγιάδες εβραϊκής καταγωγής θεωρείτο Εβραίος, ασχέτως του αν το εν λόγω άτομο αυτοπροσδιοριζόταν ως Εβραίος ή ανήκε στην εβραϊκή θρησκευτική κοινότητα. Πολλοί Γερμανοί που είχαν χρόνια να θρησκευτούν στον ιουδαϊσμό βρέθηκαν στη λαίλαπα του ναζιστικού τρόμου. Ακόμη και άτομα με Εβραίους παππούδες και γιαγιάδες που είχαν ασπαστεί το χριστιανισμό, χαρακτηρίστηκαν Εβραίοι.

Για μια σύντομη περίοδο μετά τη Νυρεμβέργη, τις εβδομάδες πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 που διοργανώθηκαν στο Βερολίνο, το ναζιστικό καθεστώς μετρίασε τις επιθέσεις του εναντίον των Εβραίων και αφαίρεσε μερικές από τις πινακίδες που έγραφαν «Οι Εβραίοι είναι ανεπιθύμητοι» από δημόσιους χώρους. Ο Χίτλερ δεν ήθελε η κυβέρνησή του να δεχτεί διεθνή κριτική και να διακινδυνεύσει να δοθούν οι Ολυμπιακοί σε άλλη χώρα. Μια τέτοια απώλεια θα συνιστούσε σημαντικό πλήγμα για το γόητρο της Γερμανίας. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες (στους οποίους οι Ναζί δεν επέτρεψαν σε Γερμανοεβραίους αθλητές να συμμετάσχουν), οι Ναζί ενέτειναν και πάλι τις διώξεις κατά των Γερμανοεβραίων. Το 1937 και το 1938, η κυβέρνηση έβαλε στόχο να αποδυναμώσει οικονομικά τους Εβραίους αναγκάζοντάς τους να δηλώσουν την περιουσία τους και στη συνέχεια προβαίνοντας σε «αριοποίηση» των εβραϊκών επιχειρήσεων. Αυτό σήμαινε την απόλυση των Εβραίων εργαζόμενων και διευθυντών, ενώ οι περισσότερες εβραϊκές επιχειρήσεις εξαγοράστηκαν από μη-Εβραίους Γερμανούς σε πολύ χαμηλές τιμές που είχαν προκαθοριστεί από τους Ναζί.

Οι Εβραίοι γιατροί δεν επιτρεπόταν να εφαρμόζουν θεραπείες σε μη-Εβραίους, οι δε Εβραίοι δικηγόροι απαγορευόταν να ασκούν τη δικηγορία. Όπως όλοι στη Γερμανία, οι Εβραίοι ήταν υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους δελτίο ταυτότητας, όμως η κυβέρνηση προσέθεσε ειδικά διακριτικά στις δικές τους: έφεραν το γράμμα «J» σφραγισμένο με κόκκινο μελάνι και νέα μεσαία ονόματα για όλους όσοι δεν διέθεταν αναγνωρίσιμα «εβραϊκά» μικρά ονόματα – «Israel» για τους άνδρες και «Sara» για τις γυναίκες. Αυτά τα δελτία ταυτότητας επέτρεπαν στην αστυνομία να αναγνωρίζει τους Εβραίους εύκολα.

Βασικές ημερομηνίες

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1935 ΘΕΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ

Στην ετήσια κομματική συγκέντρωσή τους, οι Ναζί ανακοινώνουν νέους νόμους με τους οποίους οι Εβραίοι στερούνται τη γερμανική υπηκοότητα και τους απαγορεύεται να παντρεύονται και να διατηρούν σεξουαλικές σχέσεις με άτομα με «γερμανικό ή συγγενικό αίμα». Αυτό έγινε γνωστό ως «φυλετικό όνειδος» και πλέον αποτελούσε ποινικό αδίκημα. Οι Νόμοι της Νυρεμβέργης όριζαν κάποιον ως «Εβραίο» αν το άτομο αυτό είχε τρεις ή τέσσερις παππούδες και γιαγιάδες που ήταν Εβραίοι. Κατά συνέπεια, οι Ναζί χαρακτήρισαν Εβραίους χιλιάδες άτομα που είχαν ασπαστεί άλλες θρησκείες εγκαταλείποντας τον ιουδαϊσμό, ακόμη και ρωμαιοκαθολικούς ιερείς, μοναχές και προτεστάντες ιερείς που είχαν Εβραίους παππούδες και γιαγιάδες.

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1935 ΘΕΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΑΜΟ

Ο «Νόμος για την Προστασία της Κληρονομικής Υγείας του Γερμανικού Λαού» προβλέπει ότι όλοι οι μελλόνυμφοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν πιστοποιητικό καταλληλότητας για γάμο από τις δημόσιες υγειονομικές αρχές. Τα εν λόγω πιστοποιητικά δεν παρέχονταν σε όσους υπέφεραν από «κληρονομικές παθήσεις» και μολυσματικές ασθένειες, αλλά και σε όσους σκόπευαν να παντρευτούν κατά παρέκκλιση όσων προβλέπονταν από τους Νόμους της Νυρεμβέργης.

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1935 ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Το πρώτο συμπληρωματικό διάταγμα στους Νόμους της Νυρεμβέργης επέκτεινε την απαγόρευση γάμου και σύναψης σεξουαλικών σχέσεων σε άτομα που θα μπορούσαν να αποκτήσουν «φυλετικώς ύποπτα» τέκνα. Μία εβδομάδα αργότερα, ο υπουργός εσωτερικών θεωρεί ότι αυτό το διάταγμα διέπει και τις σχέσεις μεταξύ ατόμων που διαθέτουν «γερμανικό ή συγγενικό αίμα» και τους Ρομά (Τσιγγάνους), τους μαύρους και τα παιδιά τους.

πηγή:ushmm.org

kar.org.gr