Ο Κοτζιάς υπερψήφισε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Βενεζουέλας

Η ομόφωνη απόφαση των υπουργών ΥΠΕΞ της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα δείχνει την υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης και την πραγματική της στάση στην κλιμάκωση των πιέσεων και της απροκάλυπτης ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

Τη σταδιακή επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα ενέκριναν ομόφωνα οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ. Η απόφαση συνοδεύεται από την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων κι ουσιαστικά συνιστά κλιμάκωση των διεθνών πιέσεων και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη χώρα εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Η απόφαση πάρθηκε υπό το πρόσχημα της αποφυγής της “οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης” της χώρας κι έρχεται σε μια περίοδο όπου κλιμακώνονται απροκάλυπτα οι πιέσεις εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και υπέρ της αντιδραστικής αντιπολίτευσης. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ως στόχος η “έναρξη διαλόγου” μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης, και σημειώνεται ως παράγοντας όξυνσης (!;) τις περιφερειακές εκλογές του περασμένου μήνα -κι όχι τη βίαια παρεμπόδισή τους από ένοπλες συμμορίες σε κάποιες επαρχίες.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει σαφώς ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, που σημαίνει πως είχε και την υπογραφή του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Δηλαδή τον υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης που υποτίθεται πως στέκεται αλληλέγγυα στη Βενεζουελάνικη κυβέρνηση, αλλά φαίνεται πως θυμήθηκε τις “ευρωπαϊκές αξίες” της την κρίσιμη στιγμή.

Παράλληλα, εντείνεται κι η οργανωμένη πίεση σχετικά με το χρέος της Βενεζουέλας, με τη μείωση του βαθμού της πιστοληπτικής της ικανότητας από διάφορους οίκους αξιολόγησης, καθώς κι η φημολογία ότι η Ρωσία προτίθεται να καλύψει τις υποχρεώσεις της Βενεζουελάνικης κυβέρνησης και του χρέους της. Την ίδια στιγμή ο Μαδούρο δηλώνει πως παρά τη σχετική φημολογία, η Βενεζουέλα δε θα κηρύξει ποτέ στάση πληρωμών, στοχεύοντας στη στρατηγική της διαπραγμάτευσης και της αναχρηματοδότησης του χρέους.

Κατιούσα