Παιδιά αντιμέτωπα με συγκρούσεις, φτώχεια, αναλφαβητισμό

Εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να στερούνται βασικά δικαιώματά τους.

Παρά τις αξιοσημείωτες προόδους, παραμένουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις και ανισότητες, αφού σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να στερούνται βασικά δικαιώματά τους, είτε λόγω φύλου ή φυλής είτε λόγω θρησκείας, αναφέρει το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού, το οποίο σημειώνει ότι περισσότερα από 50 εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων, της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής.

265 εκ. παιδιά στερούνται το σχολείο

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού αναφέρει ακόμα πως εκατομμύρια είναι και αυτά τα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με τη βία και με διάφορες μορφές κακοποίησης, παραμέλησης και εκμετάλλευσης, για να προσθέσει πως δυστυχώς περίπου 265 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτός σχολείου και εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών (περίπου εφτά εκατομμύρια τον περασμένο χρόνο) πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν.

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, «η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού είναι αφιερωμένη στα δικαιώματα των παιδιών ανά τον κόσμο και προσφέρει σε όλους μας την ευκαιρία για να υποστηρίξουμε, να προωθήσουμε και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα αυτά των παιδιών και των νέων ανθρώπων, και κυρίως αυτών που ανήκουν σε ειδικές κοινωνικές ομάδες, με παρεμβάσεις πρόληψης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και υποστήριξης».

Στην Κύπρο, σημειώνεται, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, δραστηριοποιούνται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες ενεργούν με γνώμονα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών. «Αρκετές οργανώσεις μέσα από τη διεθνή συνεργασία χρησιμοποιούν κάθε δυνατό μέσο για να προάγουν στον ανώτατο βαθμό τις συνθήκες διαβίωσης, αγωγής και εκπαίδευσης των μικρών παιδιών σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στις υπό ανάπτυξη και να τους εξασφαλίσουν υγεία, χαρά και ευτυχία τόσο στην οικογένεια όσο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στην κοινωνία», αναφέρει το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού.

Καταληκτικά, συμπληρώνει ότι «απώτερος στόχος όλων των Οργανώσεων είναι η προώθηση της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της σύμπραξης, του εθελοντισμού, της συλλογικότητας, της κοινωνικοποίησης με στόχο την ύπαρξη ευτυχισμένων παιδιών, που θα δημιουργήσουν τον κόσμο του μέλλοντος με την ελπίδα να τον φτιάξουν πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο».

Στοιχεία της UNICEF δείχνουν ότι η Σύμβαση επέφερε μεν σημαντικές προόδους στο θέμα της προστασίας των Δικαιωμάτων των Παιδιών, ωστόσο παραμένουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις και ανισότητες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με μια ανάλυση της UNICEF, ένα στα δώδεκα παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν σε χώρες όπου οι προοπτικές τους σήμερα είναι χειρότερες από αυτές των γονιών τους.

dialogos.com.cy