Η τραγική ιστορία 8 Αλγερινών αντρών από την Πέτρου Ράλλη

«Άμεση απελευθέρωση των 8 μεταναστών που χτυπήθηκαν, βασανίστηκαν και συνελήφθησαν με την κατηγορία της “στάσης” μέσα στο κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη», ήταν ένα από τα αιτήματα ομάδας αναρχικών, η οποία την περασμένη βδομάδα κατέλαβε το Πολυτεχνείο της Αθήνας, 2 μέρες πριν την ιστορική επέτειο της εξέγερσης ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς στις 17 Νοεμβρίου του 1973.

Η ιστορία των 8 Αλγερινών αντρών είναι η πιο πρόσφατη σημαντική ιστορία αστυνομικής βίας στα ελληνικά κέντρα κράτησης.

Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αποτροπή των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής συμπεριφοράς ή τιμωρίας (CPT) αναφέρεται επίσης στην κακομεταχείριση από αστυνομικούς στο κέντρο κράτησης της Πέτρου Ράλλη στην έκθεσή της του Σεπτεμβρίου. Η Επιτροπή καλεί τις αρχές να προβούν σε «ενδελεχείς ενέργειες για να αντιμετωπίσουν πράξεις κακομεταχείρισης».

Τα κελιά στην Πέτρου Ράλλη «βρώμικα, πνιγηρά και μολυσμένα»

Η ιστορία των 8 Αλγερινών αντρών συνδέεται άμεσα με 2 γεγονότα: τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, στις οποίες εκτίθενται οι μετανάστες στα ελληνικά κέντρα κράτησης, και στο άγνωστο καθεστώς κράτησης, που εξαρτάται εντελώς από τις αστυνομικές αρχές.

Η CPT στην έκθεσή της περιγράφει τα κελιά στο κέντρο κράτησης της Πέτρου Ράλλη ως «

βρώμικα, πνιγηρά και μολυσμένα». Εκτός από τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν να ασκούν «τη χρήση της παρατεταμένης κράτησης», σύμφωνα με πληροφορίες επί ένα χρόνο ή περισσότερο.

Οι συνθήκες στην Πέτρου Ράλλη καταγράφηκαν πολύ καλά σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα αφότου 45χρονος Αλγερινός πέθανε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αυτό το σπάνιο αποδεικτικό στοιχείο δείχνει σε τι είδους συνθήκες διαβιούν οι μετανάστες στο κέντρο κράτησης της Πέτρου Ράλλη:

Το ντοκουμέντο είναι σοκαριστικό.

«Ζητήσαμε από την αστυνομία περισσότερες από 4 φορές να φωνάξει γιατρό, για να βοηθήσει τον άρρωστο μετανάστη. Αρνήθηκαν να βοηθήσουν», περιγράφει μετανάστης στο βίντεο. Προσθέτει επίσης ότι άρρωστοι μετανάστες (AIDS, ηπατίτιδα) κρατούνται μαζί με μετανάστες που είναι υγιείς και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, «κινδυνεύουν».

Τι λέει η Αστυνομία;

Ζητήσαμε από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές να σχολιάσουν και να επιβεβαιώσουν αν το βίντεο είχε πράγματι ληφθεί στο κέντρο κράτησης της Πέτρου Ράλλη.

«Σχετικά με το βίντεο, φαίνεται ότι όντως δείχνει ένα χώρο που είναι πολύ όμοιος με κελιά στον 3ο όροφο της Πέτρου Ράλλη για ευάλωτους μετανάστες. Η πτέρυγα δε χρησιμοποιείται για την κράτηση μεταναστών, λόγω της έλλειψης φωτισμού και εξαερισμού», μας απάντησαν οι ελληνικές αστυνομικές αρχές.

Πρόσθεσαν επίσης πως, σε σχέση με το προαναφερθέν βίντεο και το περιστατικό για το οποίο γίνεται λόγος σε αυτό (θάνατος Αλγερινού), διεξήχθη αστυνομική ανάκριση, αλλά εκκρεμεί ακόμη.

Οι απαντήσεις των αστυνομικών αρχών έρχονται σε αντίθεση με το βίντεο ντοκουμέντο και τις μαρτυρίες μεταναστών.

Το βίντεο δείχνει πολύ ξεκάθαρα ότι μετανάστες κρατούνται σε αυτά τα σκοτεινά κελιά: υπάρχει ένας μετανάστης στο βίντεο, ένα στρώμα στο πάτωμα και η μαρτυρία ενός άντρα, που τράβηξε το βίντεο.

Η Ιρακινή Κούρδισσα Shayan Samad επιβεβαιώνει, επίσης, το γεγονός αυτό στο ρεπορτάζ μας για το ΜΕΕ.

«Στο δεύτερο όροφο βρίσκονται μερικά εγκαταλελειμμένα, σκοτεινά, πολύ βρώμικα, και δύσοσμα κελιά. Σε αυτά τα κελιά υπάρχουν άρρωστοι μετανάστες», προσθέτει.

Βάναυση αστυνομική επίθεση

Οι νοσηρές συνθήκες στην Πέτρου Ράλλη και η παρατεταμένη κράτηση χωρίς λογική εξήγηση οδήγησαν στις 31 Μαΐου μια ομάδα αντρών να απαιτήσει απαντήσεις. Εκείνο το πρωινό του Μαΐου απαίτησαν να μιλήσουν με τον διευθυντή του κέντρου κράτησης. Οι περισσότεροι κρατούντο υπό νοσηρές συνθήκες για περισσότερους από 8 μήνες χωρίς λογικές εξηγήσεις.

Όπως μας εξήγησαν οι μετανάστες, οι αστυνομικοί τους απάντησαν με τη μέθοδο που συνήθως χρησιμοποιούν: «Υποσχέθηκαν ότι την επόμενη βδομάδα κάποιος θα ασχοληθεί με το καθεστώς μας». Οι μετανάστες, έχοντας γνώση της καθημερινής αστυνομικής ρουτίνας, απελπισμένοι και αγχωμένοι, συνέχισαν να επιμένουν να δουν τον διευθυντή του αστυνομικού κέντρου κράτησης.

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια από τις πλέον βάναυσες, οργανωμένες και βάρβαρες επιθέσεις αστυνομικών πίσω από τους 4 τοίχους ενός ελληνικού κέντρου κράτησης.

Η ομάδα ένοπλων αστυνομικών μπήκε στα κελιά και άρχισε να μας χτυπάει άσχημα», μας εξήγησαν μετά την επίθεση βαθιά τραυματισμένοι μετανάστες. Το αποτέλεσμα ήταν ένα σπασμένο χέρι και ανοιγμένα κεφάλια, όπως αναφέρει ο Συντονισμός συλλογικοτήτων και ατόμων ενάντια στα κέντρα κράτησης (ΣΣΑΕΚΚ).

Μετά την επίθεση, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: συνέλαβαν 8 Αλγερινούς και τους κατηγόρησαν για ανυπακοή και αντίσταση κατά της αρχής. Τους έχουν υπό κράτηση σε διαφορετικές φυλακές σε όλη την Ελλάδα.

8 Αλγερινοί, οι περισσότεροι νεαρά αγόρια στα 20 τους, αναμένουν τώρα δίκη ως κατηγορούμενοι για τη βάναυση αστυνομική επίθεση, η οποία το μόνο που επιβεβαιώνει είναι «την κακομεταχείριση», στην οποία έχει ασκηθεί κριτική από τη CPT και έχει αναφερθεί από

μετανάστες και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολυάριθμες υποθέσεις.

Τα αιτήματα της ομάδας αναρχικών, η οποία την προηγούμενη βδομάδα κατέλαβε το Πολυτεχνείο της Αθήνας, δεν απαντήθηκαν.

petroy raslli1.jpg

Οι 8 Αλγερινοί, θύματα βάναυσης αστυνομικής επίθεσης στην Πέτρου Ράλλη στις 31 Μαΐου, βρίσκονται ακόμη στη φυλακή αναμένοντας τη δίκη.

Η υπόθεση απλώς επιβεβαιώνει ότι η ανθρώπινη ζωή στα ελληνικά κέντρα κράτησης αξίζει λιγότερο από ένα κόκκο σκόνης. Σε αυτές τις φυλακές για μετανάστες, οι έγκλειστοι εξαρτώνται απολύτως από τα καπρίτσια σαδιστών αστυνομικών. Και δεν έχουν γίνει πολλά για να τα σταματήσουν.

Σχόλιο της συντάκτριας: Η ερώτηση για σχολιασμό των συνθηκών κράτησης στάλθηκε στις αρμόδιες αρχές στις 12 Ιουλίου του 2017. Οι αστυνομικές αρχές απάντησαν στις 29 Αυγούστου του 2017.

Κείμενο-φωτογραφίες: Katja Lihtenvalner

hitandrun.gr