Προϋπολογισμός – Μέρισμα = Ρήμαγμα!

Παρακάμπτουμε το χαριτωμένο του κ. Βούτση ότι ο Προϋπολογισμός του 2018 είναι ο καλύτερος μέχρι τον επόμενο καλύτερο.

Παρακάμπτουμε και τις δηλώσεις Τσακαλώτου (όπως και τις μετέπειτα αυτοδιαψεύσεις του) ότι η κυβέρνηση, παρά τον άδικο χαρακτήρα του, θα τον ψηφίσει για να μην πέσει. Πάμε κατευθείαν σε ορισμένες πλευρές του Προϋπολογισμού με φόντο την… ευεργεσία που ακούει στο όνομα «κοινωνικό μέρισμα».
Στοιχείο πρώτο: Ο Προϋπολογισμός προβλέπει πλεόνασμα 3,8%. Πάνω δηλαδή και από το θηριώδες 3,5% που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους. Αυτό το επιπλέον 0,3% από το ήδη ληστρικό 3,5%, ούτε λίγο ούτε πολύ, αντιστοιχεί σε 580 εκατ. ευρώ. Που με τη σειρά τους αντιστοιχούν με τα 4/5 του μερίσματος που διανέμει ο κ. Τσίπρας. Από χέρι, επομένως, ό,τι «δίνουν» με το μέρισμα το παίρνουν κατά 80% με μια μόνο κίνηση, με το υπερπλεόνασμα από το (ματωμένο) πλεόνασμα.

Στοιχείο δεύτερο: Οι επιπλέον σε σχέση με το 2017 άμεσοι και έμμεσοι φόροι που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2018 ανέρχονται σε 852 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι επιπλέον φόροι το 2018 θα είναι κατά 150 εκατ. ευρώ περισσότεροι από το όλο το μέρισμα του κ. Τσίπρα.

Στοιχείο τρίτο: Οι μειώσεις σε κοινωνικές δαπάνες, δηλαδή σε περίθαλψη, κοινωνική προστασία κ,λπ. που προβλέπει ο Προϋπολογισμός φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ. Αυτό το… ρήμαγμα είναι σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερο από το μέρισμα του κ. Τσίπρα.

Αυτός είναι ο καλύτερος -πριν από τους ακόμα καλύτερους- Προϋπολογισμός. Αυτά είναι τα πλεονάσματα. Αυτά είναι και τα μερίσματα.

Νίκος Μπογιόπουλος