Συνέντευξη Τύπου για τον νέο σωφρονιστικό κώδικα

«Εάν θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο που οδηγεί στην αποκτήνωση του κρατουμένου, να αναλογιστούν τί συνέπειες θα έχει μετά»

Η «Επιτροπή δικηγόρων – εκπροσώπων των κρατουμένων για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα» παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σήμερα 27/11/2017 στην ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να εκθέσει τα κύρια προβληματικά σημεία του υπό συζήτηση νομοσχεδίου.

Όπως τονίστηκε από τους δικηγόρους, η πρωτοβουλία αυτής της συζήτησης ανήκει στην κυβέρνηση. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε, εν μέσω κλίματος «Νόμος και Τάξη» που έχει δημιουργηθεί από την ΝΔ και μέρος των ΜΜΕ, να ανοίξει το ζήτημα ανακοινώνοντας την δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νέου σωφρονιστικού κώδικα.

Ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης αναφέρθηκε συνοπτικά σε όλα τα προβληματικά σημεία του σχεδίου νέου σωφρονιστικού κώδικα, αναφορικά με το εισαγγελικό βέτο σε όλες τις άδειες, την δυνατότητα να διαγράφονται αναδρομικά τα «μεροκάματα», την απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα τηλέφωνα πλην εκείνων που θα δηλώνονται εκ των προτέρων, καθώς και την δημιουργία προϋποθέσεων για την παρεμπόδιση επαφής στα επισκεπτήρια.

«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα όργανο όπως αυτό που βλέπετε μπροστά σας και θα παρακαλούσα όλες τις πλευρές – και απευθύνομαι στο υπουργείο – να το δουν δημιουργικά», σημείωσε ο δικηγόρος Δημήτρης Κατσαρής, αναφερόμενος στην επιτροπή δικηγόρων που έχει οριστεί συλλογικά από τους κρατούμενους ώστε να ενημερώνει για τα νομικά ζητήματα και να παρεμβαίνει θεσμικά εκ μέρους τους. Αναφέρθηκε επίσης στο ότι οι κρατούμενοι από την πρώτη στιγμή απάντησαν συγκροτημένα, προβαίνοντας σε κινητοποίηση αλλά και στην σύνταξη σχολιασμού επί των άρθρων του σχεδίου νόμου, αναδεικνύοντας οι ίδιοι τα προβληματικά του σημεία. «Αν θέλουν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στο σωφρονιστικό, να λάβουν υπ’ όψη τις παρατηρήσεις των κρατουμένων».

«Θα πρέπει η πολιτεία να αποφασίσει τί είδους φυλακές θέλει νά ‘χει», είπε ο δικηγόρος Γιώργος Κακαρνιάς. «Εάν θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τον υπερπληθυσμό, τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης, όπου όποιος έχει χρήματα έχει φαγητό και θέρμανση, εάν θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο που οδηγεί στην αποκτήνωση του κρατουμένου, να αναλογιστούν τί συνέπειες θα έχει μετά».

«Δεν είναι μέτρο της συζήτησης για το σωφρονιστικό σύστημα ούτε οι απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε οι θέσεις της καμπάνιας ‘Νόμος και Τάξη’ που, σε τελική ανάλυση κάνουν την κοινωνία πιό ανασφαλή», ανέφερε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης. «Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης μας προετοίμασε , στη συνάντηση που είχαμε, για μια πολύμηνη διαδικασία. Μας είπε ότι ‘ακούει’. Θα πρέπει να πάψει να ‘ακούει’ και να προχωρήσει σε μια συζήτηση συγκεκριμένη και κατ’ άρθρο».

Στην συνέντευξη συμμετείχε τηλεφωνικά και κρατούμενος, μέλος της επιτροπής αγώνα, που έδωσε ένα χρονικό της κινητοποίησης των κρατουμένων και ενημέρωσε ότι από σήμερα συμμετέχουν στην κινητοποίηση και οι φυλακές Μαλανδρίνου. Αναφέρθηκε επίσης στην παράλληλη κινητοποίηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων για δικά τους συνδικαλιστικά αιτήματα, οι οποίοι, με στάσεις εργασίας πάνω στα επισκεπτήρια, στράφηκαν ουσιαστικά κατά των έγκλειστων. Απαντώντας σε ερώτηση που του απευθύνθηκε, ανέφερε την εμπλοκή της ιδιωτικής εταιρείας Group4 στην προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού επιτήρησης («βραχιολάκι»), το κόστος του οποίου επιβαρύνει τους κρατουμένους.

Πραγματοποιήθηκε επίσης τοποθέτηση από μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και έγιναν ερωτήσεις από δημοσιογράφους. Χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος του δημοσιογραφικού σχήματος «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» που συνδιοργάνωσε την συνέντευξη Τύπου.

https://omniatv.com