Η Παλαιστίνη φλέγεται: Εν αναμονή νέων διαδηλώσεων μετά την πρώτη «Ημέρα Οργής» για την απόφαση Τραμπ

Αναβρασμός σε όλα τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη μετά την προκλητική αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσα του Ισραήλ» από τον Τραμπ – 50 τραυματίες, οι 9 από σφαίρες, στις διαδηλώσεις της Πέμπτης – Oργισμένες διαδηλώσεις και σε Ιορδανία – Τυνησία

«Βράζει» η Δυτική Όχθη, η κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, η αποκλεισμένη από ξηρά, αέρα και θάλασσα Λωρίδα της Γάζας μετά την απόφαση Τραμπ και σήμερα, Παρασκευή, αναμένονται νέες διαδηλώσεις. Επίκεντρο βεβαίως η πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, όπου ήδη η ισραηλινή αστυνομία παρέταξε εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικούς.

Ο αριθμός των τραυματιών Παλαιστινίων συνέχιζε να ανεβαίνει ως αργά την Πέμπτη, καθώς οι συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κλιμακώνονταν σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας

.9 τραυματίες από πραγματικά πυρά

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας και εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, αναφέρει το Maan, υπάρχουν συνολικά 50 τραυματίες, εκ των οποίων εννέα είναι τραυματισμοί από πυρομαχικά.

Από τους τραυματισμούς με πραγματικές σφαίρες, τέσσερις αναφέρθηκαν στην κεντρική πόλη της Δυτικής Όχθης, τη Ραμάλα, και πέντε στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης στη Ραμάλα, οκτώ Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από σφαίρες χάλυβα με επίστρωση από καουτσούκ.

Στη Γάζα, τέσσερις Παλαιστίνιοι από τη νότια περιοχή του Χαν Γιούνις τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά και ένας ακόμη από τη βορειοανατολική Γάζα τραυματίστηκε.

Συγκρούσεις ξεσπούν στη Δυτική Όχθη

Στην πόλη της Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης, οι γιατροί είπαν στον Ma’an ότι τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από σφαίρες χάλυβα με επικάλυψη από καουτσούκ ενώ δύο, συμπεριλαμβανομένου ενός νεαρού αγοριού, αντιμετωπίστηκαν για σοβαρή εισπνοή δακρυγόνων.

Στην πόλη Kafr Qaddum της περιφέρεια της Καλκίγια στη βόρεια Δυτική Όχθη, αναφέρθηκαν πέντε τραυματισμοί – τέσσερις από δακρυγόνα και ένας από χαλύβδινη σφαίρα επικαλυμμένη με καουτσούκ.

Στη Χεβρώνα, ξέσπασαν συγκρούσεις μετά από μια πορεία στην πόλη. Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη, ρίχνοντας δακρυγόνα και κυνηγώντας δεκάδες παλαιστίνιους νέους που έριχναν πέτρες. 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FNBCNewsWorld%2Fvideos%2F1730024837016316%2F&show_text=0&width=560

(3ωρο βίντεο από την κάλυψη των διαδηλώσεων σε Ραμάλα και Βηθλεέμ από το αμερικανικό NBC)

Στις πόλεις Χεβρώνα και αλ-Μπίρεχ της Δυτικής Όχθης χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Παλαιστίνιοι εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών.

Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από πραγματικά πυρά και άλλοι 14 από πλαστικές σφαίρες, ανέφεραν οι τραυματιοφορείς. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε πως στρατιώτες χρησιμοποίησαν «εξοπλισμό για τη διάλυση των ταραχών» εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες.

 Δεκαεπτά Παλαιστίνιοι τραυματίες σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες

Στη Λωρίδα της Γάζας, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στον συνοριακό φράκτη με το Ισραήλ και εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον στρατιωτών στην άλλη πλευρά. Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά, ο ένας σοβαρά, δήλωσαν τραυματιοφορείς.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε κάποιο άμεσο σχόλιο.

Οι παλαιστινιακές αρχές κάλεσαν σε γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανακοίνωση που έκανε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)