#GDtrial: Ολόκληρη η κατάθεση του Δημήτρη Κουσουρή

Πρ: Με τη ΧΑ τι σχέση έχετε;

Κουσ: Έχω υπάρξει, πριν 19,5 χρόνια, θύμα της ΧΑ μπροστά στα δικαστήρια Ευελπίδων. Έχει κριθεί αμετάκλητα ως απόπειρα δολοφονίας εναντίον μου από τον Ανδρουτσόπουλο και άλλα 8-10 μέλη.

Πρ: Πόσα άτομα ήταν;

Κουσ: Ήταν μια ομάδα…

Πρ: Σε τι ποινή καταδικάστηκε;

Κουσ: Τελικά 12 χρόνια.

Πρ: Η επίθεση ήταν μόνο σε βάρος σας;

Κουσ: Όχι, ήταν και εναντίον άλλων δύο

Πρ: Η συνολική ποινή ήταν των 12 ετών;

Κουσ: Ναι, η αρχική αν θυμάμαι καλά ηταν 21 χρόνια.

Πρ: Εσείς υπήρξατε στόχος; Για ποιο λόγο στράφηκαν σε βάρος σας;

Κουσ: Είχα στοχοποιηθεί πολιτικά.

Πρ: Ο Ανδρουτσόπουλος τι σχέση είχε με τη ΧΑ;

Κουσ: Απ” όσο γνωρίζω ήταν μελος του πολιτικού συμβουλίου. Ήταν επικεφαλής μιας ομάδας των λεγόμενων ταγμάτων εφόδου.

Πρ: Εσείς τότε τι ήσαστε;

Κουσ: Ήμουν μέλος της ΕΦΕΕ, τότε ελάμβανε μέρος στις κινητοποιησεις εναντίον του νομου Αρσένη και η επίθεση έλαβε χώρα στο τέλος των κινητοποιήσεων για να διαμαρτυρηθούμε για τη σύλληψη εκπαιδευτικών.

Πρ: Πόσα άτομα σας επιτέθηκαν;

Κουσ: 8-10. Εγώ είχα προλάβει να δω μόνο έναν από αυτούς, ο οποίος ήρθε, με έριξε… είδαν την ομάδα οι συνδαιτυμόνες μου..

Πρ: Εκείνοι ήταν που δέχτηκαν επίθεση;

Κουσ: Ναι γιατί εκείνοι ειχαν ορατότητα. Ήταν 8-10 άτομα με χαρακτηριστικά ισχυρής σωματικής δομής κοντοκουρεμένοι και οπλισμένοι με ρόπαλα, ήρθαν με ταχύ βήμα. Αυτό το ανασυνθέτω από μετέπειτα μαρτυρίες. μέχρι να πει ο ένας παιδιά τι έγινε, είδα κάποιoν να δείχνει και να λέει αυτόν εκεί…

Πρ: Ήταν ο καταδικασθείς μεταγενέστερα;

Κουσ: Μάλιστα, έδωσε το παράγγελμα.

Πρ: Πόσο διήρκεσε η επίθεση;

Κουσ: 1 λεπτό; 2;

Πρ: Υπήρξε παράγγελμα λήξης;

Κουσ: Δεν το γνωρίζω.

Πρ: Ακούσατε να αποτρέπει κάποιος;

Κουσ: Από τα διπλανά τραπέζια είπαν «ρε παιδιά τι είναι αυτά που κάνετε;». Από την ομάδα που επιτέθηκε όχι, δε γνωρίζω κάτι τέτοιο.

Πρ: Σας έδωσαν την εικόνα ότι βρέθηκαν εκεί τυχαία;

Κουσ: Δε βρεθήκαν ακριβώς τυχαία, γιατί το πρωί που έγινε και η δική μας συγκέντρωση υπήρχε παράλληλα μια κινητοποίηση για δίκη μελών της ΧΑ που λάμβανε χώρα για αντίστοιχη στοχοποίηση.

Πρ: Είπατε, η ομάδα της ΧΑ συνοδεύτηκε από την αστυνομία…

Κουσ: Εγώ είχα φύγει κάποια στιγμή και γύρισα να μάθω την απόφαση..

Πρ: Έχετε ακούσει ή παρευρεθεί σε άλλη δράση μελών της ΧΑ; Ότι «συνέβη αυτό σε βάρος μου»;

Κουσ: Εγώ δεν έχω δεχτεί άλλη επίθεση αλλά [γνωρίζω για] κάποια περιστατικά από αυτά που κρίνονται εδώ.

Πρ: Αν ξέρετε κάτι πέρα απο τον Τύπο;

Κουσ: Θυμάμαι, για παράδειγμα, την επίθεση στον Πάρη Χρυσό στα πέριξ του Πολυτεχνείου, το 2004 νομίζω, επίθεση με μαχαίρι, το ξέρω από τον ίδιο και μου το έχει διηγηθεί.

Πρ: Αυτό συνδέεται με τη ΧΑ; Κουσ: Ναι και νομίζω έχει δικαστεί και η υπόθεση. Πρ: Η γνώση σας είναι από τα Μέσα;

Κουσ: Ως επί το πλείστον ναι, αλλά επειδή είμαι Πειραιώτης και σε ό,τι αφορά την επίθεση στον Φύσσα, τους αλιεργάτες και το ΠΑΜΕ, έχω κόσμο που μου έχει πληροφορήσει στοιχεία. Την περιγραφή του περιστατικού από τα μέσα.

Πρ: Προσέθεσαν κάτοικοι σε κάτι από αυτα που μάθατε απο τα Μέσα; Κουσ: Όχι, δεν ξέρω κάτι άλλο.

Πρ: Είχατε δεχτεί απειλές;

Κουσ: Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εκείνες τις μέρες, υπήρχαν άτομα με αντίστοιχα χαρακτηριστικά πίσω απο τους αστυνομικούς που συχνά απειλούσαν κάποιους απο τους διαδηλωτές μεταξύ των οποιων ήμουν και εγώ.

Πρ: Μετά είχατε δεχτεί απειλές;

Κουσ: Είχαμε δεχτεί κάποια ανώνυμα τηλέφωνα στο σπίτι των γονέων μου, αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση και πώς θα προχωρήσει.

Πρ: Από αυτές τις περιγραφές, ως προς την επίθεση που δεχτήκατε, διαπιστώσατε ότι σας θύμισαν κάποια τη σε βάρος σας επιθεση; Κοινά σημεία αναφοράς;

Κουσ: Απολύτως. Όπως, συγκρότηση τάγματος εφόδου, δηλαδή ομάδα οπλισμένων ανθρώπων που στοχοποιούν ιδεολογικό αντίπαλο ή μετανάστη ή αριστερό συνδικαλιστή, είτε είναι αλιεργάτες, είτε του ΠΑΜΕ συνδικαλιστές, είτε μουσικός και η επίθεση είναι: απομόνωση του στόχου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα πλήξης του στόχου. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε λίγο πολύ αντίστοιχο σενάριο: επιλογή στόχου με κοινά ιδεολογικοπολιτικά κριτήρια και σε τόπο και χρόνο που διευκολύνει την πλήξη του στόχου. Και στους αλιεργάτες και στο ΠΑΜΕ και στον Φυσσα έχουμε αντίστοιχη συγκρότηση. Πηγαίνει χτυπάει και φεύγει. Προφανως είναι σαφές γιατί και γω από τυχη σώθηκα μιλάμε για έναν τρόπο λειτουργίας που φαίνεται να έχει εξελιχθεί και να γίνεται πιο αποτελεσματικός με την πάροδο του χρόνου.

Πρ: Δηλαδή;

Κουσ: Εγώ δέχτηκα επίθεση με ρόπαλα, ο Φύσσας δέχτηκε δυο μαχαιριές.

Πρ: Είπατε ότι δεχτήκατε απειλές για την υπόθεση και πώς θα προχωρούσε. Τι εννοείτε;

Κουσ: Μετά το χτύπημα ασκήθηκε δίωξη. Καταρχάς δέχτηκε η οικογένειά μου ανώνυμα τηλεφωνήματα του τύπου «να πεις στο γιο σου να προσέχει γιατί θα τον αποτελειώσουμε». Εισαγγελέας: Νωρίτερα ειχατε δεχτεί τηλεφωνήματα;

Κουσ: Όχι. Εισ: Επειδή είπατε ότι ήσαστε στοχοποιημένος.

Κουσ: Τον Ιούνιο του 1998 ήταν ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ γαι την πρόσληψη καθηγητών και υπήρχε κινητοποίηση γιατί καταργούσε δικαιώματα κλπ. κατα τη διάρκεια αυτων υπήρχε μια οργάνωση που δίναμε συνεντεύξεις τυπου, μιλούσαμε και συμμετείχαμε στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα. Εισ: Αυτό το περιστατικό πότε συνέβη;

Κουσ: 16 Ιουνίου του ’98.

Εισ: Ο Ανδρουτσόπουλος πήρε εντολή να σας χτυπήσει;

Κουσ: Φαίνεται ότι η δράση της ομάδας, από τη συγκρότηση και τη δράση, δεν αποτέλεσε αυθόρμητη ομάδα.

Εισ: Ήρθαν για να σας χτυπήσουν δηλαδή εκείνη τη μέρα; Κουσ: Απόλυτα. Μας έδειξαν και είπαν «χτυπήστε τους».

Εισ: Τι φορούσαν;

Κουσ: Κοντομάνικα μπλουζάκια και παντελόνια. Είναι αυτό που λέμε και με την εξέλιξη της μεθόδου μαύρα ρούχα ομοιομόμορφα. Ηταν ομοιόμορφο στυλ και κοντοκουρεμένα μαλλιά αλλά όχι όλοι μαύρα ρούχα.

Εισ: Υπήρξε κάποια χρονική απόσταση από το πρωί που έγιναν οι αντεγκλήσεις;

Κουσ: Οι αντεγκλήσεις έγιναν το πρωί, το περιστατικό το απόγευμα. Εισ: Απειλές σήμερα; Κουσ: Σήμερα όχι. Αναπλ.

Εισ: Έχει κάποια σύνδεση με τη σημερινή ηγεσία της ΧΑ το περιστατικό;

Κουσ: Ο ίδιος ο καταδικασθείς ήταν μέλος της ηγεσίας της ΧΑ, η οποια σε πρώτη φάση υποστήριξε ότι ήταν ψευδείς οι κατηγορίες και ότι παραμένει μέλος του συμβουλίου. Αναπλ.

Εισ: Ήταν νούμερο 2…

Κουσ: Μετά την καταδίκη υπήρξαν δημοσιεύματα που έλεγαν ότι είναι μέλος μας και διάβασα και στα ΜΜΕ αργότερα με βάση δική του συνομιλία ότι είχε λάβει εντολή από τον αρχηγό της ΧΑ κι απο μέλη που είναι νυν μέλη της ΧΑ.

Αναπλ. Εισ: Από αυτούς που έχουμε κατηγορούμενους εδώ;

Κουσ: Νομίζω η συνομιλία έλεγε «δέχτηκα εντολές από τον Μιχαλολιάκο και ήταν εκεί και ο Παναγιώταρος».

Αναπλ. Εισ: άλλα στοιχεία;

Κουσ: Μέχρι και την αποχώρησή του ταυτιζόταν με την οργάνωση. Θυμάμαι δημοσιεύματα να λένε ότι η καταδίκη του είναι καταδίκη της οργάνωσης και μετά μου είναι σαφές ότι οι μέθοδοι δράσης του ’98 είναι οι ίδιες μετά το 2008 και με μεγαλύτερη ένταση και στα καθ “ημας και το ξέσπασμα της κρίσης.

Πρ: Αυτές οι ομάδες δεν είναι πάντα οι ίδιες υποθέτω.

Κουσ: Προφανώς, ιδιαίτερα μετά το 2008 φαινεται να αναπτύσσονται και σε τοπική κλίμακα.

Πρ: Αυτές και του ΠΑΜΕ και των αλιεργατών, αυτοί οι άνθρωποι οι 10-15 λένε «σήμερα θα χτυπήσουμε τον Κουσουρή, αύριο το ΠΑΜΕ» κλπ;

Κουσ: Καταρχήν η στοχοποίηση γίνεται ιδεολογικά. πχ για το ΠΑΜΕ είχαμε δει το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς βουλευτές να εμφανίζονται και να λένε «θα καθαρίσουμε από το ΠΑΜΕ τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη».

Πρ: Στη δική σας περίπτωση;

Κουσ: Ως συνδικαλιστή με έναν τρόπο που με είχαν εκθέσει δημόσια. Η απόφαση ήταν της πολιτικής οργάνωσης και της ομάδας να χτυπήσουν κάποιους από τους πρωταιτίους. Το γεγονός ότι ήρθαν και αναγνώρισαν εμένα είχε να κάνει ότι χτύπησαν κάποιον που ήταν αναγνωρίσιμος. Αλλά θα έστελνε το μήνυμα και παραπέρα, τρομοκράτησης, ώστε να σπείρουμε τον πανικό και τον τρόμο ευρύτερα.

Πρ: Η απόφαση τίνος είναι;

Κουσ: Καταρχήν της συγκεκριμένης ομάδας που είχε επικεφαλής το νο.2 της ΧΑ και αν η απόφαση πάρθηκε από υψηλότερα στη ΧΑ.

Πρ: Ναι αυτή είναι η ερώτηση.

Κουσ: Η στοχοποίηση και η επίθεση από όσο ξέρω στις νεότερες εντολές μπρούμε να δούμε ότι υπάρχει μια επικοινωνία με τα υψηλότερα κλιμάκια και αυτούς που εκτελούν την επίθεση. Στη δική μου, μπορώ εύκολα να υποθέσω ότι είναι απόφαση άνωθεν και με βάση τη συνομιλία που ήρθε στο φως. Από κει και πέρα δεν μπορώ να εξετάσω περισσότερο τον ισχυρισμό, είναι δουλειά των εισαγγελικών αρχών. Έδρα: Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο Μιχαλολιάκος τι συμπεριφορά επέδειξε στον κατηγορούμενο;

Κουσ: Στο δικαστήριο υπήρξαν μέλη της οργάνωσης και του συμπαραστάθηκαν, που είχε όλα τα χαρακτηριστικά της στρατιωτικής οργάνωσης. Η ομάδα που είχε έρθει να παρασταθεί σηκώθηκε όρθια και χαιρέτησε όταν μπήκε μέσα ο κατηγορούμενος. Όσον αφορά τον Μιχαλολιάκο, μετά την καταδίκη έχει δημοσιευτεί δήλωσή του να λέει ότι «Στο πρόσωπο του Ανδρουτσόπουλου χτυπιέται η ίδια η οργάνωση» και αυτός «παραμένει μέλος του πολιτικού συμβουλίου». Ερωτήσεις στον μάρτυρα Κουσουρή από την πολιτική αγωγή.

Καμπαγιάννης: Ταιριάζει στα γεγονότα του Ιούνη του 1998 ο όρος «συμπλοκή»;

Κουσ: Με κανένα τρόπο.

Πρ: Όχι ό,τι είναι σε σχέση με την απόφαση.

Καμπ: Μιλάω για τα πραγματικά περιστατικά.

Κουσ: Με κανέναν τρόπο δεν ήταν συμπλοκή. Υπάρχει μια ευαίσθητη χορδή που μίλησε τότε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης να λέει για «συμπλοκή ομάδων» αλλά με κανένα τρόπο δεν ήταν συμπλοκή.

Πρ: Ποιος ήταν υπουργός τότε;

Κουσ: Ο Ρωμαίος.

Καμπ: Αν είχε επιλέξει να συμπλακεί πότε θα γινόταν;

Κουσ: Το πρωί, όταν θα υπήρχαν οι συγκροτημένες ομάδες

Καμπ: Η επίθεση ήταν εν βρασμώ ή εν ψυχρώ;

Κουσ: Μου είναι σαφές ότι ήταν εν ψυχρώ και μετά από στοχοποίησή μου.

Καμπ: Εσείς με αυτά τα 8-10 άτομα είχατε προσωπικές διαφορές πριν το συμβάν;

Κουσ: Όχι καμία.

Καμπ: Υπάρχουν οι λέξεις «εχθρός» και «πρωταίτιος» στην απόφαση. Πώς χρησιμοποιούνται; Σε σχέση με τη στοχοποίησή σας.

Πρ: Άλλη ερώτηση.

Καμπ: Αυτές τις λέξεις τις χρησιμοποιήσατε εσείς. Θέλω να μάθω την αναλογία με το τώρα, αν στην επίθεση στο ΠΑΜΕ π.χ. …

Πρ: Δηλαδή, πώς να είναι αυτό; Καμπ: Για το ΠΑΜΕ ρώτησα αν αυτό το σχήμα ερμηνεύει την απόφαση.

Πρ: Καταλάβατε την ερώτηση;

Κουσ: Καταλαβαίνω ότι, επειδή αναφέρεται στο ΠΑΜΕ και γνωρίζω την επίθεση, αφορούσε μια ομάδα συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που επικεντρώθηκε στον επικεφαλής. Άρα, με έναν τρόπο, υπήρξε στοχοποίηση του αρχισυνδικαλιστή που να δίνει και έναν μήνυμα ότι «μπορούμε να χτυπάμε τον επικεφαλής σας και ως εκ τούτου μπορούμε να χτυπήσουμε οποιονδήποτε από σας».

Καμπ: Ως ποια ιδιότητα χτυπήθηκαν εκείνη τη μέρα;

Κουσ: Ως συνδικαλιστές από μια ναζιστική οργάνωση.

Καμπ: Χτυπήσαν τον φορέα; Την ιδεολογία; Αν δεν ήταν ο Πουλικόγιαννης αρχισυνδικαλιστής και ήταν ο Γκούτης, θα χτυπούσαν τον Γκούτη;

Κουσ: Προφανέστατα.

Καμπ: Για τον Φύσσα;

Κουσ: Ο Φύσσας ήταν ένας από τους μουσικούς μιας σκηνής, της χιπ χοπ, και στο πρόσωπό του χτυπήθηκε ένας χώρος ολόκληρος με αντιφασιστική δράση στον Πειραιά. Και επειδή ο ίδιος ήταν ο πιο αναγνωρίσιμος, χτυπήθηκε.

Καμπ: Γιατί είπε η ΧΑ ότι διώχθηκε ο Περίανδροw

Πρ: Όχι την ερώτηση έτσι.

Καμπ: Να κάνω την ερώτηση. Ίσως επειδή έχουμε ένα μήνα να εξετάσουμε και έχω συνηθίσει πώς εξετάζουν οι συνήγοροι της υπεράσπισης τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Κουσ: Μπορώ να θυμηθώ σε πρώτη φάση δηλώσεις του Ανδρουτσόπουλου «Διώκομαι για τις ιδέες μου» όπως και της ίδιας της οργάνωσης. Ήταν και το σύνθημα, ότι πρόκειται για πολιτικές διώξεις σε εθνικιστές.

Καμπ: Όταν ήσαστε εκεί σας χτυπούσε με τις ιδέες του ο Περίανδρος; Κουσ: Είναι σαφές πως όχι.

Καμπ: Πώς εμφανίστηκαν οι ιδέες στη μακροχρόνια αυτή διαδικασία; Για ποιο λόγο συζητήθηκε η ιδεολογία;

Κουσ: Γιατί η ιδεολογία της ΧΑ δεν μπορεί παρά να συγκεκριμενοποιείται σε συγκεκριμένες πράξεις.

Καμπ: Είστε γνώστης δημοσιευμάτων όπου η ΧΑ ξανατοποθετείται για την επίθεση σε βάρος σας;

Κουσ: Σε πρώτη φάση υπάρχει μια πλήρης υιοθέτηση του κατηγορούμενου και αργότερα ότι «υπερέβη εντολές» σε σχέση με την επίθεση, όταν έγινε γνωστό και ότι ο καταδικασθείς δεν είναι πλέον μέλος της οργάνωσης.

Καμπ: Είπατε «εντολή ο Μιχαλολιάκος και εκτέλεση ο Παναγιώταρος». Ποια η πηγή;

Κουσ: Από παρακολουθήσεις νομίζω της Αστυνομίας μετά τη δίωξη της ΧΑ. Σκαρμέας ερωτήσεις για πολ.αγ.: Ποια η ιδεολογία της ΧΑ και το κίνητρο της επίθεσης σε βάρος σας και των υπολοίπων;

Κουσ: Η ΧΑ είναι μια ναζιστική οργάνωση, εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση που με βάση την ιδεολογία της αναγωρίζει ως εχθρούς τους αριστερούς, κομμουνιστές και επίσης μετανάστες και μειονότητες. Πέρα από την αναγνώριση και ιστορικά η δράση και ανάπτυξη των ναζιστικών οργανώσεων συνδέεται άμεσα με τη δράση βίας έναντι των πολιτικών της αντιπάλων. Η ισχυροποίηση της οργάνωσης συμπίπτει με την όξυνση έντασης και η οργάνωση απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους αποτυπώνει άμεσα αυτή τη σύνδεση.

Σκαρμέας: Ακούσατε ποτέ η ΧΑ να καταδικάζει τις επιθέσεις ή να διαγράφει κάποια μέλη μετά τις επιθέσεις;

Κουσ: Δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω, και σε σχέση με το Φύσσα, ότι έλεγαν «Δεν τον ξέρουμε» κλπ. [Για τον Ρουπακιά]. Παπαδάκης ερωτήσεις για πολ.αγ.: Δέχεστε επίθεση εσείς, ο Καραμπατσόλης και ο Φωτιάδης. Είχε κανείς προσωπικές διαφορές;

Κουσ: Όχι.

Παπ: Έγινε επίθεση με ρόπαλα. Πού βρέθηκαν αυτά τα ρόπαλα στα χέρια τους;

Κουσ: Φαίνεται να αποσπάστηκαν από τους ξύλινους φράχτες, διαπιστώθηκε από τη διαδικασία.

Παπ: Πού σας οδηγεί αυτό σε σχέση με την ετοιμότητα;

Κουσ: Προφανώς η ταχύτητα με την οποία οπλίστηκε και ήρθε δείχνει ότι υπήρχε – αν μη τι άλλο – μια οργάνωση και εκπαίδευση του τάγματος.

Παπ: Η Αστυνομία πού ήταν;

Κουσ: Η κλούβα που ήταν έξω από τα δικαστήρια, την είδαμε λίγα λεπτά πριν την επίθεση να αποχωρεί.

Παπ: Η απόφαση να σας χτυπήσουν ήταν εντός ή εκτός των ορίων της ΧΑ;

Κουσ: Ήταν απολύτως και τότε, και αργότερα. Έχουμε ακούσει σε δηλώσεις μελών της ΧΑ ότι «Θα τσακίσουμε κομμουνιστές, συνδικαλιστές, μετανάστες» κλπ.

Παπ: Ποιοι οι σκοποί της ΧΑ τότε;

Κουσ: Ήταν να τρομοκρατήσει το κίνημα που είχε δημιουργηθεί τότε και να σπείρει τον πανικό σε αυτούς που κινητοποιούνταν.

Παπ: Αναφέρατε παρόλα αυτά δήλωση που αποδοκιμάζει τον Ανδρουτσόπουλο. Την πιστεύετε;

Κουσ: Είναι μια κλασική τακτική της οργάνωσης σε περίπτωση που καταδικάζεται μέλος της για εγκληματικές ενέργειες να αποποιείται τη δράση του για να προστατευτεί η δομή της οργάνωσης. Όταν μιλάμε για επιθέσεις που οργανώνονται, είναι κομμάτι της τακτικής της οργάνωσης για να προστατέψει τη λειτουργική και στρατιωτική της δομή.

Παπ: Ποιο είναι το κοινό σημείο της επίθεσης σε σας και των Αιγυπτίων αλιεργατών;

Κουσ: Τα κοινά χαρακηριστικά είναι η πολιτική ιδεολογία, οι τρόποι δράσης, και η διαφορά η ένταση και έκταση των επιθέσεων λόγω της εξέλιξης των μεθόδων. Πρόκειται για μια πανομοιότυπη επίθεση ενέδρας πολλών σε λίγους με δολοφονικό στόχο.

Παπ: Αυτά αποτελούν συμπτωματικές πρωτοβουλίες ή μέρος σχεδιασμού εξελισσόμενου;

Κουσ: Η άσκηση βίας από μια ναζιστική οργάνωση με τέτοιο τρόπο στους πολιτικούς αντιπάλους δεν αποτελεί μια απλή προέκταση απο την γενική κατεύθυνση, αποτελεί συστατικό στοιχείο του τρόπου που αποκτά πολιτική ισχύ και επιρροή. Βελέντζα: Γνωρίζετε τι γίνεται στα Εξάρχεια κάθε μέρα;

Κουσ: Χτες ήμουν για μια μπύρα εκεί. Ήταν μια μέρα σαν όλες τις άλλες.

Βελ: Γνωρίζετε αν υπάρχουν συγκρούσεις κάθε μέρα με αυτοσχέδιες φωτοβολίδες;

Κουσ: Γνωρίζω ότι υπάρχουν ενίοτε συγκρούσεις.

Βελ: Ενίοτε γίνονται συλλήψεις; Πρ: Στην υπόθεσή μας.

Βελ: Όχι, γιατί ερχόμαστε και μιλάμε επί παντός επιστητού. Γνωρίζετε πού έγινε το συμβάν της δολοφονίας του Φύσσα;

Κουσ: Ναι, στην κεντρική λεωφόρο της Αμφιάλης. [Αξίζει να σημειώσουμε πως η πρόεδρος δεν επιτρέπει πολλές από τις ερωτήσεις της υπεράσπισης]

Βελ: Γνωρίζετε αν υπάρχει αστυνομικός που να τους χωρίζει..

Πρ: Άλλη ερώτηση. ελ: Αν υπήρχε άλλος φρουρός, αν προσπάθησε να δει τι γίνεται..

Πρ: Προχωρήστε.

Βελ: Ξέρετε αν έγιναν έρευνες για οπλισμό από την αντιτρομοκρατική … από την Ελληνική Αστυνομία για οπλισμό;

Κουσ: Ναι, θυμάμαι να βρέθηκαν ξύλα, σιδερογοροθιές σε κάποια γραφεία, όπως και σε οπλαποθήκες, μαζί με ναζιστικά σύμβολα, να δημοσιεύονται εικόνες με όπλα…

Βελ: Μία κατάσχεση αφορούσε σε αποθήκη κομμουνιστή;

Κουσ: Δεν το γνωρίζω.

Βελ: Ψάξαν μοναστήρια, σπίτια, χωράφια.. Κουσ: Θυμάμαι να γίνονται έρευνες.

Βελ: Ξέρετε να υπήρξε πόρισμα εσωτερικών υποθέσεων για σχέσεις Αστυνομίας-ΧΑ; Κουσ: Για αυτή την υπόθεση δεν ξέρω.

Βελ: Λάβατε βίντεο για…

Πρ: Αρκετά κυρία συνήγορε. Παπαδέλλης για υπεράσπιση: Τον κύριο Αμπουζίντ Εμπάρακ τον γνωρίζετε;

Κουσ: Προσωπικά όχι. Παπαδ: Γιατί προταθήκατε ως μάρτυρας;

Κουσ: Επειδή παρουσίασε χαρακτηριστικά αντίστοιχα με τη δική μου η υπόθεσή του. Ρωτήθηκα μέσω μιας φίλης συνηγόρου, στην δική μου δίκη.

Παπαδ: Είπατε έχετε τα ίδια περιστατικά. Την υπόθεση με τους αλιεργάτες την ξέρατε ή απλά διαβάσατε;

Κουσ: Σας είπα ότι..

Παπαδ: Ξέρετε αν αυτοί που συνελήφθησαν φυγοδίκησαν;

Κουσ: Δεν το θυμάμαι.

Παπαδ: Προσπαθώ να μάθω τις αντιστοιχίες που ήρθατε να καταθέσετε για κάτι που δε γνωρίζετε. Μήπως έρχεστε γιατί είστε σε συγκεκριμένο χώρο;

Πρ: Δεν απαντάτε εδώ. Απαντάει όμως για τις αντιστοιχήσεις. Παπαδ: Ναι, και δεν υπάρχουν.

Κουσ: Υπάρχουν. Επίθεση με λοστούς σε ιδεολογικούς αντιπάλους με διαφορετικό χώρο και χρόνο.

Παπαδ: Όχι όμως σε δημόσιο χώρο! Είπατε ότι εδόθη η εμπλοκή άλλων επειδή πήγαν βουλευτές και είπαν για τη Ζώνη κλπ. Ξέρετε τι ελέχθη στο βίντεο;

Κουσ: Το είδα.

Παπαδ: Το ακούσατε ως επίθεση ή ως πολιτική αντιπαλότητα;

Κουσ: Θυμάμαι να λέει ότι «Θα τσακίσουμε το ΠΑΜΕ από τη Ζώνη…»

Παπαδ: Με φυσικό τρόπο ή πολιτικά;

Κουσ: Από ό,τι φάνηκε…

Παπαδ: Αφήστε το τι φάνηκε. Μην αναπαράγετε την ΕφΣυν. [Ένταση και φωνές από πολιτική αγωγή]

Κουσ: Θεωρώ ότι η επίθεση που συμβαίνει ενάντια στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να ανακοινώνεται και καλύπτεται πολιτικά από τους βουλευτές της ΧΑ.

Παπαδ: Είπατε ότι αυτοί που σας επετέθησαν [ήταν] μέσα στην Ευελπίδων οπλισμένοι;

Κουσ: Όχι.

 

Παπαδ: Εκείνο το μεσημέρι από πού οπλιστήκαν, η ομάδα;

Πρ: Έχει δώσει απάντηση.

Παπαδ: Πού ήταν όμως;

Κουσ: Στο πάρκο.

Παπαδ: Στο πάρκο! Ευχαριστώ.

ΜιχΝ.: Θεωρείτε ότι επειδή είχατε πάει να συμπαρασταθείτε σας χτύπησαν; Οι καθηγητές αποτελούν ιδεολογικό στόχο της ΧΑ;

Κουσ: Η οργανωμένη συνδικαλιστική στάση εργαζομένων γενικότερα αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της ΧΑ και των ναζιστικών κομμάτων γενικά.

ΜιχΝ.: Ξέρετε αν εκπροσωπείται συνδικαλιστικά η ΧΑ σε σωματεία; Θα αποτελούσε […] ότι η συνδικαλιστική πράξη αποτελεί στόχο;

Κουσ: Στοχεύει καταρχήν και την οργανωμένη συνδικαλιστική δράση αλλά καιτους ιδεολογικούς αντιπάλους που έχουν μια αντίληψη για το πώς αναπτύσσεται αυτή η δράση. Το επίσημο όνομα του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος της Γερμανίας ήταν «Εθνικό Σοσιαλιστικό και Εργατικό Κόμμα». Ο λόγος και η διαφορά είναι ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τα είχε για να έχει μια τέτοια αναφορά, να διαλύσει τα οργανωμένα σωματεία της Γερμανίας, που ελέγχονταν τότε από τα κομμουνιστικά κόμματα.

ΜιχΝ.: Επειδή το έχω ρωτήσει σε άλλο συνδικαλιστή, αν ένα κόμμα χτυπήσει έναν συνδικαλιστή και αυτό γίνει ευρέως γνωστό, αυτό είναι κάτι που ωφελεί τη ΧΑ ή τη βλάπτει;

Κουσ: Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα. Η πιο γνωστή σε μένα απόπειρα συγκρότησης σωματείου είναι η ανταγωνιστική δημιουργία σωματείου και η ΧΑ, όπως και η ιδεολογία του ναζισμου…

ΜιχΝ.: Εσείς τη συνδέετε;

Κουσ: Δεν έχει αφαιρέσει κάθε αναφορά στην εργατική ιδιότητα. Ο στόχος είναι η οργανωμένη συνδικαλιστική δράση.. Για παράδειγμα η απόπειρα στη Ζώνη ήταν να στηθεί ένα άλλο σωματείο, στόχος που περνούσε απαρέγκλιτα από τη διάλυση του παρόντος σωματείου.

Αλεξιάδης, για υπεράσπιση: Βίαιες ενέργεις από αντιφασιστικές οργανώσεις εναντίον ΧΑ υπάρχουν;

Κουσ: Ξέρω ενέργειες που ήθελαν να ακυρώσουν συγκεντρώσεις της ΧΑ στην Αθήνα. Όπως και ενέργειες που σκόπευαν στην αυτοπεριφρούρηση αυτών των ομάδων. Και υπήρχε έτι το σύνθημα «τσακίστε το φασισμό». Υπάρχουν πολλές μορφές βίας. Αν βίαιη ενέργεια ονομάζετε τη συλλογική περιφρούρηση των εργατικών και αριστερών κομμάτων…

Αλεξ: Βίαιες ενέργειες λέμε.

Κουσ: Υπάρχει διαφορά στην αυτοπεριφρούρηση που γίνεται δημόσια και στην ηθική οικονομία που υπαγορεύει τη μία ή την άλλη μορφή βίας…

Βελέντζα: [ακατάληπτα]

Πρ: [προς Βελέντζα] Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να μιλάτε;

Αλεξ: Δεν ευθύνομαι εγώ που καλούνται άνθρωποι που δε μπορούν να απαντήσουν. Πείτε μου πράξεις βίας!

Πρ: Έχει απαντήσει. Τόση ώρα μιλούσε. Κουσ: Έχω απαντήσει.

Αλεξ: Οι βόμβες σε γραφεία στον Ασπρόπυργο, τις θεωρείτε κοινωνικά αποδεκτές; Είναι βίαιες;

Κουσ: Δεν το ξέρω το περιστατικό.

Αλεξ: Τις βόμβες στα γραφεία στη Σωκράτους, τις θεωρείτε δημοκρατικές ενέργειες;

Πρ: Άλλη ερώτηση. Μόνο αν ξέρει. Ζαφειρίου, παρεμβαίνει: Το κατηγορητήριο εξετάζει τις πράξεις της ΧΑ!

Κουσ: Το αν οι βόμβες είναι βίαιες πράξεις είναι ταυτολογία.

Αλεξ: Πώς ερμηνεύετε πολιτικά τη δήλωση Καραγιαννίδη ότι έχει αντιασφυξιογόνες μάσκες;

Πρ: Δεν απαντάει.

Αλεξ: Ποιος είχε καλέσει τους βουλευτές στο Πέραμα; Γνωρίζετε από ποιους και γιατί;

Κουσ: Δεν το γνωρίζω.

Αλεξ: Έχετε δει τον Πουλικόγιαννη να συμμετέχει σε πράξεις βίας;

Πρ: Να δικαστεί από εκεί που πρέπει, άλλο.

Αλεξ: Το κοινό που έχει έρθει είναι φίλοι σας;

Πρ: Θα ρωτάμε τον μάρτυρα για το ακροατήριο; Τι είναι αυτά;

Αλεξ: Εσείς έχετε έρθει μόνος σας εδώ;

Πρ: Δεν μας ενδιαφέρει.

Αλεξ: Αν βγαίνατε και δεχόσασταν απειλές, θα το θεωρούσατε πράξεις βίας;

Κουσ: Μου έχει συμβεί. Αλεξ: Αν αυτής της πράξης ήταν αποδέκτης συνήγορος που υπερασπίζεται τη ΧΑ, θα τη θεωρούσατε πράξη βίας;

Πρ: Δεν μας ενδιαφέρει, δεν εξετάζει αυτό το δικαστήριο.

Κοραντζόπουλος: Πιστεύετε οτι ο εθνικοσοσιαλισμός συγγενεύει με ακροδεξιές πολιτικές;

Κουσ: Ναι, είναι στο φάσμα από τα δεξιά στα αριστερά, ο εθνικοσοσιαλισμος είναι στην ακροδεξιά.

Κορ: Είναι καθήκον των πολιτών να ανθίστανται στην ακροδεξιά; Κουσ: Απολύτως. Κορ: Εσείς θα παραιτηθείτε από καθηγητής ενόψει του ακροδεξιού κόμματος στη Βιέννη; Πρ: Δε θα απαντήσει.

Παγορόπουλος: Από τις μελέτες σας καταλήξατε ότι η εγκληματική οργάνωση, όπως αποκαλείτε τη Χ.Α., έχει οικονομικά συμφέροντα;

Κουσ: Ασφαλώς ναι, όπως προκύπτει από την επιλογή, από πολιτικών αντιπάλων και στόχων, από την επίθεση στα αδύναμα κομμάτια εργαζόμενων αλλά και στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, δηλαδή σε θεσμούς που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίες και βελτίωση μισθών. Ζωγράφος: Ο έστω εμπρηστικός λόγος για σας είναι λόγος προς επίθεση;

Κουσ: Από τη στιγμή που πυροδοτεί τάγματα εφόδου, ναι.

Ζωγρ: Η ΕΛΑΣ κατα τη γνώμη σας κανονίζει τη στάση της στα επεισόδια αναλόγως ποιούς έχει απέναντι ή εκτελεί εντολές;

Κουσ: Και τα δύο. Από τη μια η ΕΛΑΣ έχει μια οργανωτική δομή με ηγεσία του Σώματος από την άλλη υπάρχουν πολιτικές συμπάθειες και θύλακες στην Αστυνομία που καθορίζουν τη στάση τους…

Ζωγρ: Η δράση ενός τμήματος της Αστυνομίας εξαρτάται από το αν έχει πάρει εντολή ή αν συμπαθεί αυτούς που έχει απέναντι;

Κουσ: Είπα, και τα δύο.

Πληροφορίες Golden Dawn Watch

kar.org.gr