Σε κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν οι αγρότες

Την οργάνωση κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, που θα κορυφωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν οι αγρότες που συμμετείχαν την Κυριακή στην σύσκεψη που διοργάνωσε η «Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων» στη Λάρισα.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αποφάσισαν τη πραγματοποίηση πολύμορφων κινητοποιήσεων, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο των «μπλόκων» στις εθνικές οδούς.  

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου αποτελούν την απάντηση τους,  στην επίθεση κυβέρνησης και ΕΕ, καθώς και στα νέα μέτρα που προωθούνται. Οι αγωνιστικές δράσεις θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γιορτές, στις αρχές Γενάρη ενώ αγωνιστικό ραντεβού κλείνουν οι αγρότες και στην «AGROTICA» στη Θεσσαλονίκη.

Στη σύσκεψη της Λάρισας, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή αγροτών.  Ειδικότερα πήραν μέρος εκπρόσωποι από 13 Ομοσπονδίες και από δεκάδες αγροτικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, ενώ την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας. Στην σύσκεψη μίλησαν επίσης εκπρόσωποι από όλη τη χώρα. 

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπούτας τόνισε μεταξύ άλλων πως τα προβλήματα «ξεκληρίζουν τους αγρότες και κάνουν τους βιομηχάνους και τους εμπόρους πλουσιότερους γι αυτό θα συνεχίσουμε τους αγώνες ενάντια σε αυτή τη πολιτική».

Σχετικά με την συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις ο κ. Μπούτας είπε πως η συμμετοχή είναι καλή «παρά την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση και όλων αυτών που εχθρεύονται το αγροτικό κίνημα».

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων θα ανακοινωθεί αναλυτικά σε νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στα μέσα Ιανουαρίου. Εκεί θα εξετάσει η πορεία των προετοιμασιών και θα αποφασιστεί το αγωνιστικό πλαίσιο.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι:

— Φορολογία για κάθε πραγματικό εισόδημα, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και κατάργηση των τεκμηρίων.

—  Κατάργηση του νόμου που αφορά το ασφαλιστικό των αγροτών και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

—  Ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει το 100% από τις ζημιές από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική και ζωική παραγωγή.

— Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

— Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Να μη υπάρξει καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, καθώς και να υπάρξουν έργα υποδομής για την εξασφάλιση της άρδευσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ