18η Δεκέμβρη παγκόσμια ημέρα μετανάστη

Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη.

Την ημερομηνία αυτή το 1990 υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους».

Υπολογίζεται ότι το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στα 232 εκατομμύρια ψυχές, ζουν εκτός της πατρίδας τους.

sansimera.gr

Αν και οι επέτειοι και οι διάφορες »παγκόσμιες ημέρες» θαρρώ πώς είναι γιά νά θυμόμαστε μια συγκεκριμένη μέρα και να ξεχνάμε τίς υπόλοιπες 364, η συγκεκριμένη επέτειος δέν με αφήνει αδιάφορη, το μεταναστευτικό  στίς μέρες μας είναι επίκαιρο 

Aνθρωποι κατατετρεγμένοι προσπαθούν να βρούν τήν Ιθάκη τους μακριά από πόλεμο και δυστυχία.
μεταναστες  και πρόσφυγες θύματα κάποιων που αποφασίζουν με τίς εκάστοτε κυβερνήσεις γιά τη ζωή τών πολιτών, πρόσφυγες το ’22, πρόσφυγες το ’48 από τη Παλαιστίνη, πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν… Η προσφυγιά δέν γνωρίζει πατρίδα…

H ιδέα πώς κάποιες ζωές αξίζουν λιγότερο είναι η πηγή του κακού.

Τό λιγότερο που μπορούμε να πράξουμε είναι να μην λησμονούμε, η ιστορία μας διδάσκει ενώ η λήθη λογίζεται προδοσία.
Ας σταθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, δέν είναι επαίτες. Ζητούν το αυτονόητο, το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στο να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μακριά από πολέμους.
Ας τους δώσουμε την ευκαιρία, ας σταθούμε στο πλάϊ τους.

Ας διδαχτούμε από το μαρτύριο τους και να απευχόμαστε να συμβεί κάτι ανάλογο σε εμάς.
Οταν καίγεται η «αυλή του γείτονα», σου λένε πως κινδυνεύει και η δική σου…
Αγάπη και αλληλεγγύη λοιπόν, δέν κοστίζει, αξίζει!

Πάντα αναρωτιόμουν ποιος είναι δυνατός; Αυτός που πονά ή αυτός που ελπίζει; Την απάντηση τήν πήρα από το δράμα αυτών τών ανθρώπων, η ελπίδα άλλωστε πεθαίνει τελευταία..

Mkampouraki -enfo.gr 19/06/2016,