Νύχτα έντασης στη Μόρια. Συγκρούσεις, ΜΑΤ, φωτιές και τραυματίες

Εκρηκτικό ήταν για ακόμη μια φορά το κλίμα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου το βράδυ της Τρίτης. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν οι τοπικές αστυνομικές αρχές η νέα σοβαρή ένταση αποδίδεται σε διαφορές μεταξύ ατόμων διαφορετικής εθνικότητας- Αφγανών, Ιρακινών και Σύρων – οι οποίοι λογομάχησαν και στη συνέχεια πιάστηκαν στα χέρια ενώ κάποιοι φέρονται να έβαλαν φωτιές μέσα στο καταυλισμό. Κατά πληροφορίες αφορμήτων συγκρούσεων αποτέλεσε, για μια ακόμα φορά, η χρήση τουαλετών και μπάνιων.

Στο Κέντρο έφτασαν άνδρες των ΜΑΤ που επέβαλαν την τάξη ενώ για αρκετή ώρα, δεν επιτράπηκε ούτε η είσοδος δυνάμεων της πυροσβεστικής στο χώρο παρά το γεγονός πως μαίνονταν σοβαρές εστίες φωτιάς.

 

Αργότερα η είσοδος κατέστη εφικτή και οι φωτιές κατασβέστηκαν ενώ 15 άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αν και δεν έχει διευκρινιστεί πως προκλήθηκαν οι τραυματισμοί. Εάν δηλαδή προκλήθηκαν κατά τις συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων ή/και μετά κατά την επέμβαση της αστυνομίας. Ένας από τους πρόσφυγες μάλιστα νοσηλεύεται στη χειρουργική κλινική, άσχημα μαχαιρωμένος στο στήθος. Δεκάδες, επίσης, τραυματισμένων, κυρίως από πέτρες στη διάρκεια πετροπόλεμων που μαίνονταν μέσα στον καταυλισμό, δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες από εθελοντικές ομάδες που λειτούργησαν έξω από τον καταυλισμό.

 

Πηγές στην αστυνομία υποστηρίζουν πως στην εκδήλωση των συγκρούσεων σημαντικό ρόλο παίζει η ανεξέλεγκτη διάθεση αλκοόλ κακής ποιότητας σε μεγάλες ποσότητες μέσα στον καταυλισμό. Το αλκοόλ αυτό διατίθεται τόσο από Έλληνες ιδιοκτήτες κάποιων καντινών, γύρω από τον καταυλισμό, όσο και από τους ίδιους τους μετανάστες που το προμηθεύονται από τη Μυτιλήνη και το πουλάνε μέσα στον καταυλισμό. Σημειώνεται ότι το αλκοόλ μπαίνει στον καταυλισμό ανενόχλητα και προπάντων χωρίς να ελεγχθούν οι κομιστές του από κανέναν. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τα επεισόδια δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην προοπτική της τοποθέτησης των νέων οικίσκων και άρα της αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών στέγασης που έχουν δημιουργηθεί στον καταυλισμό. Όπως έγινε γνωστό, κατά τα επεισόδια καταστράφηκαν τοίχοι αντιστήριξης, καθώς και άλλες υποδομές του κέντρου, η ανακατασκευή των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των έργων για την τοποθέτηση των οικίσκων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η νέα ένταση στον καταυλισμό ήρθε λίγο μετά το ρεπορτάζ του αμερικανικού BuzzFeed το οποίο δημοσιοποιεί  βίντεο στα οποία αποτυπώνονται οι φρικώδεις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να ζήσουν χιλιάδες άνθρωποι στη Μόρια. Οι άνθρωπο ζουν κυριολεκτικά ανάμεσα, πάνω, δίπλα στα σκουπίδια, οι τουαλέτες είναι κατεστραμμένες και συνολικά μια τεράστια εστία μόλυνσης και αιτία εμφάνισης πρόκλησης ασθενειών ενώ οι πρόσφυγες αναγκάζονται να πλένονται με νερό που βάζουν σε πλαστικά μπουκάλια γιατί δεν λειτουργούν ούτε οι ντουζιέρες. 

Εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα όμως εγείρει και το βίντεο στο οποίο αστυνομικός εμφανίζεται να σέρνει από τα πόδια έναν πρόσφυγα. 

Σημειώνεται πως η πρόσβαση στο Κέντρο είναι ελεγχόμενη από την αστυνομία, τα ΜΜΕ απαγορεύεται να εισέλθουν για να καταγράψουν όσα συμβαίνουν, ΜΚΟ έχουν αποσυρθεί και για οτιδήποτε συμβαίνει στο εσωτερικό, υπάρχει πληροφόρηση μόνο από την αστυνομία και σπανίως από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

huffingtonpost.gr