Κίνημα «Δεν Πληρώνω»: «Χουντική» η τροπολογία της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά των πλειστηριασμών, ακόμη και αν απειλούνται με φυλάκιση, όπως προβλέπει η τροπολογίαπου κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης, δηλώνουν τα μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω».
«Αυτή είναι μια τροπολογία τελείως έκθετη στο νομικό πολιτισμό της χώρας μας. Είναι χουντικού περιεχομένου, ιδιώνυμο αδίκημα, για όποιον μπαίνει στα Ειρηνοδικεία είτε οπουδήποτε αλλού και παρεμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία των συμβολαιογράφων για τους πλειστηριασμούς. Αν πιστεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι με τέτοιου είδους τροπολογίες θα πτοήσουν το κίνημά μας και θα κάτσουμε στα αβγά μας, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Ας βάλουν φυλακή εμάς και να μείνουν τα λαμόγια έξω» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινήματος, Λεωνίδας Παπαδόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 και την εκπομπή «Εντός ΘΕΜΑτος» με τον Γιώργο Λαμπράκο και τον Παναγιώτη Σουρέλη.

 

Για ακόμη μία Τετάρτη επικράτησε ένταση στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, με άνδρες των ΜΑΤ να εμποδίζουν την είσοδο στα μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω». «Δεν μπορούν να κυβερνήσουν ούτε με τα ΜΑΤ ούτε με τέτοιου είδους χουντικές τροπολογίες. Η κυβέρνηση των πλειστηριασμών, από τη στιγμή που διάλεξε και αποφάσισε να κάνει το παν για να γίνουν πλειστηριασμοί, θα πέσει, αυτό είναι βέβαιο» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος του κινήματος σχολίασε και την ομολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «από ένα σημείο και μετά, οι πλειστηριασμοί δεν θα αφορούν μόνο στρατηγικούς κακοπληρωτές ή μπαταχτσήδες, αλλά φτωχό κόσμο και απλούς ανθρώπους της πρώην μεσαίας τάξης που εξαφάνισε η κρίση».

Όπως δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Παπαδόπουλος, «ο κ.Φίλης μπορεί να λέει, αλλά πάει μια χαρά και ψηφίζει σηκώνοντας το χεράκι του όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Ό,τι παιχνιδάκι παίζει εσωκομματικά ο ΣΥΡΙΖΑ, μας αφήνει αδιάφορους».

Στη φυλακή όσοι εμποδίζουν πλειστηριασμούς ή απειλούν συμβολαιογράφους

Την τροπολογία κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο – Οι συμβολαιογράφοι είχαν απαιτήσει τη δίωξη όσων εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς

Την φυλάκιση όσων εμποδίζουν πλειστηριασμούς κατοικιών και την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων επιτίθενται  σε συμβολαιογράφους που διενεργούν πλειστηριασμούς προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή.

Η ρύθμιση κατατέθηκε σε νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο και σύμφωνα με τις συνοδευτικές εκθέσεις προβλέπει «την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, σε υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης».
Παράλληλα, «τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση 6 ή 3 μηνών κατ ελάχιστο όριο κατά περίπτωση) όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά την διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσον ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών».

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της επίμαχης ρύθμισης:

–          Αν ο παθών είναι δημόσιος υπάλληλος και η πράξη τελέστηκε κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεση της ή υπάλληλος του πλειστηριασμού κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και η πράξη τελέστηκε με αφορμή τον πλειστηριασμό, η δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως.

–          Όποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας ή ΝΠΔΔ ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή σε χώρο που χρησιμοποιείται από υπάλληλο πλειστηριασμού κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της υπηρεσίας ή άλλου υπαλλήλου του πλειστηριασμού που τους χρησιμοποιεί, της οποίας τη θέληση του δηλώνει ο νόμιμος εκπρόσωπος της υπηρεσίας ή ο υπάλληλος της ή ο υπάλληλος του πλειστηριασμού, και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας ή του πλειστηριασμού τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

–          Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών τιμωρείται όποιος παράνομα εισέρχεται ή παραμένει στους προαναφερόμενους χώρους ή καταστήματα κατά το χρόνο μη διεξαγωγής της υπηρεσίας ή του πλειστηριασμού με σκοπό την παρακώλυση αυτών».

Τέλος, στην περιληπτική αναφορά του περιεχομένου της αξιολογούμενης ρύθμισης το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει πως με την προωθούμενη ρύθμιση «λαμβάνονται μέτρα για τη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας, μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσων ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την εξασφάλιση της προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών».
protothema.gr

Δείτε την τροπολογία