Για όσους αναρωτιούνται γιατί εξεγείρονται οι πρόσφυγες

Τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στο κολαστήριο της Μόριας έφερε στη δημοσιότητα με τρία βίντεο ο δημοσιογράφος Ryan Broderich της Βuzfeed. Ο δημοσιογράφος μάλιστα καταγγέλλει ότι απειλήθηκε με σύλληψη όταν επιχείρησε να επισκεφθεί το χώρο.

Σε ένα από τα βίντεο φαίνεται η κατάσταση στις τουαλέτες και τους χώρους στους οποίους πλένονται οι πρόσφυγες .Μια μέρα με βροχή στη Μόρια έχει καταγράψει το δεύτερο βίντεο στο οποίο απεικονίζεται ένας πρόσφυγας με ένα μπολ στα χέρια να προσπαθεί να απομακρύνει το νερό από τις σκηνές. Στο τρίτο κατά σειρά βίντεο απεικονίζονται σκηνές αστυνομικής βιαιότητας καθώς φαίνονται δύο αστυνομικοί ν απομακρύνουν σηκωτό έναν πρόσφυγα που είναι πεσμένος στο έδαφος ενώ ακούγεται να τον βρίζουν χυδαία λέγοντας του «Άντε γαμήσου, γαμώ τη μάνα σου».

Το επόμενο βίντεο απεικονίζει μια διαμαρτυρία προσφύγων που έγινε την περασμένη Πέμπτη όταν ς άρχιζαν να κουνούν τον μεταλλικό φράχτη φωνάζοντας «Moria no good». Στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου η Μόρια περιγράφεται ως «ο χειρότερος προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης». Όλα αυτά τα βίντεο που απεικονίζουν την αστυνομική βία, τις άθλιες τουαλέτες, την έλλειψη νερού, τις σκηνές και τα σκουπίδια μπορεί να είναι σοκαριστικά για κάποιους αλλά ωστόσο είναι τρανή απόδειξη των όσων γράφουμε και καταγγέλλουμε εδώ και καιρό χωρίς δυστυχώς να υπάρχει η ανάλογη και πρέπουσα ανταπόκριση.

Το ψάρι όμως βρωμάει από το κεφάλι όπως λέει και η λαϊκή ρήση.Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. αντί να προστατεύουν τους ανθρώπους αυτούς ως τα θύματα του πολέμου και της εξαθλίωσης που οι ίδιες έχουν δημιουργήσει, τους αντιμετωπίζουν ως παράνομους. Με το μοναδικό τους ¨έγκλημα¨ να είναι ότι ονειρεύτηκαν να ζήσουν μια ζωή μακριά από το πόλεμο, τη βία και την καταπίεση. Η γη της επαγγελίας τους δεν είναι τίποτα άλλο από μια απάνθρωπη και αφιλόξενη Ευρώπη.

Θράσος Αβραάμ

Δειτε εδώ Ryan Broderick