ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

                                                                          

                                                                 Αθήνα 24 Δεκεμβρίου 2017

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι κρατούμενοι στις φυλακές όλης της χώρας θα πρέπει να περάσουν από το ίδιο βασανιστήριο της έλλειψης θέρμανσης. Οι απαντήσεις που συνήθως λαμβάνει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων σχετικά με αυτό το συνεχιζόμενο πρόβλημα, από τις διοικήσεις των φυλακών, είναι ότι τα κονδύλια  δεν επαρκούν για θέρμανση και ότι δεν επιτρέπονται τα αερόθερμα επειδή τα παλιά ηλεκτρικά κυκλώματα  δεν μπορούν να αντέξουν το φορτίο  ηλεκτρικών συσκευών.

Συγκεκριμένα στις φυλακές του Ελεώνα Θηβών, όπως καταγγέλλουν οι ίδιες οι κρατούμενες μέσω της δικηγόρου κάποιων εξ αυτών, η κατάσταση είναι και φέτος εξαιρετικά επικίνδυνη αφού κινδυνεύει ακόμα και η ζωή τους λόγω των μηδενικών θερμοκρασιών και της υγρασίας που αναπτύσσεται την περιοχή – και ειδικά η ζωή των ασθενών γυναικών.

Γι’ αυτό το λόγο,  την Τετάρτη 27/12/17 και ώρα 9.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία έξω από τις φυλακές Ελεώνα Θηβών και θα παραδοθούν σώματα θερμαντικά, προς κατεπείγουσα εισαγωγή στο κατάστημα για να θερμανθούν, καταρχήν οι κρατούμενες ΑμεΑ. 

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στηρίζει αυτή την κινητοποίηση και θεωρεί αυτονόητο δικαίωμα να έχουν οι κρατούμενοι θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες –βασική προϋπόθεση επιβίωσης  στις απάνθρωπες συνθήκες της φυλακής- όπως στηρίζει όλους τους κρατούμενους στους αγώνες τους για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στις φυλακές και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Το Υπουργείο οφείλει να σταματήσει τα ψεύδη για τις υποτιθέμενες βελτιώσεις των συνθηκών διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές και να ανταποκριθεί άμεσα, δίνοντας λύση σ’ αυτό το επείγον, σοβαρό ζήτημα στις Γυναικείες Φυλακές Θηβών, αλλά και σε πολλές άλλες φυλακές της χώρας όπου υπάρχει έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού. Η απαραίτητη συνθήκη της ανθρώπινης διαβίωσης, η θέρμανση, στις έτσι κι αλλιώς δύσκολες και σκληρές συνθήκες των ελληνικών φυλακών, πρέπει να είναι δεδομένη.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ