“Η πρώτη κρίση του 2018 στον πλανήτη θα γίνει στην Κύπρο”!

O χάρτης αποτυπώνει τις ΑΟΖ σύμφωνα με τα ελληνοτουρκικά συμφέροντα

«Μια πιθανή κρίση υδρογονανθράκων είναι ένα εξαιρετικό εγχώριο πολιτικό ζήτημα που όλες οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να εδραιώσουν την εθνικιστική βάση στήριξης τους».

 

Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και η ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ σχεδόν καθημερινά αποκαλύπτουν την ουσία του ιμπεριαλιστικού ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού και της σύγκρουσης μεταξύ του Τουρκικού κράτους και του επιθετικού-πολεμικού άξονα των κρατών Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου.
Στις ανακοινώσεις μας αποκαλύπτουμε το μέγεθος της συμμετοχής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους πολεμικούς σχεδιασμούς αλλά και στις επιχειρήσεις που βουτούν τους λαούς στο αίμα και στη προσφυγιά.
Ταυτόχρονα, αποδεικνύουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του σύνολο του αστικού κόσμου έχουν πάρει απόφαση να «ΘΥΣΙΑΣΟΥΝ» την νεολαία και τους εργαζόμενους για τις ΑΟΖ και τα ενεργειακά κοιτάσματα, για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των Λάτση-Βαρδινογιάννη-Energean και της υπόλοιπης αποκρουστικής παρέας των εφοπλιστών, τραπεζιτών, κατασκευαστών, επιχειρηματιών της πολεμικής βιομηχανίας. 
Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από το Λίβανο και ο Ελληνικός Στρατός ετοιμάζεται;http://diktiospartakos.blogspot.gr
Εμπλέκουν σε βρώμικους πολέμους τους ναύτες της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ!http://diktiospartakos.blogspot.gr/
Το άρθρο που αναδημοσιεύουμε αναδεικνύει την πιθανότητα ολέθριας για τους λαούς πολεμικής σύγκρουσης ΑΜΕΣΑ.
“Η πρώτη κρίση του 2018 στον πλανήτη θα γίνει στην Κύπρο”! 
Η πρόβλεψη που κάνει άρθρο του almonitor.com δεν είναι διόλου ευχάριστη. Η πρώτη σοβαρή σύγκρουση στον πλανήτη για το 2018, μπορεί να ΄ναι στη “γειτονιά μας”, στην ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την Κύπρο. Σύμφωνα με όσα γράφει ο Metin Gurcan: 
“Στην ανατολική Μεσόγειος αναμένεται να εκδηλωθεί η πρώτη σύγκρουση του 2018, καθώς οι εξελίξεις στα τέλη του 2017 σηματοδοτούν την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου. Οι διαφορές σχετικά με το φυσικό αέριο και τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο είναι η αιτία.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η ελπίδα ήταν ότι αυτά τα αποθέματα υδρογονανθράκων θα προσφέρουν μια πραγματική ευκαιρία για ειρηνική διευθέτηση της κυπριακής σύγκρουσης. Αλλά αυτές οι αισιόδοξες προβλέψεις εξαφανίστηκαν με τους Τούρκους και τους Ελληνοκύπριους να επιταχύνουν μονομερώς τις επιχειρήσεις εξερεύνησης και γεώτρησης.
Το 2004, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δηλώσει ότι οι Ελληνοκύπριοι αποτελούν τη μοναδική οντότητα που εκπροσωπεί τη νήσο της Κύπρου και την αποδέχτηκαν ως μέλος της ΕΕ. Θεωρώντας ότι ενισχύθηκαν μετά την απόφαση της ΕΕ, οι Ελληνοκύπριοι άσκησαν το δικαίωμα έρευνας φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) γύρω από την Κύπρο.
Ωστόσο, η Τουρκία επιμένει ότι η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση στη Λευκωσία δεν μπορεί μονομερώς να «εγκρίνει νόμους σχετικά με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων για όλο το νησί», καθώς δεν αντιπροσωπεύει τους Τουρκοκύπριους. Επίσης, υπάρχει μια χωριστή αμφισβητούμενη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο – ένα άλλο σημείο έντασης .
Η Άγκυρα αντέδρασε έντονα στις προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων για γεώτρηση φυσικού αερίου τον Ιούλιο. Ο τουρκικός στρατός απέστειλε φρεγάτα στην ανατολική Μεσόγειο για να «παρακολουθήσει ένα πλοίο γεώτρησης το οποίο πιστεύεται ότι έχει αρχίσει να ψάχνει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την εθνικά διαιρεμένη Κύπρο παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας», ανέφερε το Associated Press.
Στις 20 Νοεμβρίου, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία για να συζητήσει τους πόρους υδρογονανθράκων στην περιοχή. Εκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε επίσης στη συνάντηση, την οποία φιλοξένησε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης είναι «άκυρο». 
Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, το Saipem 12000 πραγματοποίησε δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης εξ ονόματος των γαλλικών εταιρειών TOTAL και της ιταλικής εταιρείας ENI στην περιοχή Calypso μεταξύ της 1ης Μαρτίου και της 26ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής.
Επιπλέον, η Ιταλία, η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και το Ισραήλ είχαν ήδη συμφωνήσει για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από πρόσφατα ανακαλυφθέντα πεδία. Το έργο – που ονομάζεται “East-Med” – θα κοστίσει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένας αγωγός μήκους άνω των 2.000 χιλιομέτρων (1.243 μιλίων) θα διοχετεύσει υπεράκτια αποθέματα σε Ελλάδα και Ιταλία.
Το έργο East-Med θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια περιφερειακή συμμαχία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας για να αντιμετωπίσει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα υπέγραψαν επίσης μια ξεχωριστή συμφωνία με το Ισραήλ για τη διοχέτευση αποθεμάτων φυσικού αερίου στη λεκάνη της Μεσογείου μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού. Η συμμετοχή της Ιταλίας σε αυτό το έργο δεν ήταν έκπληξη, καθώς η Ιταλία έχει ήδη διερευνήσει το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο για λογαριασμό των Ελλήνων. Ο υποθαλάσσιος αγωγός αναμένεται να διοχετεύσει φυσικό αέριο από τη λεκάνη Leviathan του Ισραήλ και το 12ο οικόπεδο της Ελλάδας – που ονομάζεται επίσης Αφροδίτη – στην Κρήτη και στη συνέχεια στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Στις 5 Δεκεμβρίου, οι υπουργοί ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και ο Ιταλός πρεσβευτής στην ελληνοκυπριακή πλευρά υπέγραψαν συμφωνία στη Λευκωσία για την κατασκευή του αγωγού. Η συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΕ στην τελετή έδειξε την υποστήριξη των Βρυξελλών για το έργο.

Το 2017, οι Ελληνοκύπριοι, το Ισραήλ και η Ελλάδα διεξήγαγαν τρεις κοινές ασκήσεις τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο. Στις αρχές Νοεμβρίου του 2017, η Ελλάδα και η Αίγυπτος πραγματοποίησαν την πρώτη τους ναυτική άσκηση για πρώτη φορά σε αρκετό διάστημα.
Σε απάντηση, η Άγκυρα ξεκίνησε τις δικές της κινήσεις και εξέδωσε navtex για να δεσμεύσει μια περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις. Η περιοχή καλύπτει το αμφισβητούμενο έκτο, έβδομο, όγδοο και ένατο μπλοκ που οι Ελληνοκύπριοι είχαν δηλώσει ως ΑΟΖ τους. Η δήλωση της Άγκυρας ήρθε σε μια εποχή που το Saipem 12000 έφτανε στη Μεσόγειο. 
Επίσης, ο τουρκικός στρατός έχει διατηρήσει μερικές από τις δυνάμεις του στην ανατολική Μεσόγειο μετά την άσκηση, η οποία διεξήχθη στις 7-16 Νοεμβρίου. Οι φρεγάτες TCG Gediz και TCG Barbaros του τουρκικού ναυτικού και τα πλοία TCG Kalkan, TCG Mizrak, TCG Bora και TCG Meltem και τέσσερα υποβρύχια βρίσκονται ακόμα στο έκτο μπλοκ.
Το 2018, η Τουρκία θα έχει το πρώτο ολοκαίνουργιο γεωτρύπανο, το Deepsea Metro II. Σύμφωνα με τα στοιχεία πλοήγησης, το πλοίο έφυγε από το λιμάνι Hoylandsbygda της Νορβηγίας πριν από περίπου δύο εβδομάδες και αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία στις 31 Δεκεμβρίου. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τώρα κατά πόσον το τουρκικό ναυτικό θα παρέχει στρατιωτικές συνοδείες για το νέο πλοίο γεώτρησης.
Εάν το Deepsea Metro II πρόκειται να συνοδεθεί από τουρκικό ναυτικό στόλο, ενώ πλέει στο έκτο μπλοκ, τότε η υπόθεση θα “ζεσταθεί”. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Λευκωσίας ανακοίνωσε επίσης ότι οι εργασίες γεώτρησης στην ΑΟΖ της θα ξεκινήσουν την 30η Δεκεμβρίου και ότι το Saipem 12000 θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις.
Τώρα το ερώτημα είναι εάν το τουρκικό Deepsea Metro II ,το Saipem 12000 και οι ναυτικοί στόλοι που τα συνοδεύουν θα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλο στο αμφισβητούμενο έκτο μπλοκ.
Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη οι εγχώριες εξελίξεις στις σχετικές χώρες όταν προσπαθούμε να μετρήσουμε την έκταση μιας πιθανής κρίσης. Μια πιθανή κρίση υδρογονανθράκων είναι ένα εξαιρετικό εγχώριο πολιτικό ζήτημα που όλες οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να εδραιώσουν την εθνικιστική βάση στήριξης τους.
Συνολικά – και σε σύγκριση με το 2017 – κάποιος θα μπορεί να παρακολουθήσει περισσότερες σκηνές έντασης στην ανατολική Μεσόγειο το 2018. Ο μόνος που θα μπορούσε να μεσολαβήσει μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας δεν είναι η Ουάσιγκτον, αλλά η Μόσχα, το νέο λαμπερό αστέρι της Μέσης Ανατολής.

ΑΝΑΓΚΗ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ
Το θέμα είναι ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία να μην μείνουν θεατές των εξελίξεων. Να μην περιμένουν μοιρολατρικά την ολέθρια κατάληξη των διαφόρων πολεμικών σεναρίων.
Εξάλλου, ο πόλεμος δεν είναι μόνο ενδεχόμενο στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι η καθημερινότητα της ταξικής πάλης με την εκτίναξη της πολεμοκαπηλείας και της πολεμικής προετοιμασίας, την συγκρότηση «εθνικών μετώπων», με την δουλοποίηση των εργαζομένων, την κλοπή συντάξεων-κοινωνικών παροχών-σπιτιών και κόπων μιας ζωής.
Δεν υπάρχει για μας κανένα εθνικό συμφέρον. 
Να γίνουμε εμείς ο κίνδυνος της ανατροπής τους.
ΔΕ ΘΑ ΧΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ 
ΓΙΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ – ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΔΕΣ – ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ – 
ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΟΠΛΩΝ- ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Δεν υπάρχει για μας κανένα εθνικό συμφέρον. Τίποτα «εθνικό» να υπηρετήσουμε και για αυτό να θυσιαστούμε. Είναι αστικές, ταξικές πολιτικές που αφορούν την επιδίωξη κερδών για τον ελληνικό αστικό κόσμο που προπαγανδίζονται ως «εθνικές ιδέες», για να επιβάλλουν «εθνική ενότητα», δηλαδή την υποταγή των εργαζομένων είτε με την προπαγάνδα είτε με την κρατική τρομοκρατία.
Πολιτικές επιλογές άμεσα συνδεδεμένες με το νέο μοντέλο αστικής ανάπτυξης του Επιχειρηματικού κράτους Πολέμου-Καταστολής που απαιτεί τη δουλοποίηση των εργαζομένων, απαιτούν τεράστιες θυσίες για αγορές όπλων και νέους μισθοφόρους, εμπλέκουν τον λαό μας ακόμη πιο ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στο ξαναναμοίρασμα της περιοχής, χαράσσοντας ξανά τα σύνορα με το αίμα των λαών.
Καταδικάζουμε τις συμμαχίες με το κράτος κατακτητή Ισραήλ και τους δικτάτορες της Αιγύπτου. 
Το παρόν και μέλλον μας ως εργαζόμενοι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον Τούρκο και Κούρδο εργάτη, τον εξεγερμένο του Παρισίου, της Ροζάβα και της Αραβικής Άνοιξης που σήμερα «δοκιμάζει» τον εμφύλιο-τη δικτατορία-την ιμπεριαλιστική επέμβαση, το μετανάστη-πρόσφυγα από την Συρία, την Αφρική και την Ασία.
Πρέπει τώρα το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα να κάνει ξεκάθαρο ότι «Δεν Πολεμάμε-Δεν Καταστέλλουμε για τα συμφέροντα τους». 
Να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός μαχητικού ανατρεπτικού εργατικού διεθνιστικού αντικαπιταλιστικού κινήματος. 
Αυτή η κυβέρνηση και η αστική πολιτική της πρέπει να ανατραπεί. Η κυβέρνηση της αντεργατικής λαίλαπας, της κρατικής τρομοκρατίας και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών πρέπει να Ανατραπεί. 
Κοινός είναι ο εχθρός των Τσίπρα-Καμμένου-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ: Ο κόσμος της εργασίας. Η μόνη ρεαλιστική απάντηση προς όφελος των μεταναστών αλλά και της εργατικής τάξης των ευρωπαϊκών χωρών είναι ο κοινός διεθνιστικός αγώνας απέναντι σε ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ρωσία και στο Κεφάλαιο που κάνουν πολέμους και σπέρνουν θανάτους και μεταναστευτικά ρεύματα, προσπαθώντας ύστερα να τα εκμεταλλευτούν προς όφελος τους.
Παλεύουμε για: 
Έξοδο από ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ευρωστρατό-Frontex με στόχο να διαλυθούν οι ιμπεριαλιστικοί αυτοί πολεμικοί-κατασταλτικοί μηχανισμοί. 
Να γκρεμιστεί ο φράχτης του Έβρου και να κλείσουν τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης. Απρόσκοπτη είσοδος-έξοδος των μεταναστών από τα σύνορα. 
Νομιμοποίηση και αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων σε όλους μετανάστες.