Μαζικές Δολοφονίες Αμάχων από τους βομβαρδισμούς της Δυτικής Συμμαχίας στην Συρία

Τουλάχιστον 12 άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ της Συρίας σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που απομένουν, γνωστοποίησε τη Δευτέρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι επιδρομές, που έγιναν το βράδυ της Κυριακής, στοχοθέτησαν το χωριό Σούσα, το οποίο παραμένει στα χέρια των τζιχαντιστών, διευκρίνισε η ΜΚΟ και επισήμανε ότι πιθανόν επρόκειτο για πλήγματα που εξαπέλυσε ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Το Συριακό Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία, βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα, οι οποίες του δίνουν στοιχεία για το ποιες δυνάμεις εξαπολύουν τις επιδρομές, πού, με τι είδους αεροσκάφη και τι τύπου όπλα χρησιμοποιούν.
«Δώδεκα άμαχοι (μέλη) της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Ο διεθνής συνασπισμός είχε υποστηρίξει τους Κούρδους και Άραβες μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ) στην επιχείρηση κατάληψης της πόλης της Ράκας (βόρεια), της άλλοτε de facto πρωτεύουσας του ΙΚ στην επικράτεια της Συρίας.
Ο συνασπισμός δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στις πληροφορίες που δημοσιοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, που γειτονεύει με το Ιράκ, το ΙΚ δεν ελέγχει πλέον παρά μόνο πέντε χωριά και κοινότητες στην ανατολική όχθη του Ευφράτη ποταμού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στα τέλη του Δεκεμβρίου, ο διεθνής συνασπισμός είχε αναγνωρίσει ότι έχει σκοτώσει, «χωρίς να έχει την πρόθεση» για αυτό, συνολικά 817 άμαχους στις αεροπορικές επιδρομές τις οποίες εξαπολύει από το 2014 στο Ιράκ και στη Συρία.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν τον αριθμό αυτό εξαιρετικά υποτιμημένο.