Έκκληση για την απελευθέρωση πρόσφυγα με σοβαρά προβλήματα υγείας

Την απελευθέρωση ενός ιδιαίτερα ευάλωτου πρόσφυγα, με σοβαρό νόσημα και κατάθλιψη, ζητά η Αλληλεγγύη Λέσβου. Μιλά για «απάνθρωπη και παράνομη κράτηση που συνδέεται με την εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας» καθώς όπως καταγγέλλει βρίσκεται κλεισμένος με άλλους 16 κρατούμενους σε ένα θάλαμο για 23 ώρες κάθε μέρα.

Η ανακοίνωση της Αλληλεγγύης Λέσβου αναφέρει τα εξής:

Απάνθρωπη και παράνομη κράτηση στα πλαίσια της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ευρώπης-Τουρκίας

Η αλληλεγγύη Λέσβου ζητάει την άμεση απελευθέρωση ενός ιδιαίτερα ευάλωτου πρόσφυγα που κρατείται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης της Μόριας. Η περίπτωση κράτησής του είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις απάνθρωπης και παράνομης κράτησης που συνδέεται με την εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας.

Ο Κ.Μ. είναι 31 ετών Πακιστανικής καταγωγής και έφτασε στην Ελλάδα το 2016, αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του, καθώς ήταν θύμα διώξεων για θρησκευτικούς λόγους.

H κράτησή του είναι καθαρά διοικητική. Η εξέταση του αιτήματος ασύλου του συνεχίζεται μέσω μεταγενέστερου αιτήματος και η προηγούμενη απόρριψη του από το γραφείο ασύλου έχει βάσιμους λόγους αμφισβήτησης σύμφωνα με τον νόμο.

Παρά το γεγονός ότι ήταν διαθέσιμος και συνεργάσιμος προς τις ελληνικές αρχές, παρά τα χρόνια προβλήματα υγείας του, και το γεγονός ότι έχει δηλώσει σταθερή του κατοικία στο νησί, όπου οι αρχές μπορούν να τον εντοπίσουν, κρατείται πάνω από 15 μέρες σε ένα χώρο κράτησης γνωστό σε ολόκληρη την Ευρώπη για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Βρίσκεται κλεισμένος με άλλους 16 κρατούμενους σε ένα θάλαμο για 23 ώρες κάθε μέρα. Ο προαυλισμός επιτρέπεται μισή ώρα το πρωί και μισή ώρα το απόγευμα.

Μεγάλος αριθμός από απόπειρες αυτοκτονίας έχει καταγραφεί στο ΠΡΟΚΕΚΑ Μόριας.

«Ο Κ.Μ. βιώνει μια τιμωρητική κράτηση. Κάθε μέρα υποβάλλεται σε συνθήκες διαβίωσης που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελούν βασανιστήριο», δηλώνει ο δικηγόρος του Κ.Μ.

Τα στάνταρ όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής, θέρμανσης, φαγητού, δυνατότητας επικοινωνίας και αξιοπρεπής αντιμετώπισης είναι πολύ χαμηλά μέσα στο ΠΡΟΠΕΚΑ, ενώ επιδεινώνονται κάθε μέρα και είναι εντελώς ακατάλληλες για ένα άτομο που πάσχει από διαγνωσμένη κατάθλιψη και χρόνιο σοβαρό νόσημα.

Σε πρόσφατες σημειώσεις από τη Συντονιστική συνάντηση της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες γίνεται αναφορά στην ελλιπή ιατρική φροντίδα στο ΠΡΟΚΕΚΑ. Ενώ ο Κ.Μ. ζητάει να δει γιατρό διαρκώς, μόνο τρείς φορές του επιτράπηκε η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και συνήθως με καθυστέρηση πάνω από 48 ώρες.

Οι δικαστικές αρχές έχουν ενημερωθεί για το γεγονός ότι η σωματική και ψυχική κατάσταση του Κ.Μ. χειροτερεύουν λόγω της κράτησης του και παρόλα αυτά αρνήθηκαν δύο φορές να τον απελευθερώσουν μετά από αντιρρήσεις κατά της κράτησης που αποτελεί μια δυνατότητα σύμφωνη με τον νόμο.

Η άσκηση του μέτρου της κράτησης σε αυτή την περίπτωση είναι περιττή και επικίνδυνη.

Υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στην απάνθρωπη κράτηση κάθε ανθρώπου που βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, ενώ ζητά διεθνή προστασία.

Η κράτηση αιτούντων διεθνούς προστασίας θα έπρεπε να αποτελεί ένα εξαιρετικό μέτροπου εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

«Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα όπου η γραφειοκρατική αντιμετώπιση υπερισχύει κάθε ανθρώπινης αντιμετώπισης, προκαλώντας μη αναστρέψιμες βλάβες σε ένα ήδη μεγάλο αριθμό ευάλωτων ανθρώπων» δηλώνει η Έφη Λατσούδη από την Αλληλεγγύη Λέσβου.

efsyn.gr