Μεγάλη διαδήλωση στη Βιέννη: «Να μείνουν οι πρόσφυγες, να φύγουν οι ναζί»

Ποτέ ξανά» και «Να μείνουν οι πρόσφυγες, να φύγουν οι ναζί» τα κεντρικά συνθήματα των χιλιάδων Αυστριακών που βγήκαν χθες και διαδήλωσαν στους δρόμους της Βιέννης ενάντια στον δεξιό-ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό και στη σκληρή στάση που τηρεί στο μεταναστευτικό

«Σας παρακαλώ, όχι πάλι», έγραφε ένα πανό ή «Αυτοί που ανέχονται τον Κουρτς και τον Στράχε θα είχαν χειροκροτήσει το 1938».

austria-antinazi-rally-1

Σύμφωνα με την αστυνομία οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Αυστρίας ξεπέρασαν τους 20.000. Από την πλευρά των οργανωτών, που δεν προέβλεπαν παρά τη συγκέντρωση κάπου 10.000 διαδηλωτών, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 25.000 έως 50.000 άτομα.

antifa-vienna2-340

Η σημερινή κινητοποίηση, η πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης, οργανώθηκε από συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιρατσιστικού κινήματος και συγκέντρωσε ανθρώπους όλων των ηλικιών και ανάμεσά τους και πολλές οικογένειες.

antifa-vienna-30243

Η Αυστρία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην κυβέρνηση της οποίας συμμετέχει ακροδεξιό κόμμα, το εθνικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας, υπό τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που συνεργάζεται με το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς. Βάσει της συμφωνίας του Κόμματος της Ελευθερίας με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), το ακροδεξιό κόμμα πήρε την αντικαγκελαρία (Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε) αλλά και έξι νευραλγικά υπουργεία στη 14μελή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των Αμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών.

antifa-vienna-032

Οι φωτογραφιες είναι της Katerina Anastasiou,

3pointmagazine.gr