Καρέ-καρέ το Κάψιμο της Κατάληψης Libertatia: Η πιο Μαύρη Στιγμή της Κυριακής

Η επίθεση 80 κουκουλοφόρων ακροδεξιών, που πυρπόλησαν το -άδειο εκείνη την ώρα- διατηρητέο κτίριο στη Λεωφόρο Στρατού, σε εικόνες και βίντεο.

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Λάμπρος Τσόγκας, ζήτησε από την Αστυνομία να αξιοποιήσει βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, προκειμένου να βρεθούν οι δράστες του εμπρησμού της κατάληψης Libertatia, της επίθεσης κατά του Κ. Ζουράρι, καθώς και οι ακροδεξιοί που κατέστρεψαν αφίσα έκθεσης στη ΧΑΝΘ και συμμετείχαν στις συμπλοκές με τα ΜΑΤ, σε διάφορα σημεία της πόλης.

Ήταν περίπου 80 άτομα, μαυροντυμένα, που φορούσαν κουκούλες και κράνη. Κρατούσαν ελληνικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα μίσους. Λίγο πριν πέσει το φως, αποκόπηκαν από το πλήθος του συλλαλητηρίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης και προχώρησαν προς τη Λεωφόρο Στρατού. Σταμάτησαν έξω από το νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει την κατάληψη της αναρχικής συλλογικότητας Libertatia, το οποίο ήταν άδειο εκείνη την ώρα, και άρχισαν να ζωτοκραυγάζουν

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Άρχισαν να πετούν φωτοβολίβες και βόμβες μολότοφ, κάποιοι πήδηξαν τον φράχτη, έσπασαν την πόρτα και έριξαν βενζίνη στο εσωτερικό του κτιρίου. Όσοι έμειναν στον δρόμο, φώναζαν συνθήματα. Το κτίριο λαμπάδιασε, λόγω των ξύλινων επενδύσεων στα ταβάνια και των ξύλινων σκαλιών στο εσωτερικό. Η στέγη του κατέρρευσε. Η ομάδα που έδρασε σαν εγκληματική οργάνωση, άρχισε να οπισθοχωρεί. Κάποιοι από τους κουκουλοφόρους φάνηκε ότι κρατούσαν ένα πανό, που έγραφε «Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω» («δεν θα παραδώσω μικρότερη την πατρίδα», μάλλον από τον όρκο των Αθηναίων εφήβων στην αρχαία Ελλάδα).

Το βίντεο που δημοσίευσε η ΕΡΤ3 είναι αποκρουστικό και παραπέμπει σε νεο-ναζιστική δράση. Η εγκληματική ενέργεια θα μπορούσαν να προκαλέσει θύματα, μάλιστα η πυροσβεστική είχε αρχικά εκτιμήσει ότι πρέπει να εκκενωθούν οι τριγύρω πολυκατοικίες, χωρίς τελικά να κριθεί απαραίτητο

 Οι δράστες επέστρεψαν προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης χωρίς κανείς να τους εμποδίσει, αν και σε κάθε γωνιά υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι πυκνοί καπνοί κάλυψαν τον ουρανό της πόλης και ήταν ορατοί από παντού, ωστόσο κανείς δεν κινητοποιήθηκε. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο VICE ότι την ώρα της επίθεσης, πολίτες που είχαν βγει στα μπαλκόνια, αποδοκίμαζαν τους δράστες. Οι τελευταίοι επέστρεψαν στο ύψος της ΧΑΝΘ, όπου άλλες ομάδες περιφερόμενων ακροδεξιών, νέοι άνδρες με κουκούλες και ρόπαλα, έσκισαν με μανία τη μεγάλη αφίσα της έκθεσης «Κοινοί Ιεροί Τόποι», στην οποία εικονίζεται ένας σταυρός, μια ημισέλινος και το άστρο του Δαβίδ, δηλώνοντας το πολυ-πολιτισμικό παρελθόν της πόλης. Ούτε εκείνους σταμάτησε κανείς.Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συλλογικότητα Libertatia, αναφέρεται ότι οι ακροδεξιοί είχαν επιτεθεί στο κτίριο και νωρίτερα το μεσημέρι της Κυριακής, προκαλώντας φθορές στην περίφραξη και την πρόσοψη.

Ωστόσο, την ώρα της εμπρηστικής επίθεσης το κτίριο ήταν άδειο, διότι τα μέλη της συλλογικότητας βρίσκονταν στην αντι-εθνικιστική συγκέντρωση της Καμάρας. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίθεσης, έξω από την κατάληψη βρίσκονταν τόσο ασφαλίτες όσο και κλούβα των ΜΑΤ σταθμευμένη παραδίπλα, οι οποίοι και κάλυπταν την επίθεση χωρίς να παρέμβουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Libertatia. «Η αντίδραση της γειτονιάς πρέπει να αναφερθεί, καθώς κόσμος βγήκε στα μπαλκόνια φωνάζοντας προς τους φασίστες, οι οποίοι απάντησαν με βρισιές και ρίψη φωτοβολίδων». Για σήμερα στις 6 το απόγευμα, προγραμματίζεται συγκέντρωση έξω από την κατάληψη.

Το διατηρητέο της Λεωφόρου Στρατού, στη συμβολή με την οδό Σαρανταπόρου, χτίστηκε στις αρχές του 1900 και ήταν ιδιοκτησίας του δικαστικού Μουσταφά Εφέντη, που το έχτισε για λογαριασμό της συζύγου του, Χαζίζ Νιχάλ Ναζιφέ, μουσουλμανοεβραίας και γόνου αριστοκρατικής οικογένειας. Σήμερα το κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ανήκει στο Δημόσιο. Τη δεκαετία του ’80 μεταβιβάστηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονιας, ωστόσο παρέμεινε για χρόνια αναξιοποίητο. Η κατάληψη Libertatia ξεκίνησε το 2008. Μεταξύ άλλων, τα τελευταία χρόνια έχει υποστηρίξει έμπρακτα πρόσφυγες.

VICE