ΚΕΕΡΦΑ: «Η ακύρωση των μαθημάτων αλβανικών στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης αντίδρασης φασιστών»

H Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στη Ρατσιστική και Φασιστική Απειλή θεωρεί ότι τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου που οδήγησαν στην ακύρωση μαθημάτων Αλβανικών για τα παιδιά των μεταναστών δεν ήταν τυχαία αλλά σχετίζονται με την οργανωμένη αντίδραση ρατσιστικών και φασιστικών κύκλων στην περιοχή. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται η πολιτική κάλυψη αλλά και η θριαμβολογία της Χρυσής Αυγής για τα γεγονότα ενώ σημειώνεται ότι πριν λίγο καιρό στην ίδια περιοχή είχε ανοίξει και τα γραφεία της. Επίσης αναφέρεται ότι μαθήματα σε σχολεία δεν κάνει μόνο η Αλβανική κοινότητα για τη διδαχή της μητρικής γλώσσας αλλά και παιδιά από άλλες χώρες όπως από την Ολλανδία, τη Δανία, την Πολωνία, τη Σερβία.

Η ακύρωση των μαθημάτων Αλβανικών για τα παιδιά των μεταναστών, στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου, είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης αντίδρασης ρατσιστικών και φασιστικών κύκλων που δρουν στην περιοχή. Ως γεγονός είναι απαράδεκτο. Στοχεύει στον αποκλεισμό των παιδιών αυτών από την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας. Αποσκοπεί στην παγίωση ενός σχολείου διακρίσεων, αποκλεισμού και ρατσιστικών διαχωρισμών. Αποτελεί προσβολή τόσο για τους εκατοντάδες μαθητές από την Αλβανία όσο και για το σύνολο των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία των Χανίων, γιατί προσβάλλει τις  αρχές ενός ανοιχτού δημοκρατικού σχολείου για όλα τα παιδιά.

«Σε μια πόλη όπου οι φασίστες έχουν μείνει άστεγοι και κανείς δεν τους δίνει στέγη για να ανοίξουν τα γραφεία -ορμητήρια τους, προσπαθούν να βγουν από την απομόνωση τους προσποιούμενοι τους αγανακτισμένους νεολαίους και γονείς.», λέει η ανακοίνωση που καταλήγει ζητώντας «να ξαναρχίσουν άμεσα τα μαθήματα Αλβανικών στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου».

agonaskritis