27/1: Ολοκαύτωμα: Παγκόσμια Ημέρα μνήμης για το “Ποτέ ξανά

Το Ολοκαύτωμα,Τhe Holocaust The Shoah, η έννοια της λέξης

Η λέξη ολοκαύτωμα είναι προέλευσης αρχαιοελληνικής και σημαίνει αυτό που καταστρέφεται τελείως, ολόκληρο από την φωτιά, που γίνεται στάχτη.

Η λέξη πρόερχεται από το ρήμα ολοκαυτώ = καίω ολοκληρωτικά

Η λέξη «ολοκαύτωμα» μεταφορικά σημαίνει την ολοκληρωτική θυσία για κάποιο ιδανικό, την πλήρως καμμένη προσφορά θυσίας

Ημέρα Ολοκαυτώματος:Η Ημέρα μνήμης ενός πρωτοφανούς εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, μια ιστορική γενοκτονία!

“Today the Holocaust is viewed as the emblematic manifestation of absolute evil. Its revelation of the depths of human nature and the power of malevolent social and governmental structures has made it an essential topic of ethical discourse in fields as diverse as law, medicine, religion, government, and the military”

Τα θύματα του Ολοκαυτώματος υπολογίζονται μεταξύ των

11.000.000 και 17.000.000 ανθρώπους

Κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο που ξεκίνησε από την Ναζιστική Γερμανία, του Χίτλερ προεξάρχοντος καγγελαρίου του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος της Γερμανίας, κατά το 1939 σκοτώθηκαν περίπου 67.000.000 άνθρωποι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Franklin & Eleanor Roosevelt, εκ των οποίων περίπου 27.000.000 ήταν πολίτες της τότε Σοβιετικής Ενώσεως.

Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, οι Ναζί συστηματικά εξολώθρευσαν στο όνομα της ιδέας και του ιδανικού της επικράτησης της ανωτέρας φυλής που θεωρούσαν πως είναι εκείνους που θεωρούσαν ως εχθρούς (και οικονομικώς τέτοιους) και ανήκοντες στην κατώτερη των φυλών, ήτοι τους Εβραίους κυρίως,(ο αριθμός των θυμάτων υπερέβη τα 6.000.000) και επίσης πολλές χιλιάδες άλλους ανθρώπους που υπάγονταν, κατ’ αυτούς σε «φυλετικά κατώτερες» ομάδες : Ρομά , Ατομα με αναπηρίες, Σλαβικούς λαούς (Πολωνοί, Ρώσοι και άλλοι).

mnimeio_ellinon_evraion

images-18

images-19

images-20

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-40

Οι Κωδικοί τους πρόγραμμάτων εως της τελικής εξόντωσής τους (“final solution to the Jewish question.” όπως το επωνόμασαν οι ιστορικοί:

Kristallnacht (“Crystal Night,” or “Night of Broken Glass”) ,“Aryanization”,“euthanasia”

Άλλες ομάδες ανθρώπων τις δίωξαν με τις Einsatzgruppen τους (κινητές ομάδες εξόντωσης) και τις εξόντωσαν με ομαδικές, συνήθως, εκτελέσεις , με βάση τις πολιτικοϊδεολογικές και σεξουαλικές τους προτιμήσεις, μεταξύ αυτών Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές, μάρτυρες του Ιεχωβά, και ομοφυλόφιλους..

27 του Γενάρη  Είναι Ημέρα μνήμης. Είναι Ημέρα Πένθους και Σιωπής! Μα και Ημέρα διδαχής!

Είναι η Ημέρα που ο καθένας από μας οφείλει να θυμάται για την ιστορική της σημασία και να αναφωνεί “ Ποτέ Ξανά” !

Είναι σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το Εθνικοσοσιαλιστικό Ναζιστικό Γερμανικό καθεστώς κατα τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο(1939–45).

Ανακηρύχθηκε ως τέτοια η ημέρα αυτή από την γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 2/11/2005..Τόσο πρόσφατα!

Η οποία σήμερα, 76 χρόνια μετά, δηλώνει:

«Το να ξεχνάς ιστορικά γεγονότα,ειδικά όταν πρόκειται για γεγονότα σημασίας όσο του Ολοκαυτώματος,

απλά δεν είναι αποδεκτό»

Σαν σήμερα πρίν εβδομήντα έξι (76) χρόνια, τα Ρωσσικά Σοβιετικά στρατεύματα προελαύνοντας με τον “ Κόκκινο στρατό” τους, απελευθέρωναν το το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης κρατουμένων στο ‘Αουσβιτς- Μπιρκενάου (Auschwitz-Birkenau) στην κατεχόμενη από τους Ναζί Γερμανούς Εθνικοσοσιαλιστές Πολωνία..

Η Κύρια από τις πολλές εκατόμβες θανάτου είχε πιά τελειώσει το φρικτό της έργο.. Ποτέ Ξανά!

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραίκού Συνεδρίου Βιατσελάβ Κάντορ  είχε δήλωσει σε συνεντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Η Φωνή της Ρωσίας»“ , εξ αφορμής της Ημέρας αυτής:

“Το Ολοκαύτωμα μας διδάσκει ότι υπό τις συνθήκες οποιωνδήποτε κρίσεων- από τις οικονομικές ως τις εθνικές,

η διαλλακτικότητα είναι η πιο σημαντική και πιο περιζήτητη συγκεκριμένη ενέργεια

για την προστασία όχι μόνο των μειονοτήτων, αλλά και του κάθε ενός από εμάς”

Ο Βιατσελάβ Κάντορ πιστεύει ότι “οι προσπάθειες επαναθεώρησης της ιστορίας εγκυμονούν κινδύνους εμφάνισης ενός άλλου Ολοκαυτώματος.” Για να μη γίνει αυτό, συνέχισε: “.. όλος ο κόσμος και ιδιαίτερα η Ευρώπη, δεν πρέπει να ξεχνούν τα διδάγματα αυτής της τραγωδίας, έτσι ώστε όχι μόνο να θυμούμαστε τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί πριν 70 σχεδόν χρόνια, αλλά και να ασφαλίσουμε τον κόσμο από την τυχόν επανάληψη του εφιάλτη εκείνων των ημερών”.

Σημειώσεις: Για περισσότερα σχετικά επί του ολοκαυτώματος, μπορείτε να ανατρέξετε και στις εξής σελίδες:

Go to source web page: The Holocaust – Wikipedia, the free encyclopedia

Go to source web page: The Holocaust History Project Homepage

Go to source web page: Το Ολοκαύτωμα

Go to source web page: A complete and detailed definition of the Holocaust

Go to source web page: Holocaust (European history) — Britannica Online Encyclopedia