Τα τουρκικά πλήγματα εντείνονται, οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα

Τα τουρκικά πλήγματα εντείνονται, οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα

Στο νοσοκομείο του Αφρίν οι τραυματίες συρρέουν και πολλοί μεταφέρονται σε καρότσες ημιφορτηγών, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αεροπορικές επιδρομές εντάθηκαν σήμερα στα σύνορα ανάμεσα στην Τουρκία και τον κουρδικό θύλακο του Αφρίν, στη βόρεια Συρία, όπου οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα για την επίθεση που ο τούρκος πρόεδρος λέει πως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει.

Η Τουρκία διεξάγει από τις 20 Ιανουαρίου επίθεση στην περιοχή του Αφρίν εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, είναι όμως πολύτιμος σύμμαχος της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Ως αντίδραση στην επιχείρηση αυτή, οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για τη συριακή σύγκρουση που οργανώνονται αύριο από τη Ρωσία στο θέρετρο του Σότσι.

Σήμερα «τα αεροπορικά πλήγματα εντάθηκαν και τα πυρά πυροβολικού συνεχίσθηκαν» στο βόρειο και το δυτικό τμήμα του θυλάκου του Αφρίν, που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του, τον Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, από την αρχή της επιχείρησης οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους πήραν τον έλεγχο οκτώ τοποθεσιών κατά μήκος των συνόρων.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή από τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα που έχουν στόχο όλη την περιοχή, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο, ανεβάζοντας σε 55 τον απολογισμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί από την αρχή της επίθεσης.

Στο κύριο νοσοκομείο του Αφρίν, οι τραυματίες συρρέουν και πολλοί μεταφέρονται σε καρότσες ημιφορτηγών, διαπίστωσε δημοσιογράφος συνεργαζόμενος με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δύο παιδιά μικρής ηλικίας κλαίνε με τα ρούχα τους γεμάτα αίμα, ενώ το προσωπικό προσπαθεί να τα εξετάσει μέσα σε υστερικές κραυγές. Ένα παιδί με ματωμένο πρόσωπο βογκά ενώ ένας γιατρός καθαρίζει την πληγή στον κρόταφό του.

Τα άψυχα σώματα ενός άνδρα και ενός παιδιού μεταφέρονται από ένα ασθενοφόρο.

Όμως στους δρόμους της πόλης του Αφρίν, όπου δεν διεξάγονται μάχες, υπάρχει μια επίφαση ομαλότητας. Φαρμακεία, παντοπωλεία, καταστήματα ρούχων, παπουτσιών και παιγνιδιών έχουν ανοίξει και πάλι. Οι κάτοικοι περπατούν στα πεζοδρόμια ή περιφέρονται στις πλατείες, όπου έχουν επανεμφανισθεί οι πωλητές καφέ και οι πάγκοι με τα τρόφιμα.

politis.com.cy