ΟΗΕ: Πάνω από 280.000 Σύροι εκτοπίστηκαν από τα μέσα Δεκεμβρίου λόγω μαχών

Περισσότεροι από 13,1 εκατομμύρια Σύροι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων και των 6,1 εκατομμυρίων εκτοπισμένων.

Περισσότεροι από 270.000 Σύροι εκτοπίστηκαν λόγω των μαχών στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα, όπου από τα τέλη Δεκεμβρίου συγκρούονται οι αντάρτες με τις δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ. 

Οι οργανωμένοι καταυλισμοί που θα φιλοξενούσαν αυτούς τους ανθρώπους είναι υπερπλήρεις και έτσι πολλοί αναγκάζονται να μείνουν σε κάποιον από τους 160 αυτοσχέδιους καταυλισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ, εξήγησε η Ούρσουλα Μίλερ, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια, αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
 «Κατά τους κρύους και υγρούς χειμερινούς μήνες πολλές οικογένειες δεν διαθέτουν τίποτε άλλο παρά μόνο μια σκηνή, την οποία μοιράζονται με άλλους», περιέγραψε. 
 «Οι αεροπορικές επιδρομές και οι μάχες στο νότιο Ιντλίμπ και στη βόρεια Χάμα ανάγκασαν περισσότερους από 270.000 ανθρώπους να φύγουν μετά τις 15 Δεκεμβρίου», συνέχισε, προσθέτοντας ότι μόνο τον Δεκέμβριο στοχοθετήθηκαν 16 νοσοκομεία και κλινικές. 
 Βορειότερα, στην περιοχή της Αφρίν, 15.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν σε άλλα μέρη της περιοχής ενώ περίπου 1.000 άλλοι κατευθύνθηκαν στη γειτονική επαρχία του Χαλεπιού. Εδώ και αρκετές ημέρες οι τουρκικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες στην περιοχή αυτή. 
 Η Μίλερ είπε στο Συμβούλιο ότι τον Ιανουάριο οι συριακές αρχές μπλόκαραν τις αυτοκινητοπομπές που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια αφού έδωσαν άδεια διέλευσης μόνο σε δύο τέτοιες αυτοκινητοπομπές, που κατευθύνθηκαν σε περιοχές όπου τον Δεκέμβριο ήταν δύσκολη η πρόσβαση. 
 Περισσότεροι από 13,1 εκατομμύρια Σύροι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων και των 6,1 εκατομμυρίων εκτοπισμένων.