Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 16χρονο Παλαιστίνιο με μια σφαίρα στο κεφάλι

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε, την Τρίτη, πυροβολώντας στο κεφάλι, τον 16χρονο Παλαιστίνιο, Λάιθ Αμπου Ναϊμ, ανεβάζοντας τα νεκρά παιδιά από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων σε τέσσερα από την αρχή του χρόνου.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας το παιδί ξεψύχησε από σφαίρα στο κεφάλι.

Ο Λάιθ ήταν άοπλος. Η οικογένειά του λέει ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης πυροβόλησε το αγόρι από απόσταση δύο μέτρων κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο χωριό τους Mughayer, βορειοανατολικά της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στο νοσοκομείο της Ραμάλα όπου μεταφέρθηκε, οι γιατροί απλώς διαπίστωσαν τον θάνατό του.

«Οι στρατιώτες τον σκότωσαν από μικρή απόσταση. Θα μπορούσαν να τον συλλάβουν. Θα μπορούσαν να τον τραυματίσουν. Θα μπορούσαν να πυροβόλησαν τα πόδια του» δήλωσε συντετριμμένος ο θείος του παιδιού σε παλαιστινιακά ΜΜΕ. «Αλλά ο στρατιώτης ήθελε να τον σκοτώσει. Η σφαίρα πέρασε από το μάτι του και μέσα από το πίσω μέρος του κεφαλιού του».

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μια ισραηλινή στρατιωτική περίπολος εισήλθε στο χωριό Mughayer. Οι έφηβοι του χωριού, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, αντέδρασαν πετώντας πέτρες, με τους στρατιώτες να απαντούν με δακρυγόνα και βόμβες κρότου – λάμψης.

Ο δήμαρχος, Φαράχ αλ Νασάν δήλωσε ότι οι στρατιώτες βρίσκονταν μέσα σε στρατιωτικά οχήματα και δεν υπήρχε απειλή για τη ζωή τους.

Ο πατέρας του παιδιού κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να διερευνήσουν την εκτέλεση του γιου του. «Τον εκτέλεσαν τον όπως και κάθε άλλο παιδί», είπε ο Χαϊθάμ. «Η κατοχή δεν κάνει διάκριση μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Όλοι είμαστε στόχοι. Οτιδήποτε είναι παλαιστινιακό, είναι στόχος. Δεν είναι ο πρώτος και δεν θα είναι ο τελευταίος. Αυτή είναι η ζωή μας. Είμαστε υπό κατοχή εδώ και 70 χρόνια. Δεν είναι το πρώτο παιδί ούτε το τελευταίο. Αλλά η Παλαιστίνη το αξίζει».

Τα τρία άλλα αγόρια που σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις αυτό το μήνα ήταν επίσης 16 χρονών και άοπλοι.

Ο θάνατος του Λέιθ ανεβάζει τον αριθμό των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στους 18, από τότε που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπα αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ στις 6 Δεκεμβρίου 2017.

tvxs.gr