Φίμωσαν Ισραηλινό συγγραφέα που έγραψε ποίημα για την Άχεντ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας έδωσε σήμερα εντολή στον ραδιοσταθμό του στρατού να λογοκρίνει γνωστό Ισραηλινό συγγραφέα, Τζόναθαν Γκέφεν ο οποίος συνέκρινε την 16χρονη Παλαιστίνια έφηβη κρατούμενη με τη Ζαν ντ’ Αρκ και την Άννα Φρανκ.

Όπως είναι γνωστό, η 16χρονη Άχεντ Ταμίμι συνελήφθη τον Δεκέμβριο γιατί χαστούκισε Ισραηλινό στρατιώτη που εισέβαλε στο σπίτι της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Για τους Παλαιστίνιους έγινε το σύμβολο της στράτευσης κατά της ισραηλινής κατοχής, ενώ προκάλεσε και την αντίδραση οργανώσεων και προσωπικοτήτων της ισραηλινής αριστεράς που αντιτίθενται στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, ανάμεσά τους και του συγγραφέα Τζόναθαν Γκέφεν.

Ο Γκέφεν είναι συγγραφέας και συνθέτης, δημοφιλής στο Ισραήλ, γνωστός για τα παιδικά τραγούδια του και για το ότι έχει λάβει πολλές φορές θέση κατά της κατοχής και του δεξιού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ανάρτησε, λοιπόν, χθες στη σελίδα του στο Instagram ένα ποίημα στο οποίο συγκρίνει την Άχεντ Ταμίμι με την Άννα Φρανκ, την Ζαν ντ Άρκ και με την ηρωίδα της εβραϊκής αντίστασης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Χάνα Σένες, που εκτελέστηκε σε ηλικία 23 ετών.

Δίπλα σε μια φωτογραφία της Άχεντ Ταμίμι που χαστουκίζει έναν στρατιώτη, ο συγγραφέας έγραψε: «Ένα 17χρονο όμορφο κορίτσι έκανε ένα τρομερό πράγμα και όταν ένας περήφανος στρατιώτης του στρατού κατέλαβε εκ νέου το σπίτι της, τον χαστούκισε. Γεννήθηκε εκεί μέσα, και υπάρχουν σε αυτό το χαστούκι 50 χρόνια κατοχής και ταπεινώσεων. Και την ημέρα που θα γραφτεί η ιστορία του αγώνα (…) το όνομά σου θα αναφέρεται μαζί με εκείνο της Ζαν ντ’Αρκ, της Χάνα Σένες και της Άννας Φρανκ».

Κατόπιν τούτου η κυβέρνηση του Ισραήλ έδωσε διαταγή φίμωσης του Ισραηλινού συγγραφέα. 

artinews.gr