5 Φεβρουαρίου 1942 , ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων (ΕΑΜΝ)

Με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ, ιδρύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1942 στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων (ΕΑΜΝ), στο οποίο συμμετείχαν εκτός από την ΟΚΝΕ η «Φιλική Εταιρεία Νέων», η «Λεύτερη Νέα», η «Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδας» και η «Δημοκρατική Ενωση Νέων»

Στις 14 Ιανουαρίου 1943 η Ολομέλεια της ΚΕ του ΕΑΜ Νέων αποφάσισε την ίδρυση της ενιαίας οργάνωσης της νέας γενιάς. Στις 23 Φεβρουαρίου 1943, σε ένα σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3, στους Αμπελοκήπους, με πρόταση της ΟΚΝΕ και με τη συμμετοχή με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των οργανώσεων νέων που συμμετείχαν στο ΕΑΜΝ, καθώς και άλλων ενιαίων οργανώσεων, με τη συμμετοχή επίσης προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου, όπως του Κ. Σωτηρίου, της Ρόζας Ιμβριώτη, της Μαρίας Σβώλου κ.ά., πραγματοποιήθηκε σύσκεψη που κατέληξε στην απόφαση ίδρυσης της ΕΠΟΝ.

Η ΕΠΟΝ που αγκάλιασε στις γραμμές της πάνω από 600 χιλιάδες νέους, συνέβαλε όχι μόνο στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα μα και στην ανάδειξη πανανθρώπινων αξιών, όπως της αλληλεγγύης, για λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα και πραγματοποίησε τεράστιο πολιτιστικό ηθικοπλαστικό έργο στην ελληνική νεολαία. Η ίδρυση της αναγνωρίζεται πλέον ως το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία της ελληνικής νεολαίας. Το βίντεο με θέμα την ίδρυση και δράση της ΕΠΟΝ είναι σε σενάριο Ηρακλή Κακαβάνη, μουσική επιμέλεια και τεχνική επεξεργασία Γιάννη Κυράνη και αφήγηση Κώστα Τρακόσα.

Επιμέλεια: Ηρακλής Κακαβάνης

atexnos.gr