Με τα ρατσιστικά σχόλια εξομοιωνόμαστε με «εκείνους

Από χθες όλη η κοινή ελληνική γνώμη είναι προσηλωμένη και εστιασμένη στα γεγονότα των συλλήψεων μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η τηλεόραση μάς αναλύει καρέ-καρέ τις εξελίξεις των γεγονότων, τα ενημερωτικά δίκτυα το ίδιο, τα μπλογκ πήραν φωτιά, άλλοι εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους, άλλοι εκφράζοντας την ανακούφιση τους και άλλοι κατακρίνοντας τις εξελίξεις για το πώς χρησιμοποιήθηκε το «μακρύ χέρι του συστήματος» από το ίδιο το σύστημα και κατεστημένο για να ανέβει στην εξουσία και με τον ίδιο τρόπο να κατέβει εν μία νυκτί

Όμως πέρα από όλα αυτά νομίζω υπήρχε και ένα μελανό σημείο που σίγουρα σε πολλούς ξίνισε και δεν άρεσε και ελπίζω να μην άρεσε και σε κανένα σας. Ασφαλώς αναφέρομαι στα πάμπολλα ρατσιστικά σχόλια σχετικά με την κόρη του Νίκου Μηχαλολιάκου, Ουρανία. Εκατοντάδες σχόλια για το πώς είναι έτσι, για την εμφάνισή της, για τα παραπανίσια κιλά της, για την «στοιχειώδη σεξουαλική ζωή που μπορεί να έχει» (το λέω πολύ πιο διαφορετικά από το πώς το είδα σε τόσα σχόλια), ότι θυμίζει την Ελένη Λουκά σε μεγαλύτερο, XL μέγεθος και ούτω καθεξής.

Βασικά ένιωσα πολύ άσχημα και από εκεί που είχα πολύ θυμό με την εν λόγω, ας το πούμε για τυπικούς λόγους, κυρία, έφτασα σε σημείο να τη συμπονέσω. Tο να κάνουμε ρατσιστικά και μειονεκτικά σχόλια δεν μας κάνει ανώτερους και μας εξομοιώνει στο ίδιο επίπεδο με αυτούς, με «εκείνους » που δεν θέλουμε γιατί είναι φασίστες, ρατσιστές και επιλεκτικοί με τους ανθρώπους; Μήπως με τα ρατσιστικά μας σχόλια γίναμε και εμείς το ίδιο επιλεκτικοί και φάνηκε να έχουμε την τάση να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους σε εκείνους τους κανονικούς με το αδύνατο σώμα και εκείνους, τους ανεπιθύμητους που τους περιγελούμε επειδή έχουν παραπανίσια κιλά; Μήπως χθες αποδείξαμε περίτρανα ότι ρατσιστικές συμπεριφορές λίγο ή πολύ μας χαρακτηρίζουν όλους μας; Και μην μου πείτε ότι «τα θελε η Χρυσαυγίτισσα, έπρεπε να τη κράξουμε για να πονέσει, να τη μειώσουμε επειδή είναι φασίστρια το ίδιο, αλλιώς διαφορετικά δεν θα το σχολίαζε κανείς αυτό».

Ήταν απαράδεκτο και τρανή απόδειξη ότι ο ρατσισμός στην Ελλάδα βασιλεύει σε όλους μας ανεξαρτήτως κόμματος, ιδεολογίας, κοινωνικής τάξης, και μόρφωσης. Αυτός είναι ο πολιτισμός μας. Από τη μία οι φασίστες, ρατσιστές, ανθρωποειδή ναζιστικά μορφώματα και όπως αλλιώς τους χαρακτηρίζουμε Χρυσαυγίτες, και από την άλλη; Οι πολιτισμένοι που το μόνο που βρήκαν, κατά πλειοψηφία μιλάω τώρα, ήταν η εξωτερική εμφάνιση της Ουρανίας; Σόρυ παιδιά, αλλά χάσαμε το δίκιο μας, όσο οργισμένοι και να είμαστε, όσο και να μας εκνευρίζει η στάση της και τα λόγια της κατά καιρούς, της θυγατρός του Φίρερ.

Πάντως με τη συγκεκριμένη τα συναισθήματα οίκου και λύπης ξεπερνάνε την οργή μου και το μίσος μου. Ένα δυστυχισμένο παιδί είναι που προήλθε από δύο γονείς φασίστες. Κατά πόσο διαφορετικοί θα ήμασταν και εμείς, οι υπόλοιποι, κατά πόσο διαφορετικά θα είχαμε εξελιχθεί αν προερχόμασταν από ένα τέτοιο περιβάλλον;

29/09/2013, enfo.gr
Χριστίνα Πανταζήenfo.gr